Wifty’s menopauzeconsulente & nutritioniste Leen Steyaert: “Het is niet omdat je ouder wordt dat je aftakelt. Je lichaamscellen vernieuwen zich tot op hoge leeftijd. Dit proces gaat echter niet vanzelf…”

We horen het dikwijls​,​ eens vrouwen Wifty zijn klagen ze vaak over hun geheugen.

​Ken je dit statement: “​Vroeger kon ik zo goed onthouden en nu moet ik alles opschrijven, zelfs de verjaardagen van mijn vriendinnen en kinderen”​

​Mijn werk als menopauzetherapeute geeft me de mogelijkheid om​ vrouwen gerust te stellen.​

Het belangrijk​ste dat je echt moet onthouden zal je niet vergeten zeg ik altijd, zoals bijvoorbeeld je kleinkinderen op woensdag van school afhalen​. Meestal glimlachen mijn cliënten dan en zeggen volmondig: “Ja dat is waar!”

Ontbreken ​van kennis geeft angst. Indien je niet weet hoe de zaken echt in elkaar zitten of wat je kan doen om een probleem te verhelpen of beter nog te voorkomen dan wordt je onrustig en bang.​

We zijn zo bang om daadwerkelijk​ ons geheugen te verliezen omdat ​er wel degelijk zoveel ouderen zijn die geestelijk aftakelen zonder daarom dement te zijn.

​Over het algemeen aanvaarden mensen ook gewoon  dat het vermogen van hun hersenen ​en geheugen achteruitgaat. Scans tonen dit ook aan dat inderdaad de hippocampus, ons geheugencentrum in de hersenen vermindert en krimpt met de leeftijd.

Het goede nieuws is echter dat je naarmate je ouder wordt het niet onvermijdelijk is dat je geheugen vermindert, integendeel je kan zelfs slimmer worden indien je een paar elementaire maar gemakkelijke regels in acht neemt.

​Onderzoekers hebben kunnen aantonen dat er nieuwe cellen in de hersenen kunnen aangroeien, een proces dat neurogenesis heet. Dit gebeurt onder invloed van een proteine BDNF​: Brain Derived Neurotrophic Factor, een zenuwcel stimulerende factor die ook bij dieren terug te vinden is die veel beweging hebben.

Hetzelfde gebeurt bij mensen. Neurowetenschapper Kirk Erikson uit Pittsburgh volgde in zijn onderzoek 120 volwassenen gedurende een jaar. De helft van de groep kreeg 3 maal per week een stretching programma en de andere helft kreeg een aerobics programma. Na een jaar controleerde men de grootte van de hippocampus met een scan, deed men een bloedtest om BDNF na te kijken en er werd ook een geheugentest uitgevoerd. 

Het resultaat was verbluffend.De stretching groep had een vermindering op alle punten terwijl de aerobic groep een verbetering had in zowel geheugen, vergroting van de hippocampus en een verhoging van het serum BDNF. 

De conclusie is dan ook dat aerobics, die gestart kunnen worden op elke leeftijd, de groei van nieuwe stamcellen in de hersenen bevorderen die dan nog eens zullen groeien naar volledig functionerende zenuwcellen die de aanzet zijn tot een betere hersenen – en geheugenfunctie.

Wifties, laat dit advies niet liggen, je kan dus echt slimmer worden naarmate je ouder wordt. 

De volgende aanbevelingen kan je toepassen:

  • Doe 20 min aerobics 3 tot 6 maal per week. Hou een hartritme aan van 180 slagen minus je leeftijd dus voor een Wifty is dit +/- 130 hartslagen per minuut tijdens je aerobic oefeningen. Je kan kiezen tussen  step- , dans- , interval- aerobics of zwemmen en kies de juiste muziek erbij!
  • Neem een visolie supplement met DHA (omega 3) en eet voedingsstoffen (vis, lijnzaad, groene groenten, walnoten) die dit bevatten, zij bevorderen de BDNF productie. 
  • Wees je ook bewust van de mythe die ons allen in de greep heeft en waar de Wifty blog ons gelukkig echt in steunt. Het is niet omdat je ouder wordt dat je aftakelt. Je lichaamscellen vernieuwen zich tot op hoge leeftijd. Dit proces gaat echter niet vanzelf of is niet vanzelfsprekend wat wel het geval is als je jonger bent.

Je zult veel meer inspanningen moeten leveren wat betreft de belangrijkste pilaren: je levensstijl, voeding, gewicht, beweging en je ingesteldheid. En vooral niet bij de pakken blijven zitten. Dus laat je niet beïnvloeden door alle negativiteit rond het ouder worden maar informeer, lees en weet dat je zelf veel kan doen om dit proces in goede banen te leiden.

Liefs, Leen

Meer info: www.siris.be