We laten ons maar wat graag inspireren door andere Wifty’s! Nikki reageert op onze Wifty vraagjes:

NIKKI (50): “Jaren heb ik met hart en ziel, in zes talen en ook wel eens met handen en voeten, aan het onthaal van de toeristische dienst van mijn geboortestad Gent gewerkt. Daar was ik helemaal in mijn element.

Helaas kan ik om gezondheidsredenen al een hele tijd niet meer werken. Dat was een wel heel harde dobber, maar na een tijdje, kon ik toch weer zien dat dit onherkenbaar veranderd leven, geen slechter leven moest zijn. Als kind al schreef ik gedichten, en op kousenvoeten kwam de poëzie (zowel vrij vers als haiku) terug in mijn leven. Wanneer je schrijft, ga je vanzelf verstillen, kijken, maar vooral zien. Als je je daaraan overgeeft zie je veel meer schoonheid en krijg je de verwondering terug vanuit je jeugd.

Ik neem deel aan voordrachten, alleen of samen met andere dichters, maar ook met kunstenaars die andere kunstdisciplines beoefenen, sinds kort presenteer ik als sidekick een uurtje mee aan een maandelijks poëzieprogramma op de radio. Een aantal van mijn gedichten werden intussen ook gepubliceerd in literaire e-zines, momenteel staat er eentje op een wandelroute in Dudzele. Dankzij het schrijven, kom ik ook op veel verschillende plaatsen en leer ik veel nieuwe mensen kennen, heel fijn allemaal.

Het leukste aan ouder worden is voor mij toch wel het jezelf beter leren kennen en meer durven. Ik maak me veel minder zorgen over wat anderen zouden kunnen denken over mij en mijn keuzes. Voor mij is 2023 het jaar van de durf! Schaamteloos jezelf zijn dus en durven springen. Zet die tattoo als je er één wil, de kans dat je je het nu nog beklaagt is superklein Stop met je haar te verven als je dat wil of verf het knalrood als je dat wil.

Ook komt er, vermits mijn drie kinderen meer en meer op eigen benen staan, heel wat ruimte en tijd en energie vrij om anders te gaan besteden. Hoewel ik dat eerst beangstigend vond en ook wel een beetje treurde om dat lege nest, heb ik dat vrij snel om kunnen buigen naar zelf meer creatief bezig te zijn, meer expo’s te bezoeken en vooral gewoon meer voluit ja zeggen tegen dingen die op mijn pad komen.

Het minst leuke aan ouder worden is dat ik me meer bewust ben van de eindigheid van alles, dat ik steeds meer afscheid zal moeten nemen. Toch zit daar voor mij ook net een positieve kant aan en een levensles in. Net door dat besef, ga ik bewuster om met mijn tijd en wat ik er mee wil gaan doen. Het geeft ook rust, doordat alles voorbij gaat is het ook relatief, ik hoef me niet zonodig meer te bewijzen en moet stiekem soms een beetje lachen met mensen die bijna hysterisch van hot naar her hollen om toch nog alles uit de kast willen halen, want ‘ze voelen zich helemaal nog niet de leeftijd die ze hebben’. Wat betekent dat, je 50 of 70 of 20 voelen, hoe definieer je dat? Je hoeft je niet jong te voelen, om graag te leven. Je hoeft er niet jonger uit te zien dan je bent, om er goed uit te zien.

Gezond en gelukkig ouder worden, daar ben ik zelf nog maar net aan begonnen, maar ik heb zo het gevoel dat ik goed bezig ben. Naast de klassiekers zoals bewuster omgaan met bewegen, eten en bewuster kiezen met wie je je omringt, geloof ik vooral in op tijd rust nemen, je grenzen leren kennen en aangeven, je losmaken van schuld en schaamte en veel lachen, genieten. Mezelf uithongeren om dat strakke lijntje te houden, non merci, Sophia Loren deed dat ook niet. Niet vastroesten, nieuwe dingen blijven doen, je wereld niet te klein laten worden, blijven geloven in jezelf, zoals actrice Jennifer Coolidge (The White Lotus). Enfin, goede voornemens heb ik alvast genoeg, haha.

Als ik een raad zou mogen geven aan jongere vrouwen, dan zou dat toch zijn, dream big, maar dan niet letterlijk, het hoeft niet groot om groots te zijn. Zolang het jouw dromen zijn, zijn ze meer dan ok. Zo wou ik al lang eens met een tractor rijden en suppen (stand up paddle), niets wauw voor veel mensen wellicht, maar ik heb daar zo van genoten vorig jaar!

Geloof in jezelf, laat je niet aanpraten dat je een bepaald pad moet volgen, probeer geen mensen te overtuigen van je waarde, die het niet waard zijn, verlies daar geen tijd aan. Vooral, probeer minder bezig te zijn met hoe je er uitziet, maar veel meer met wat je wil leren, doen, zien … dan komen de juiste mensen vanzelf op je pad!

Durf! En, als het dan toch (eens een keertje) niet lukt, who cares, de weg moet echt niet zonder hobbels, om onvergetelijk te zijn.”

Meer lezen van Nikki: www.nikkipetit.be

📸 Foto eigendom van Nikki Petit, gepubliceerd met haar toestemming. 

ⓦ Wil jij ook reageren op de Wifty vraagjes of je verhaal delen? Stuur een mailtje met je gegevens naar wifty@wifty.be