Over yoga is veel geschreven doorheen de eeuwen. Na yogi Nina de Man beschreef ook Evi Gruyaert onlangs haar liefde voor yoga in een boek.

Heel de wereld is aan de yoga, goed nieuws, hoe meer mensen op de juiste manier bewegen hoe beter. Ik heb doorheen mijn decennia regelmatig aan yoga gedaan. Nu probeer ik elke ochtend tijd te maken voor een paar Qigong & yoga oefeningen. 

Als kind zag ik mijn mama elke avond haar yoga oefeningen doen. Die doet ze nog steeds maar nu ’s ochtends na het ontwaken. Dat zij met haar 78 jaar nog zo lenig en sterk is heeft daar zeker mee te maken.

Ook voor Wifties is yoga aan te raden. De poses zijn super voor je gewrichten en spieren. Mensen die yoga doen krimpen veel minder snel, je ruggengraat stretchen en ondersteunen is belangrijk bij het ouder worden.

Yoga ontstond zo’n 5000 jaar geleden in India, de eerste yogi’s verlangden om meer één te worden met de natuur. Door te mediteren en te focussen op de energiebanen in hun lichaam en die van de natuur konden ze zich beter afzonderen van de mensenwereld. Tijdens dat mediteren in de natuur observeerden ze het gedrag van dieren en viel het hen op dat dieren veel verschillende houdingen aannamen. Zoals de rek- en strekposes bij het ontwaken, de praktische houdingen als ze aangevallen werden enz.

De yogi zagen dat al deze bewegingen nuttig waren en begonnen die bewegingen na te doen. Al snel voelden ze zich fitter, ging hun conditie vooruit en werden hun spieren flexibeler. 

Zo ontstonden de eerste yoga oefeningen met namen afgeleid van de dieren die de houdingen deden: cobra, kameel, kat, adelaar, sprinkhaan, kraanvogel, liggende vlinder, neerkijkende hond…

En jawel, wat had je gedacht, ook yoga voor honden is in opmars.

De Be Love Studio in Tulsa, Oklahoma geeft in samenwerking met Spirit Ranch Dog Training ‘DOGA’ klassen waar mensen hun harige viervoeter kunnen meebrengen om samen therapeutische poses te doen. Heel efficiënt om mens en dier dichter bij elkaar brengen.

Van zo’n DOGA klas zou de hond helemaal relax worden, vooral honden met een trauma na mishandeling.  DOGA verstevigt de vertrouwensband tussen mens en dier.

Trouwens, Gaffa, de hond van yogi Nina de Man, is al een volwaardige ‘dogi’.

Kattenliefhebbers hoeven zich niet buitengesloten te voelen. Yoga voor alle huisdieren is in opmars, onlangs organiseerde Connie een yoga klas voor katten, ideaal bij het begin van een adoptie om de interactiviteit tussen baasje en kat te bevorderen.

Nu nog een hond als yoga teacher… Gaffa, waar wacht je op? ;-)
helene@wifty.be
285060_3_800
down-dog
dog yoga

285060_1_800285060_2_800doga149697-oddly-trend-doing-yoga-with-your-dog-is-called-doga

11781670_10153171434418022_5983468763477541828_n