541127_10151229927277801_546662090_nToen Hélène en ik in de lagere school zaten brachten we nogal wat woensdagnamiddagen samen door. Soms met kattenkwaad, soms met het bouwen van een kamp in een boom op een nog niet verkaveld veld, soms met het naspelen van boeken (mijn vader was altijd de valse butler zonder dat hij dat zelf wist) en zo voort. We waren ook vast besloten om de wereld te redden en dan draaiden we kevers op hun goede kant, en namen we uit het nest gevallen vogeltjes mee naar huis en brachten we verloren gelopen hondjes naar de politie. We gingen ook wel eens een hele middag boodschappen doen voor oude mensen. Want we wilden zo graag helpen en goed doen en de wereld redden.

Ik herinnerde me dit alles toen ik vandaag van Hélène een mail kreeg met de vraag of Wifty’s misschien iets kon doen voor de arme mensen in deze uithoek van Brazilië waar ik woon. En dat is heel mooi, maar niet zo eenvoudig of vanzelfsprekend als het lijkt. Het is niet makkelijk uit te leggen, maar mijn ervaring hier is, dat gringo’s (buitenlanders) die te veel met hun hulp lopen uit te pakken, niet aux-serieux genomen worden en vaak misbruikt. Het ligt er natuurlijk allemaal aan hoe je de dingen aanpakt.

Aan de hand van wat ik hier de laatste jaren opgemerkt heb, denk ik dat het van uiterst belang is de hulpbehoevende partij in haar waarde te laten en jezelf zo veel mogelijk op de achtergrond te plaatsen. Ik las ooit van een Frans filosoof (ik ben volledig kwijt wie het was) dat medelijden één van de meest vernederende gevoelens is die je voor iemand of een volk kan koesteren. Kijk eens naar jezelf: hoe reageer jij wanneer iemand medelijden met je heeft? Hoe goed en oprecht het ook bedoeld is. Voel jij je daar blij mee? Meestal ga je je minderwaardig voelen, in je trots gekrenkt met als gevolg dat je de behoefte krijgt om de ander te gaan uitbuiten. Te gaan profiteren van dat gevoel van medelijden.

En dan de andere partij, zij die hulp wil bieden. Velen doen dit enkel wanneer het duidelijk is dat de hulp wel degelijk van hen kwam. Niet via derden, nee, het moet met naam, vlag, etiket, foto, maar liefst niet anoniem. Waarom?

Zou het echt zo waardevol zijn dat een handjevol BV’s gratis en voor niets (niet vergeten bij te vermelden) wat liedjes gaat zingen voor een volk dat in het slijk overnacht na een aardbeving? Hen geeft het ongetwijfeld een euforisch gevoel van ik ben zo goed. Net zoals Hélène en ik ons voelden na de boodschappen voor de oudjes. Ze gaan voldaan weer naar huis, kruipen in hun heerlijk waterbed, na nog even gedoucht te hebben onder de turbostroom en daarmee is de kous af, het geweten gesust.

Helpen is mooi en ik stimuleer het. Ik doe het zelf waar ik kan, maar ik bestuur eerst hoe ik iedereen in hun waarde kan laten. Zo beperkt mijn hulp zich tot het huren van schamele bootjes voor tochtjes op de rivier, toeristen in de plaatselijke restaurants te laten eten, auto’s te laten wassen, slippers te laten maken,… kortom iedereen een graantje te laten meepikken. De toeristen zijn blij met die authentieke dingen en de mensen van hier zijn fier op de complimenten die ze krijgen.

Wifty’s die willen helpen, boek een reisje naar dit godvergeten gat, dit stukje paradijs op aarde, vul je koffer (je mag 2x 32 kg meenemen) met al seizoenen niet meer gebruikte zomerkleren om weg te geven en leef hier met ons mee. Het is kleinschalig, maar je maakt er een boel mensen gelukkig mee.

Cristina’s B&B Bela Bahia: www.bela-bahia.com

Foto eigendom van Cristina, gepubliceerd met haar toestemming.