Ghosting is een nieuw woord voor een oud datingfenomeen. Wat  te doen als de date totaal niets meer van zich laat horen?

Ghosting is een fenomeen dat dikwijls een gelijkaardig verloop kent. Je hebt iemand ontmoet op een feestje of leren kennen via online dating. Er was een klik, jullie spraken af. De stemming was uitgelaten en er werd onmiddellijk een volgende afspraak gemaakt en daarna nog eentje.

En dan …. niets meer. Plotseling radiostilte. Alsof je date van de aardbodem is verdwenen. Zonder reden. Wat je ook doet -zonder te stalken- je date reageert niet meer.

Er zijn gevoelens in het spel geweest, misschien was er zelfs sprake van een prille relatie. Je berichten blijven onbeantwoord. Je oproepen worden genegeerd. Die andere heeft je uit zijn leven geschrapt. De andere persoon verdwijnt. Alsof het een geest is die verdampt.

En jij blijft achter. Vol vragen, snel gevolgd door woede, gekoppeld aan twijfel aan jezelf. “Wat heb ik verkeerd gedaan?” – een klassieker.  Je hebt de neiging de fout bij jezelf te zoeken. Dat is begrijpelijk, maar het helpt je niet.  Leer omgaan met contactbreuken. Omdat de redenen – ongeacht persoon en situatie – vaak hetzelfde zijn en dikwijls bij de ‘Ghoster’ zelf liggen. Zelfs als hij dat nooit zal toegeven.

Wat kunnen de redenen van ‘Ghosting’ zijn?

·         Interesse is vervlogen. Na één of twee dates merkt de andere partij dat jullie niet bij elkaar passen. Het is een weinig volwassen manier om het contact te verbreken.

·         Conflictvrees. Sommige mensen vinden het vervelend om duidelijk een einde aan contacten, prille relatie te maken. Uit angst voor conflicten. Dit is reageren als een angsthaas die er zo snel mogelijk vandoor wil zonder rekening te houden met de gevoelens van de andere partij.

·         Bindingsangst. Zodra iets richting een relatie evolueert haken ze af. Bindingsangst kan vele redenen hebben. Er kan iets onschuldigs of een trauma aan de basis liggen. Dit is niet iets waavoor jij verantwoordelijk bent, of iets dat  jij kan oplossen. Dat moet de persoon in kwestie doen.

·         Verschuiving in prioriteiten. Werk, kinderen of familiale omstandigheden kunnen een relatie in de weg zitten.

·         (een ander gevonden?)

Ghosting is in geen geval goed te praten. Dat is volledig tegen de datingetiqette. De andere partij heeft recht op een antwoord of tenminste een berichtje hoe kort ook.

Hoe reageer jij het best in zo’n geval?

Onopgeloste of onafgesloten zaken irriteren iedereen. Maar bijt je er niet in vast.

Indien je geen antwoord terugkrijgt; laat het dan hierbij. Blijf hem niet mailen of bellen. Sluit het af. Probeer het dus zo snel mogelijk het van je af te laten glijden. Loslaten. Hij is het gewoon niet waard. Zodra je accepteert dat er niks mis met je is, kun je weer fris en fruitig verder daten.

Laat één slechte ervaring niet je zoektocht naar een leuke partner beïnvloeden.

 En tot slot…doe iets leuks, leg je zelf in de watten. Trommel je vriendinnen op en lucht gedurende een dik half uur je hart. Daarna back to business. De man is je energie niet meer waard. NEXT!

Free Photo: by Tim Wright @ Unsplash