(null)

Wifty’s menopauzeconsulente & nutritioniste Leen Steyaert leert ons een eenvoudige techniek om de stressrespons te herprogrammeren.

Veel Wifties hebben last van stress. De pre-menopauze, de menopauze… al die veranderingen in je lichaam en vaak ook in je leven, het brengt stress met zich mee. We moeten ook aan zoveel verwachtingen voldoen, verwachtingen die we ons vaak zelf opleggen… En dat kan veel spanningen teweeg brengen die zich dan vastzetten in ons lichaam.

Onze stressreactie is ontwikkeld in de oertijd waar het gevaar overal op de loer lag. We moesten ten alle tijden kunnen vluchten of vechten. Het lichaam gebruikt hetzelfde systeem wat levensreddend was in de oertijd ook om te reageren op spanningsvelden of situaties die stress veroorzaken. Dit wil zeggen dat je lichaam reageert alsof je in een overlevingssituatie zit. Meer dan 80% van je bloed verlaat je ‘denkend brein’ en gaat naar je oerbrein, diep in je hersenen. Het bloed stroomt ook weg naar je benen, opdat je zou kunnen ‘wegrennen’ en er wordt een hele cascade van chemische reacties voorbereid die je toch niet zult gebruiken. 

Maar stress is een situatie die het lichaam maar voor een korte periode nodig heeft. Op dat moment is het levensreddend. In de natuur zien we dat een hert al na een kwartiertje weer staat te grazen nadat ze ontsnapt is aan een aanval door een panter. Maar mensen hebben dikwijls een opeenstapeling van stressbelastingen die niet levensbedreigend zijn maar je wel heel ziek kunnen maken of chronische ziekten kan induceren. Hierbij komt nog dat een slechte levensstijl die toestand nog eens versterken.

Een eenvoudige techniek om dit proces te keren is het herprogrammeren van de stressrespons.

Doe deze oefening telkens als je je gestrest of bedreigd voelt. Zo kun je ervoor zorgen dat er geen crisisreactie meer volgt wanneer er een nare herinnering bovenkomt. Hierdoor krijg je niet alleen gemoedsrust, het verbetert ook je algemene gezondheid.

IMG_0517DE OEFENING:

Plaats de toppen van je vingers lichtjes op je voorhoofd en je duimen op je slapen (je mag ook de palm van je ene hand op je voorhoofd leggen en de andere hand op je achterhoofd). Blijf rustig diep in- en uitademen.

Op deze manier activeer je de neurovasculaire punten die de bloedcirculatie bevorderen, zodat je bloed weer naar je voorhoofd zal stromen (je voelt dan kleine kloppende bewegingen) en je uit de stressrespons komt. Na een tijdje (dit kan 3 tot 10 minuten duren) merk je dat je helderder denkt en dat je stress een heel eind gezakt is of zelfs verdwenen.

Aan alle Wifties met stress, help jezelf met deze kleine oefening en je zal zien dat je meer ontspannen bent. Je kan deze techniek moeiteloos op alle momenten en verschillende keren per dag doen.