‘Heeft u digitale ervaring mevrouw?’ Het piepjonge marketing meisje (23) vroeg het alsof ze een antiquiteit voor zich had zitten.

Uit eigen ervaring.

Ann (57): “Wenkbrauwen gingen de lucht in en mond viel open. Wat? Het is me wat met vooroordelen als je 50+ bent gepasseerd. Zie ik er zo ouderwets uit, staat iets op mijn voorhoofd gedrukt? Zie ik er niet meer piep uit en dus per definitie digital ongeschikt? Of ik digitale ervaring heb…”

Met twee woorden spreken, zeker als je 50+ bent

Jawel, een welgemeende FUCK OFF zat klaar. Achter mijn tanden. Gewoon mond openen en het eruit laten rollen. Hup. Twee woorden. Dit snapchat-wezen van 23 snapt nog niet hoe de wereld in elkaar zit. Hoe zit het met haar moeder? Zit zij heelder dagen te bakken en te breien?

Oké, ik geef toe dat ik nog niet alle functionaliteiten, knopjes en settings van een digicorder onder de knie ben. Ook de microgolfoven heeft nog steeds geheimen voor mij. Ik besef heus wel dat niet elke Wifty of Mifty mee is met het mysterie van een dropbox, iCloud & co. Et alors.

Het zijn uitzonderingen die geen smartphone, tablet en/of laptop hebben.  Iedereen communiceert via e-mai. De kans is redelijk hoog dat zo goed als iedereen een beetje digitale ervaring heeft. Toch?

‘Och ja’, zei ik zo achteloos mogelijk, ‘ik heb een beetje ervaring. Niet veel hoor. Mijn digital cv heeft – even tellen – een, vier,… tien… jaja, dat moet zeker 18 jaar zijn dat op de teller staat. Hé, jij zat nog in de pampers als ik al mapjes sleepte van beta naar alfa en elke dag mijn rapportjes trok uit sitestat en andere analytics. Weet je. Och, 18 jaar geleden waren we zo angstig voor de millennium-bug. jaja, het was me wat dat pionierswerk op de allergrootste portal van Europa én de eerste vrouwensite die ik from scratch uitwerkte. .. ‘

Jaja, ik weet het. Maar ze vroeg erom. Ik ben er zeker van dat ze nooit meer ever never nog een 50-plusser fout gaan inschatten!

Haar wenkbrauwen konden niet hoger. Haar mond niet wijder. ‘Ah. Oh. Ja. Wel.’

Ik kreeg warempel medelijden met het meisje maar ik heb ze nog eventjes laten bloeden. Kwestie van gratis levenservaring op te doen als ze straks bij potentiële klanten komt.

Vooroordelen over 50-plus. Het is me wat.

Ik hou mijn hartje vast als zulke jonge mensen met een verkeerd beeld straks de HR-kantoren gaan bevolken of collega’s moeten aanwerven. Ze moeten een vacature  uitschrijven en een profiel opstellen. Hoeveel kans maken 50-plussers op de baan?

‘Hoe zit het met uw digitale ervaring meneer, mevrouw?’

Ik vraag me af OF de kans bestààt om deze vraag gesteld te krijgen. Er studeren nu meisjes en jongens af die begin jaren ’90 geboren zijn. Laten we oprecht duimen dat hun (groot-)ouders die tegen fantastische rolmodellen zijn die effenaf jongleren met smartphone, tablet en laptop.

Dan gaat het goed komen.

Free Photo: Thomas Lefebvre @ Unsplash