Yep, ik zit aan de hormonen. De bio-identieke hormonen: Oestrogel en Progestogel.

Ik ben geen fan van hormonen. Als ik de bijwerkingen lees krijg ik een appelflauwte. Maar zoals Johan Cruijff al zei: “Elk nadeel heb ze voordeel.” Ik wil ze een kans geven.

Niet dat ik verschrikkelijk veel last heb van de menopauze, af en toe een vapeur die me stevig doet blozen. Ouder worden doen we allemaal, daar ga ik me niet tegen verzetten, ik wil wél graag zo lang mogelijk gezond blijven. 

MAAR…

Een paar maanden geleden ging ik bij de radioloog langs voor een botscan. Zo’n bottest is na je 50ste aan te raden. Ik heb een scoliose om S tegen te zeggen, dus ik heb er alle baat bij dat mijn botten en wervels sterk blijven. Om osteoporose te voorkomen is een vroegtijdige diagnose van de botgesteldheid heel belangrijk. 

Bij het ouder worden is een matig verlies van botintensiteit normaal, maar ik zat onder het gemiddelde voor mijn leeftijd (ik ben 54). Of dat te maken heeft met het feit dat ik al jaren geen zuivelproducten eet? Neen, want die zuivelproducten blijken toch niet zo zaligmakend te zijn. 

Misschien toch te weinig calcium? Zou kunnen. Ik neem al jaren elke winter Vitamine D als supplement en ik ben dol op de betere calciumbronnen zoals groene bladgroenten, peulvruchten, amandelen, broccoli, vis in blik, sesamzaadjes enz.

En bewegen doe ik toch ook genoeg? Wandelen, fietsen, zwemmen, dansen, vrijen… “Nog meer bewegen!” zegt menopauzeconsulente Leen Steyaert “Met gewichtjes wandelen en lopen, zodat je spieren en gewrichten tegengewicht krijgen. En touwtje springen!”

Is het dan de schuld van die hormonen dans?
“Jawel Hélène” zegt mijn dokter “Botten worden in hoge mate beschermd door de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Jij hebt er alle baat bij om hormonen te nemen. Maar omdat jij zo’n aversie hebt tegen hormonen schrijf ik je bio-identieke hormonen voor in gelvorm, die smeer je op je voorarm. Het voordeel van gel is dat de hormonen niet langs de lever moeten.” 

Die bio-identieke hormonen zijn exacte replicas van hormonen die van nature in ons lichaam aanwezig zijn. Ze zouden niet alleen veilig zijn maar ook een positief effect hebben op allerlei ouderdomsziekten zoals oa osteoporose.

Ik doe het dus, alhoewel ik eerlijk moet toegeven dat ik maar de helft van de standaarddosering op mijn arm smeer, hahaha, ik ben een hormonen-pussy! ;-).

Ik voel nog geen verschil, misschien moet ik voor de volle dosis gaan. Ik ga het 6 maanden proberen, die tijd is nodig om mijn hormonen in balans te krijgen, en dan laat ik een mini check-up doen.

Jullie krijgen als eerste een update!

X Hélène

Heb je vragen over hormoonsupplementen? Stuur ze naar helene@wifty.be – ik leg ze voor aan onze menopauzeconsulente Leen Steyaert.