Anne Wislez (1966) zei haar baan op als hoofdredactrice van Psychologies magazine, liet huis en haard achter zich en ging samen met haar partner op reis, het onbekende tegemoet. Een reis die drie jaar zou duren en waarbij ze zich blindelings liet leiden door de intrigerende figuur Zet. ‘Er is niets wat je in die drie jaar zal doormaken, waar niet de hele wereld door zal gaan’, zei de man mysterieus en dus durfde ze het experiment aan. Wat het haar opleverde? Een onverwachte maar prachtige bestemming en een reeks indringende ‘survival tools voor de tijden die komen’. Die ze bundelde in haar boek Into the unknown, sprong in het onbekende.

Wat vind je fijn aan ouder worden, wat minder fijn?

“Hoe ouder, hoe zotter, zeg ik altijd. Ik ben als jonge vrouw veel te serieus geweest. Wat ik fijn vind aan ouder worden is dat je die kanten van jezelf die je altijd te eng vond in de ogen durft te kijken en integreren. Ik noem het the dark feminine. Een intrigerend aspect van vrouw-zijn. Hoe donkerder je durft te gaan, hoe lichter je kan worden. Met het ouder worden krijg ik meer iets van: foert, dit ben ik, te nemen of te laten.”

Wat is je geheim om gelukkig en gezond ouder te worden?

“Uit het hoofd stappen en naar mijn hart zakken. Het recept lijkt simpel, maar de weg van hoofd naar hart zijn de langste 20 cm die er zijn. En toch, het jaagt zoveel gedachten en angsten weg, het maakt je zachter, milder, opener, toleranter, sensueler, wijzer, lichter… Tijdens het hele parcours heb ik vaak gedacht: alleen had ik dit nooit gered. Durf je ook te verbinden met gelijkgestemden bij wie je gewoon je doodnormale zelf mag zijn.”

Welke wijze raad heb je voor jonge vrouwen?

“Zoek een antidotum voor je perfectionistische neigingen. De groeikant van de perfectionist is de avonturier: het is durven uit de comfortzone komen, je durven te vergissen, om je dwalingen kunnen lachen en opnieuw beginnen. Maar om dat te durven, is het belangrijk je eerst te omringen met mensen bij wie je je imago mag loslaten. Echte contacten zijn goud waard in deze digitale tijd.” 

Wat heeft het onbekende jou geleerd?

“Dat er veel meer angst in me zat dan ik dacht! Maar dat ik er niet aan dood ging. Dat datgene loslaten waar je het meest bang voor bent (bij mij mijn geloofwaardigheid) je grootste bevrijding is. En vooral: dat er een liefdevolle intelligentie is in het leven die je op een wonderlijke manier begeleidt en beschermt, als je er open voor staat om daarmee in interactie te gaan.” 

 

Wil je het boek van Anne Wislez lezen? Je kan het bestellen in een boekenwinkel in je buurt of online bestellen bij Bol.com of bij Brave New Books: https://www.bravenewbooks.nl/site/?r=userwebsite/index&id=annewislez

Foto: eigendom van Anne Wislez gepubliceerd met haar toestemming.