50 worden. Iedereen beleeft het ànders. Katty: “Ik zag het helemaal niet zitten om 50 te worden. Marketing-gewijs kun je het groepje ’40-49′ niet meer aanvinken. Nooit meer. En toch is 50 worden het beste wat je kan overkomen.” 

“Wat ga je doen voor je 50ste verjaardag?” vroegen vrienden. “Niets! Onder mijn donsdeken kruipen en gewoon die dag in bed spenderen!”

Maar het is wat het is. Die dag komt eraan en accepteer het.

Nu, een jaar later ben ik beschaamd om zoveel aanstellerij. Ik mocht al blij zijn dàt ik 50 in goede gezondheid kon vieren. Ach, het was zo dubbel.

Nog erger dan die gesprekken waren de gesprekken die ik met mezelf had. 50 is het punt waarop je de middelbare leeftijd bereikt. Mid-life. Dat betekent dus dat mijn leven al voor de helft voorbij is. En wat heb ik gedaan? Heb ik de eerste helft van mijn leven wijs geleefd en beleefd? Ben ik de persoon geworden die ik wilde worden?

Ik heb geweldige kinderen, een mooi huwelijk, een schitterende familie en een bijzondere vriendenkring. Ik ben gezond en actief in verschillende organisaties. Ik maak het verschil in mijn job.

Maar er zijn ook zaken die ik niet heb gedaan. Plaatsen die ik niet heb bezocht. Reizen die ik niet heb gedaan. Waarom heb ik niet meer tijd gemaakt voor een terminale jeugdliefde? Waar is het boek dat ik per se wilde schrijven?

Terugblikken naar je verleden is zelden een goede zaak. Maar er is een leeftijd dat je dat wel doet: op je 50.  Toch een raad voor aankomende 50-ers: doe dat niet te lang anders word je zot. Kijk nu vooral vooruit en zie naar de opportuniteiten die er wel nog liggen.

Mijn 50ste verjaardag? Ik heb toch gekozen voor een feestje met mijn vrienden en familie. Haha, ik had nu een perfecte reden om te gaan shoppen voor een prachtige outfit en een topbehandeling bij de schoonheidsspecialiste en kapper.

Die dag bleek een openbaring. Het was verbazingwekkend hoe leuk ik het vond om in de spotlights te staan. Ik genoot er elke seconde van.  Zodra de gasten arriveerden, leek het alsof ik een trip nam down memory lane.  ‘Weet je nog toen…’ en ‘Och, herinner je je nog dat…’. Familie en vrienden namen me terug mee in ongelooflijke verhalen en gebeurtenissen in mijn leven.

Ik voelde me intens gelukkig en dankbaar!

Ja, het is het einde van een hoofdstuk maar zeker niet het einde van mijn verhaal. Integendeel, het gaat helemaal de juiste kant uit. De volgende dag zag ik er geen dag ouder uit maar ik voelde me ànders.

50 worden is een milestone. Ik ben ànders. Ik voel me sterker en dapperder. Ik kan plots beter strepen trekken onder negatieve zaken en personen. Ik kan beter loslaten en betere keuzes maken. Gek.

Mijn kinderen zijn het huis uit en in plaats van me leeg te voelen, ga ik dat huis opnieuw vullen.

Ik spendeer meer tijd met mijn man, mijn maatje. Ik nodig vaker mijn vrienden en mijn ouders uit. Ik heb meer contact met vrienden van vroeger.

Ik plan weer meer reisjes die na het krijgen van mijn kinderen zijn weggevallen. Ik lees terug meer boeken en ga opnieuw weer meer naar theater. En dat boek? Haha, wie weet komt het er nog van maar ik loop niet meer gestrest rond.

Weet je wat? 50 worden is fantastisch! En vraag me niet wat ik ga doen voor mijn 60ste. Ik ben te druk bezig om daar aan te denken.

 

Free Foto: Social Cut @ Unsplash