Dating dilemma: anno 2018 zijn dit dé vragen die bij iedereen op elke date speelt: wie betaalt de rekening bij de eerste date en kussen of niet?

De Britse datingcoach Matthew Hussey vlogt wekelijks over datingdilemma’s. Op tal van vragen probeert hij te antwoorden. En dan mogen we serieus wat jaren en ervaringen op onze teller hebben staan, nog steeds voelen we ons onwennig als het op betalen en afscheid nemen aankomt.

50/50

Hussey heeft daar een duidelijk standpunt over. Wie een gelijkwaardige relatie wil opbouwen, moet de man niet standaard laten betalen. Behandel je date als je beste vriend of vriendin en splits de rekening fiftyfifty. Tenzij mister Nice zo rap is als zijn schaduw en de rekening voor je neus wegkaapt. Wie gaat of wil dan protesteren? Het is met name reuze fijn als je zo gerespecteerd wordt. Toch?

Gentleman?

Wij vinden dat een mooie en keurige oplossing. Maar na een aantal dates vinden wij ook dat de partner in kwestie het beste van zichzelf mag naar boven halen, niet? Vrouwen willen zich graag geëerd en begeerd voelen en de rekening betalen is een vorm van hoffelijkheid. Is dit hopeloos ouderwets? Datingcoach Hussey vindt van wel. Uh?!

Uit een enquête van reisorganisatie Maris Life bij 797 vrijgezellen in België en Nederland leren we verder dat de eerste date nog altijd het liefst op café wordt gehouden en liefst NIET eindigt met een kus vol op de lippen. Gek genoeg zoeken heel veel vrouwen hierin gradaties. Hoe dichter bij de lippen, hoe beter geslaagd! Zo eentje net boven de hoek van de lippen wordt beschouwd als een fantastisch signaal. Krijg je later een tekstberichtje van je date dat ‘… het een erg prettige avond was…’ Dan is dat zeker een uitnodiging om het nog eens te doen.

Ter info: 56 % zou zelfs wachten met kussen tot de derde date. Wij vermoeden: hoe ouder, hoe sneller dat soort van signaaltjes al mogen plaatsvinden. Voer tot discussie?…

Eerst vrienden, dan liefde

Tot je 30 sta je zo in vuur en vlam. Op je 50 liggen de kaarten anders. Je zit met iets meer beredenering en controle op je date. Heel normaal. Maar je moet af en toe je ‘checklist’ laten voor wat het is.

Op de eerste dates grijp je de kans om vooral te peilen naar gemeenschappelijke interesses. Hoe sta je in het leven? Wat zijn de waarden, Hoe zie jij je ideale oude dag? Welke projecten heb je nog? Hoe sta je tegenover je kinderen en ouders? Familie? Waarmee kunnen ze je wakker maken om middernacht? Zulke luchtige, lichte en af en toe diepe vragen houden het gesprek gaande en geven inzicht in beider levens, visies en situaties.

Komt de rekening, dan is het wachten op het reactievermogen van beiden. De eerste die zegt ‘fiftyfifty…?’ zal echt niet vies worden bekeken. Wil hij per se de rekening betalen, geef hem die eer dan ook.

Opgelost!

Love. Peace. Out ;-)
Photo by Nathan Walker on Unsplash