Ghosting is een nieuw woord voor een oud datingfenomeen. Wat  te doen als je date totaal niets meer van zich laat horen?

LILY: “Ik had iemand leren kennen via een online dating platform.  Na de eerste chats was er duidelijk een leuke klik. We spraken af voor een lunch. De stemming was uitgelaten. We lachten veel, we bleken erg veel gemeenschappelijk te hebben. Kortom: er werd onmiddellijk een volgende afspraak gemaakt en daarna nog eentje. En nog een en nog een… en plots spendeerden we al veel dagen, avonden én nachten bij elkaar. Er was een romantische én een fysieke klik. Wat wil je nog meer.

En dan …. niets meer. Plotseling radiostilte. Het leek alsof hij van de aardbodem was verdwenen. Als hij niet meer communiceert, weet je het ook niet. En dat maakt je zo vreselijk onzeker. Hij reageerde niet meer op mijn berichtjes, nam geen telefoon op. Wat ik ook deed – zonder te stalken- nul reactie.

Na mijn eerste boosheid en teleurstelling denk ik nu: MAN, JIJ VERDIENT MIJ NIET!

Pas na anderhalve maand radiostilte kreeg ik een droog mailtje met zijn excuses en heel veel blabla… dat hij te veel werk heeft, dat ik een fantastisch persoon ben maar dat ik te ‘anders’ ben en dat hij niet klaar is voor een relatie. En dat was het. Ik heb twee middelvingers in de lucht gestoken en luid geroepen: ONNOZELAAR! Toen moest ik keihard lachen met mijn reactie en dat deed enorm deugd. Voor eventjes.”

Lily is niet de enige. Mannen en vrouwen denken door plots geen reactie meer te geven dat het zo oké is. Ach, doe toch de moeite – hoe moeilijk ook – om je date een berichtje te sturen. Het getuigt van empathie en fatsoen.

Er zijn tenslotte gevoelens in het spel geweest, misschien was er zelfs sprake van een prille relatie. Het is pijnlijk als de berichten  onbeantwoord blijven of telefoontjes genegeerd. Die andere heeft je uit zijn leven geschrapt. De andere persoon verdwijnt. Alsof het een geest is die verdampt.

En jij blijft achter. Vol vragen, snel gevolgd door woede, gekoppeld aan twijfel aan jezelf. “Wat heb ik verkeerd gedaan?” – een klassieker.  Je hebt de neiging de fout bij jezelf te zoeken. Dat is begrijpelijk, maar het helpt je niet.  Leer omgaan met contactbreuken. Omdat de redenen – ongeacht persoon en situatie – vaak hetzelfde zijn en dikwijls bij de ‘Ghoster’ zelf liggen. Zelfs als hij/zij dat nooit zal toegeven.

Wat kunnen de redenen van ‘Ghosting’ zijn?

·         Interesse is vervlogen. Na één of twee dates merkt de andere partij dat jullie niet bij elkaar passen. Het is een weinig volwassen manier om het contact te verbreken.

·         Conflictvrees. Sommige mensen vinden het vervelend om duidelijk een einde aan contacten, prille relatie te maken. Uit angst voor conflicten. Dit is reageren als een angsthaas die er zo snel mogelijk vandoor wil zonder rekening te houden met de gevoelens van de andere partij.

·         Bindingsangst. Zodra iets richting een relatie evolueert haken ze af. Bindingsangst kan vele redenen hebben. Er kan iets onschuldigs of een trauma aan de basis liggen. Dit is niet iets waavoor jij verantwoordelijk bent, of iets dat  jij kan oplossen. Dat moet de persoon in kwestie doen.

·         Verschuiving in prioriteiten. Werk, kinderen of familiale omstandigheden kunnen een relatie in de weg zitten.

·         (een ander gevonden?)

Ghosting is in geen geval goed te praten. Dat is volledig tegen de datingetiqette. De andere partij heeft recht op een antwoord of tenminste een berichtje hoe kort ook.

Hoe reageer jij het best in zo’n geval?

Onopgeloste of onafgesloten zaken irriteren iedereen. Bijt je er niet in vast. Ga zeker geen tijdverliezen in het zoeken naar het waarom. Loslaten.

Indien je geen antwoord krijgt op je berichtjes; laat het dan hierbij. Blijf hem/haar niet mailen of bellen. Sluit het af. Probeer het dus zo snel mogelijk het van je af te laten glijden. Hij/zij is het gewoon niet waard. Zodra je accepteert dat er niks mis met je is, kun je weer met frisse moed verder daten.

Laat een slechte ervaring zeker niet je zoektocht naar een leuke partner beïnvloeden.

En tot slot…doe iets leuks, leg je zelf in de watten. Trommel je vriendinnen op en lucht gedurende een dik half uur je hart. Daarna back to business. Die persoon is je energie niet meer waard.

NEXT!

In samenwerking met PARSHIP

Free Photo: by Tim Wright @ Unsplash