Mies Maria Meulders (47), Ineke Van Nieuwenhove (51) en Anne Wislez (52) zijn vriendinnen en (ex-)collega’s, we leerden elkaar kennen tijdens onze Flair periode (jaren ’80, jaren ’90). Ineke staat mee in ons boek Midlife Kick dat eind mei in de winkel ligt en Anne is één van de vijftien vrouwen in onze We Are Wifty campagne. Dat zij de drijvende kracht zijn en zich vrijwillig inzetten voor het project Mei Plasticvrij vinden we fantastisch. Want je bent nooit te oud om je te engageren voor een mooie en betere wereld!

De aarde kreunt steeds luider onder de hoeveelheid plastic die we samen produceren. ‘Dat moet en kan anders’, dacht Ineke Van Nieuwenhove (51). Samen met een paar gelijkgestemde zielen houdt ze Mei Plasticvrij boven de doopvont: een bewustwordingscampagne die ons moet aansporen om gedurende één maand het gebruik van plastic verpakkingen te beperken.

‘Wij willen iedereen oproepen om in de maand stil te staan bij zijn gebruik van plastic. Alle beetjes helpen!’

Ineke Van Nieuwenhove: ‘Het begon een paar maanden geleden met een filmpje op Facebook, over de nefaste gevolgen van plastic voor mens en milieu. Het was niet voor het eerst dat zo’n filmpje voorbijkwam, maar die keer knapte er echt iets in mij. Ik dacht: het moet maar eens gedaan zijn met verontwaardigd uitroepen dat het een schande is, om vervolgens over te gaan tot de orde van de dag. Tijd voor actie! Ik was trouwens niet de enige die er zo over dacht, want binnen de kortste keren zaten we met een aantal vrouwen rond de tafel – Mies Maria Meulders, Anne Wislez en ik, en nog een paar enthousiastelingen – om te overleggen wat we konden doén. Mei Plasticvrij was geboren. Oorspronkelijk bedoeld als een kleinschalige ludieke sensibiliseringsactie, maar al snel uitgegroeid tot een uit de kluiten gewassen campagne. Want hoe meer we ons verdiepten in het thema, hoe groter onze verontwaardiging.

Elke dag worden er tonnen plastic op vuilnisbelten gedumpt. De hoeveelheid plastic in onze zeeën en oceanen swingt de pan uit. Zelfs diepzeevissen, die tot 600 meter onder het wateroppervlak leven, zitten al vol met microplastics. Plastic zwerfvuil is ook een gevaar voor andere dieren, als het bijvoorbeeld in hun maag terechtkomt, én uiteraard ongezond voor mensen. Onze planeet kan het niet meer aan.

Daarom willen we elke Vlaming oproepen om in de maand mei stil te staan bij zijn gebruik van plastic en een paar kleine veranderingen door te voeren, vooral inzake plastic voor eenmalig gebruik (verpakkingsmateriaal, plastic flessen, wegwerpbekers en dergelijke). Ingewikkeld hoeft dat niet te zijn. Je kan bijvoorbeeld een opvouwbaar katoenen tasje in je handtas stoppen, zodat je een plastic tasje bij je aankopen kan weigeren. Of je kan een drinkbus met kraantjeswater gebruiken in plaats van kleine petflesjes water uit de supermarkt. Het is zeker niet onze bedoeling om mensen een schuldgevoel aan te praten. Doe gewoon wat haalbaar is voor jou. Alle beetjes helpen.

Tijdens de actiemaand vind je op onze site een heleboel inspirerende tips. Helemaal plasticvrij leven kan niet, maar het zou al heel mooi zijn als we het gebruik van plastic kunnen inperken. Daarvoor kijken we trouwens niet alleen naar de burgers. Mei Plasticvrij zit ook samen met winkelketens, om te kijken wat anders zou kunnen met hun verpakkingsmateriaal. We praten met experts, voor een wetenschappelijke stand van zaken. We bouwen samenwerkingsverbanden uit met organisaties als Bond Beter Leefmilieu en Netwerk Bewust Verbruiken. We zitten aan tafel met lokale besturen (de stad Gent springt al mee op de kar!), en nodigen bedrijven en scholen uit om mee te doen. Hoe massaler we in actie schieten en voor veel maatschappelijke weerklank zorgen, hoe dringender de overheid dit thema op de politieke agenda zal moeten plaatsen. Het is vijf voor twaalf.

Waar ik stiekem van droom? Dat ik, als ik in mei de woorden “Mei Plasticvrij?” uitspreek, heel vaak als antwoord krijg: “Túúrlijk doe ik mee!”’

Met dank aan Psychologies magazine (maart-april-editie 2018)
Tekst: Carine Stevens

TÚÚRLIJK DOEN WIJ MEE!

GA NAAR MEISPLASTICVRIJ EN REGISTREER JE!
VOLG ALLE ACTIES EN NIEUWTJES LIKE & VOLG MEI PLASTICVRIJ OP FACEBOOK