De klik. De mysterieuze klik. Je mag geen dating-programma op tv volgen of alle kandidaten en experten hebben het over ‘de klik’. Maar wat is dat toch die klik? Bestaat hiervan een definitie? Twee getuigenissen en een expert aan het woord. 

VALERIE: “Na 20-tal dates verspreid over 3 jaar zat ik in de fase van als het dit jaar er niet meer inzit, trek ik er een streep onder. Dan blijf ik single met af en toe een friend with benefit. Mijn abonnement op de datingsite ging binnen de 3 maanden aflopen. Ik wilde nog die tijd zo leuk en moedig mogelijk aanpakken. Met frisse moed bleef ik mogelijke kandidaten aanklikken. Een 3-tal ervan vond ik de moeite waard om af te spreken. En met de tweede gebeurde het onverklaarbare. Iedereen heeft het over: je voelt aan alles dat de ware voor je staat. Ik geef ze gelijk.
Je raakt in gesprek en je hebt totaal geen controle meer over wat bepaalde onderdelen van je lichaam doen haha. Je ogen dwalen over zijn mond, zijn handen en ondertussen denk je ‘hm, die handen mogen mijn borsten strelen.” Zijn geur doet je tintelen. Zijn stem hoor je nog maar je weet amper wat hij zegt. Is dit de klik, dan is het iets verbazingwekkend ja. Iets mysterieus dat je no way zelf kan sturen. Het overkomt je.
Het enige dat ik over DE KLIK kan zeggen is dat je het aan àlles voelt. En dat gevoel begon al van toen hij de hoek omdraaide. Ik zag hem op me af komen wandelen en toen dacht ik “wtf, dat is ‘m!” De manier waarop hij me begroette, was al zalig. Hij nam mijn handen vast, trok me zachtjes naar zich toe en gaf me een zoen op mijn wang. Net voor we het restaurant inwandelden, gaf hij me nog een zoentje maar dit keer wat dichter bij mijn lippen. Nooit heb ik iemand zo snel door mijn ‘zone’ laten komen. Hij deed het moeiteloos en ik genoot. Er ontplofte iets in mij. Zo vreemd. Zo raar. Zo heerlijk.
De hele avond verliep vlot, rustig, flirtend. Onze interesses liepen gelijk. Onze meningsverschillen waren te overbruggen. Zijn mindset over zijn familie, zijn kinderen, zijn vrienden waren copy/paste met die van mij. We toetsten voorzichtig onze toekomstplannen af, ook de moeilijke vraag “wat ga jij doen als je op pensioen gaat?” Is hij een levensgenieter? Kan hij – net zoals ik- ook zo moeilijk een leuk terras voorbij wandelen? Is hij even gek op bepaalde cities als ik? Tot op de dag van vandaag – vijf jaar later – verbaast het me nog steeds dat hij na dat etentje zijn arm zachtjes over mijn schouders legde en me nooit meer heeft losgelaten.”

PETER: “De klik? Wat een dikke bullshit! dacht ik. Iets wat ons wordt aangepraat. Iets uit de vrouwenbladen. Tot het me zelf overkwam natuurlijk. Tot die ene – na vele dates en afspraken – mijn leven in danste en mijn hele brein én lijf overnam.
Enkele jaren geleden was ik met enkele maten op stap en belandden we op een party. Plots trok die ene àlle aandacht. Het was pure elektriciteit dat door mijn lijf schoot. Owow. Het was ook alsof alle spotlights op haar gericht stonden. Ik ging rond haar dansen en vroeg haar of we samen iets konden drinken aan de toog. De muziek stond te luid en we trokken naar buiten. We praatten over koetjes en kalfjes en wisselden telefoonnummers uit. De volgende dag nodigde ik ze uit op een brunch in mijn favoriete bistro. Ze accepteerde de uitnodiging. Ze kwam, ze ging naast me zitten en 6 uur later zaten we er nog. We slenterden de volgende uren door de stad en dan namen we afscheid. Met een zoentje. De dagen erop appten we dagelijks en een nieuwe afspraak volgde. Dé innige kus kwam er eindelijk. Ik was tot over mijn oren verliefd op haar. Ze was net zoals ik gescheiden, twee kinderen en over-positief. Haar bubbly karakter, haar glimlach doet je smelten. Haar gekke lach is de mooiste die ik ken. We willen bij elkaar zijn en gaan op zoek naar een stekje. Met onze 4 kinderen regelmatig in ons kot… het zal pittig worden. Vooraf hebben we dat al zeer goed besproken en duidelijke afspraken gemaakt. We willen gewoon dat het lukt. Met vallen en opstaan. Met een lach en een traan. Man, wat hou ik van haar! Ik denk dat dit mijn samenvatting is van de klik: nooit in één zin samen te vatten.”

DE EXPERT:
“Velen vragen relatiedeskundigen maar wat is ‘die klik’ toch en dan is het allerbeste antwoord: het overvalt je, je voelt dat aan alles, je gaat beginnen te glimlachen. De haartjes in je nek staan recht van genot, van plezier, van verlangen. Dat verlangen neemt je denken en doen over. Je wil meer weten over die persoon. Je wil graag in zijn/haar buurt zijn. Je ziet een toekomst met haar/hem. Je wil ermee ouder worden.

Kun je het sturen? Neen.
Kun je het controleren? Neen.
Moet het wederzijds zijn? Uiteraard. It takes two to tango.

Vergeet maar snel het sprookje dat als jij in de vibe zit, dat je dat kunt overbrengen op je person of intrest. Zo werkt het spijtig genoeg niet. Het moet wederzijds zijn. Blijf niet krampachtig iets wensen als de andere partij blijk geeft van geen interesse te hebben.

En is er een wederzijdse klik, geef dan jullie nieuwe connectie tijd en ruimte. Het vraagt tijd om het tot een relatie te laten uitgroeien. Blijf je vragen, emoties, bedenkingen altijd aftoetsen bij jezelf. Een coup de foudre is leuk, héél leuk maar er moet altijd iets meer en dieper volgen. Een coup de foudre is tijdelijk en moet altijd plaatsmaken voor het betere werk.

Praat, fluister, lach, discussieer, bewonder en verwonder. Wisselen deze emoties elkaar mooi en evenwichtig af dan zou het wel eens kunnen dat de juiste voor je zit. Laat dat rustig groeien en bloeien. Neem tijd om elkaar écht beter te leren kennen.

Het is ook enorm belangrijk dat jullie met dezelfde visie in het leven staan en vooral begrip kunt opbrengen voor elkaars meningen.
Begrip en communicatie zijn net zo belangrijk als liefde en houden van.

En tot slot en steeds het allermoeilijkste in een opstartfase: praat open en eerlijk over het financiële plaatje. Het blijft iets delicaat maar liever nu in deze materie duiken dan later voor onaangename verrassingen komen te staan.

En we ronden altijd af met: knettert het van boven én van onder dan zou het wel eens kunnen dat de juiste voor je zit. Geniet!

Met medewerking van PARSHIP, Let’s date happy.

Free photo by: Priscilla du Prez @ Unsplash