Dating. Ha, er is een match en oei shit, hoe begin je in godsnaam dat eerste virtuele gesprek. Zo herkenbaar voor daters. Doe moeite om iets leuks, iets apart te ontdekken in zijn/haar profiel of start met een leuke quote. Te complicado? Hou het dan bij “Hé, wie ben jij?” Altijd prijs! 

4 vuistregels voor de eerste match en chat

Vergeet niet dat de chat eerst en vooral schriftelijk via geschreven berichtjes verloopt. Hou het dus…

Kort. Maximaal 2 zinnen.

Uniek. Zo geef je hem/haar de indruk dat je creatief en interessant bent.

Persoonlijk. Benoem iets wat je ziet in het profiel en schrijf ALTIJD de naam in je openingszin.

Amusement. Humor is zooo aantrekkelijk!


Hoe hou je het gesprek gaande? 

Zeker als je die persoon amper kent, is het niet evident om je zomaar te smijten in een eerste kennismakingsgesprek.  Ook hiervoor bestaan eenvoudige trucjes zonder Kabouter Kwebbel te zijn.

1. Vermijd gesloten vragen.

Antwoorden waarop alleen maar een ‘ja’ of ‘neen’ mogelijk is, zijn een absolute NO GO. Het is oersaai en een goed gesprek krijg je op die manier nooit op gang. Tenzij je de persoon in kwestie wil ontmoedigen of wegjagen.

Probeer eens: “Wat is het meest avontuurlijke (leukste, bizarste, grappige….)  wat je ooit hebt gedaan?”

Voor je het weet, zit je volop in een geanimeerd gesprek en voel je je op slag zekerder en comfortabel.

 2. Vermijd te veel fysieke complimentjes.

Iedereen krijgt graag een complimentje, maar doseer het in deze fase. Praten over het uiterlijke creëert vaak ongewild de indruk dat je oppervlakkig bent en dat alleen maar het uiterlijke telt. 

3. Ken je de 70/30 regel?

Wees in het begin 70% grappig en 30% serieus.

Duurt het gesprek wat langer,  draai het om: 70% serieus en 30% grappig.

Extra starterszinnetjes die het altijd doen!

Algemeen:

Waarvoor durf jij 10 km om rijden?

Waarvoor mogen ze je in het midden van de nacht wakker maken?

Hoe lang ken jij je beste vriend/vriendin?

Wat is het laatste project waarmee je bezig was… professioneel / vrije tijd?

In welke stad mogen ze je voor altijd droppen?

‘s Zondags vroeg opstaan en dan ergens naartoe rijden. Gewoon eens zot doen. Wat zou je dan kiezen?

Koken:

Welke keuken raak je nooit beu?

Welk signature-gerecht kun jij klaarmaken?

Als je vrienden uitnodigt, wat zet je op tafel? (weet je ineens hoeveel vrienden hij/zij heeft en hoe dierbaar ze zijn…)

Sporten

Op een schaal van 1 tot 10: welke score geef je jezelf?

Welke sporten doe je zélf? Hoeveel uur per week eigenlijk? Kun je onmiddellijk toetsen of je te maken hebt met een fanatieke sporter (oh, gruwel ;-) die zo niet bij jouw levensstijl past.

De zee of de bergen?

Ook een hele plezante om de persoon te kunnen plaatsen. Ben jij bijvoorbeeld een absolute zee-fan (en hier zijn ook gradaties, graag aan onze kust, alleen in je nopjes aan Franse rivièra of een Ibiza-kicker of het type van 14 dagen naar all-in hotels in Turkije of Spanje,…) en hij is een man van de bergwandelingen, en er is amper een wederzijdse interesse.. dan staat het nu al in de sterren geschreven dat dat mogelijke breekpunten kunnen zijn.

Ouders en kinderen

Hoe belangrijk zijn de ouders, de kinderen? (Kun je meteen voelen of er respect is voor de ouder wordende ouders en jong volwassen kinderen)

Laat de ex buiten! 

Begin NOOIT zélf over de ex. Probeert hij/zij te vissen, zég dat dan ook: ‘Weet je wat, ik stel voor om de exen nog niet te betrekken in ons eerste kennismakingsgesprekje. Dat kan altijd nog…. ‘ en hup, dat heb je intelligent en subtiel geparkeerd.

En switch onmiddellijk naar een leuk onderwerp waar zoveel over te vertellen valt: wat is je laatste film, concertje, restaurant, citytrip …

Afronden van het eerste gesprek

En dan het gesprek afronden. Hoe doe je dat bij iemand die je nieuwsgierigheid heeft opgewekt? Doe het op tijd. En eindig met goesting ;-)

Een mooie uitsmijter is: ‘Oeps, ik moet het eten klaarmaken en/of ik zie dat het al zo laat is en/of ik moet mijn presentatie voor morgen nog afwerken. Het was een fijn en aangenaam gesprek. ‘Zie’ ik je morgen terug? Dan kunnen we verder praten? Wat denk je? ‘

Afhankelijk van het antwoord, kun je eventueel een uur afspreken dat je weer online bent.

Gun jezelf de tijd om de gesprekjes te laten groeien. Om ze breder en dieper te laten gaan. Dan pas kan het persoonlijk e-mailadres uitgewisseld worden. 

Afhankelijk van het gevoel (en vertrouw je gevoel maar! ) kun je afspreken. Kies bijvoorbeeld een plek waar jij je goed voelt, bijvoorbeeld in een fijne bistro met veel mensen.

Blijf zo’n live afspraak niet uitstellen. Dat is voor niets nodig. Het is dé perfecte manier om die persoon nog beter te leren kennen.

 Love is in the air!

En als het het een NO Go is? 

Haal de dapperste ik uit jezelf en laat de partner dat weten. Hoe je het draait of keert, zo’n boodschap komt nooit geweldig leuk aan. Maar de andere partij weet tenminste iets. Je zou het ook waarderen.  Ghosting of plots niets meer laten weten en compleet verdwijnen is voor niemand leuk. En redelijk kinderachtig als je het ons vraagt.

❤️  Uit ons boek (NOT SO) HAPPY SINGLE – te koop in een boekenwinkel in je buurt of online @ Standaardboekhandel.be en @ Bol.com
Uitgegeven door Manteau / Standaard Uitgeverij ♡ Check voor meer info: www.notsohappysingle.be