Ex-judoka Gella Vandecaveye neemt mama in huis en zal voor haar zorgen.

Je ouders in de buurt –  of je moeder of vader indien ze alleen zijn – samen ouder worden en voor hen zorgen… Het is een mooie manier om iets terug te doen, ze hebben zoveel voor ons gedaan. Ook ex-judoka Gella Vandecaveye wil op die manier haar dankbaarheid tonen voor alles wat haar mama gedaan heeft achter de schermen tijdens haar carrière. Mama Lieve (77) trekt opnieuw en definitief in bij haar dochter. Zij was de mama achter de schermen tijdens Gella’s judo carrière en een emotionele steunpilaar voor haar dochter. 

Toen Gella in 2009 een jaar met de rugzak vertrok, heeft moeder Lieve haar dochter enorm gemist! Gella: “Mama heeft bij mijn vertrek erg veel gehuild, iets wat mij tot nadenken heeft gestemd! Zelf was ik intriest door het verdriet van mijn moeder toen ik op sabbatical vertrok, en vond ik mezelf een dikke egoïst omdat ik mijn droom wou realiseren. VTM heeft een jaar later mijn thuiskomst gefilmd en toen heb ik voor de camera beloofd om voor haar te zorgen.”

Toen Gella’s vader is juni 2013 overleed, werd die belofte om voor haar moeder te zorgen herhaald. Vandaag eind 2017 wordt ze concreet.

“Het is mijn plicht om voor mijn mama te zorgen en vanaf nu kan ik een oogje in het zeil houden! Mama verdient beter dan een home, WZC of een RVT. De laatste berichtgeving rond rusthuizen zijn niet positief zoals we recentelijk konden zien in de Pano-reportage, er zijn bedden en zorgverleners te kort. Bovendien, in China zijn de mensen verplicht om voor hun ouders te zorgen op gevaar van straf!” aldus Gella.

De nieuwe thuis voor Lieve Vermaut is geen kangoeroewoning, dus toch wel ingrijpend in het leven van Gella. Moeder Lieve (77j) is nog niet zorgbehoevend, ze is een trotse, stijlvolle, spring in ’t veld. “Gella is erg zorgzaam”, een facet die niet geweten is over mijn dochter. Vanaf dag één voel ik me al thuis bij mijn dochter! Ik ben nog zelfstandig en Gella moet leren dat ik nog steeds mijn eigen ding wil/kan doen (lacht), maar het is geruststellend te weten dat zij mijn back-up mocht er iets gebeuren. Ik ben ervan overtuigd dat wij dat goed zullen doen samen! Ik ken mijn plaats en zal mijn dochter niet in beslag nemen.” aldus Lieve.

Het mooiste eindejaarsgeschenk dat moeder en dochter elkaar kunnen geven is terug verenigd worden, nadat dochter lief jaren lang heeft uitgezworven, maar nog niet onmiddellijk van plan is om het rustig aan te doen. “De cirkel is rond. Mama heeft erg goed voor de kinderen gezorgd, nu worden de rollen omgedraaid. We hebben dezelfde gewoontes, behoeftes, noden en verlangens. Ik ben een jongere versie van mijn moeder. Elkaar de vrijheid geven, en af en toe dingen samen doen. Mijn job als zelfstandige met onregelmatige uren is op zich erg veeleisend, maar mits een goede planning en een paar afspraken ben ik ervan overtuigd dat dit goed komt. Alles komt goed!” aldus nog de ex-judoka.