Piet Teigeler vanuit Spanje.

Piet Teigeler vanuit Spanje.

Piet Teigeler (ex-hoofdredacteur, ex-barman, ex-beatnik, ex-content producer) kan onmogelijk weerstaan aan opdrachten die gegarandeerd geen geld opbrengen. Als auteur van  zeventien misdaadromans, kon hij al wennen aan een uurloon van 0,01 euro en nu bereikt hij dus zijn financiële zenit met een sporadische bijdrage aan wifty.be. Vanuit Spanje waar de zon, voorlopig nog, gratis opgaat.

VUUR

Vuurwerk is de meest vredelievende manier om springstof op te maken. Alleen daarom al, hou ik van de knallende fonteinen, de vurige palmbomen en het groene gloeien van fosfor. Zomer aan zee!

Niet dat ik daarbij CNN kan vergeten en Peter Arnette, die koele commentaar gaf bij het lichtspoorvuur dat regende op Bagdad. Ik geef zelfs toe dat ik gefascineerd zat te kijken naar dat schouwspel. Intussen zijn wij weer een paar oorlogen verder en zijn er steeds meer afgezwaaide militairen, die niet naar vuurwerk kunnen kijken zonder psychische hulp. 

Het zal mijn tijd nog wel duren, maar ik zie mijn kleinkinderen het meemaken dat ze allemaal afknappen: de kindsoldaten, de frontveteranen, de burgerlijke oorlogsslachtoffers en zelfs hier en daar een politicus.

Niet dat ze dat een bezwaar vinden, de vele duizenden mensen die hier elk jaar komen kijken naar de Castell de l’Olla. Dat is het vuurwerk dat wordt afgestoken in de baai van Altea, ter hoogte van de minuscule barrio La Olla.  

Toen wij hier pas kwamen – god, wat is dat alweer lang geleden – zamelden de inwoners van die wijk geld in om vuurwerk te kopen en dat knalden zij dan de lucht in, op de zaterdag voor of na het feest van hun patroonheilige, San Lorenzo, altijd ergens in augustus. Er werd gepicknickt op het strand en als de zon onder was, kwam er een dansorkestje dat nummers van de Beatles kende.

Intussen is de zaak danig uit de klauwen gestormd. Er worden extra treinen ingelegd, politiemachten van de buurgemeenten opgetrommeld om het verkeer te regelen en professionele pyrotechnici worden ingehuurd om computergestuurd vuurwerk te maken.

Wij keken toe vanaf het terras van vriend Fred, waar je een adembenemend uitzicht hebt over de baai. Da’s een kwartiertje rijden van hier. Vertaal dat in een half uur heen, omdat we vroeg waren, en een uur terug omdat iedereen dan naar huis wil. 

Schoon was het wel.

Piet Teigeler