FIJDA (58): “De levenslessen, zowel positief als negatief, vind ik het beste aan ouder worden. Elke negatieve ervaring is een wijze les van hoe het niet moet. Ik krijg meer zelfvertrouwen, mijn verlegenheid raakt op de achtergrond, het vertrouwen in mezelf wordt groter.
Ik was begin 40 toen ik in de overgang kwam, dat heeft 10 jaar geduurd. Maar nu heb ik geen maandelijkse ongemakken meer en dat vind ik prima. Minder leuk vind ik de mankementen aan mijn lijf, en het inleveren aan energie. Uiterlijk is er niks te zien, maar mijn lichaam is aan het slijten door artrose, en dat is pijnlijk. De rimpels, hangende navel enz. daar kan ik mee leven.
Voor mij geen mooimaak-operaties, maar natuurlijk ouder worden. Ik verzorg me goed, dat vind ik wel belangrijk. Mijn haar verven doe ik sinds 2020 niet meer. Ik ben trots op mijn zilveren lokken. Gelukkig en gezond oud worden wens ik iedereen toe, maar gezondheid heb je niet altijd in de hand. Ik was 44 toen ik, na een gescheurde aneurysma in mijn hoofd, een hersenbloeding kreeg. Drie weken ziekenhuis en drie zware hersenoperaties volgden. Ik heb altijd gezond gegeten, niet gedronken en niet gerookt.
Ondanks mijn restverschijnselen heb ik veel geleerd, in positieve zin. Geniet van elke dag, geef er een positieve draai aan. Een dipje kan, maar blijf er niet in hangen. Jij zelf hebt de keuze, en die is levensbepalend. Nu geniet ik van de kleine dingen, zoals lopen en fietsen. Ik ben zeker geen stilzitter. En ik voel me echt gelukkig met mijn partner, mijn (schoon)kinderen, ik heb twee zonen, en mijn kleinzoon. Ik geniet extra van de gelukkige momenten.
Aan jongere vrouwen wil ik kwijt: wees tevreden met je zelf! Je bent maar 1 x jong, en de tijd gaat TE snel. Onzeker zijn wij allemaal (geweest), zo zonde van de tijd. Als ik er nu op terug kijk denk ik: waarom vergeleek ik mezelf altijd met anderen, en was die ander altijd beter of mooier!? Wees zuinig op de mensen die je trouw zijn, want dat zijn er echt maar heel weinig, koester ze.”
ⓦ Wil jij ook reageren op de Wifty vraagjes of je verhaal delen? Laat het ons weten!
Foto eigendom van Fijda Verweij – gepubliceerd met haar toestemming.