Schermafdruk 2015-04-07 13.22.22
Heb je dit ook zien passeren via social media? ‘LOL,’ dacht ik, ‘ goeie hoax of grap!’  Tot ik ‘ vacature.com‘ zag staan in de bovenhoek. Toch een respectabele site, niet. Beter lezen : ‘Ach, komaan, dit menen ze toch?’

Want wat denk jij van ideeën als:

1) -‘je moet zorgen dat je in vorm blijft’: hoe fitter je als 50-er oogt, hoe sneller aan een baan? Yeah right. Met zijn allen de fiets op of het joggingpakje aan. ;-)

Dan stel ik voor dat vacature.com begint met het aanpassen van het bijbehorend beeld bij het artikel en dat ze eens werk maken met het uitzoeken van een dynamischer en vooral update beeld van een 50-er van VANDAAG.

2) -‘opsommen van concrete situaties dat je ooit met jongere collega’s hebt samengewerkt.’ OMG!? Wat denken die dan dat een 50-plusser doet misschien. Opnieuw een ergerlijke bevestiging dat 50-ers alleen nog maar met leeftijdsgenoten willen samenwerken. Komaan zeg, misschien in de lift een knopje in de kelder met aanduiding ’50+’.

3) -‘Wie elke maand kennismaakt met enkele tientallen nieuwe mensen zal heel snel op interessante jobmogelijkheden stuiten.’

Even snel uitrekenen en dan heb je op een jaar tijd minstens 120 nieuwe mensen leren kennen. Wow. W-O-W! <héél enthousiast>. Hm, hoewel, reality check:  leer jij mààndelijks (!) meer dan 10 nieuwe mensen kennen? Betekent dat dan dat je van iedereen die je tegenkomt naam, adres en gsm-nummer noteert? Loop je alle recepties en businessevents langs? En als je op café afspreekt met vrienden, stap je dan eerst op wildvreemden af om je quota te halen? Tiens, ik wil nu eens weten of er wifties zijn die op dit tempo zo magistraal te werk gaan. Bravo!  (En verklap ons je trucjes)

Lees rustig de volgende tips en laat weten wat jij ervan vindt!

Het artikel begon zo:
Discriminatie op basis van leeftijd mag dan wel strafbaar zijn, dat betekent uiteraard niet dat het niet zou bestaan. Met onze vijf concrete tips kan je als 50-plusser alvast beter gewapend je zoektocht naar een nieuwe job aanvatten. (…)

Hier zijn enkele concrete tips.

1. Weerleg de vooroordelen over je leeftijd

Bob Sloane, de tweede auteur van ‘Fired at 50’ stelt dat het belangrijk is om een goede eerste indruk te maken. “Vijftigers die op zoek zijn naar een job hebben er alle belang bij om er goed te blijven uitzien. Wie fit oogt, maakt een goede eerste indruk en toont ook aan dat hij nog over voldoende energie beschikt voor een actief arbeidsleven. Je moet echt energie uitstralen.”

Mays en Sloane suggereren dan ook om regelmatig aan sport te doen om in vorm te blijven. Wandelen en joggen zijn bijvoorbeeld ideaal.

Ook is het belangrijk om te benadrukken dat je wel degelijk kunt omgaan met een flexibele managementstijl, nieuwe technologieën, eventueel zelfs een jonge baas en dat je bereid bent om nieuwe vaardigheden aan te leren.

Om dat te bewijzen kan je in een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld concrete voorbeelden opnoemen van nieuwe technologieën die je hebt leren kennen en situaties waarin je hebt samengewerkt met jongere collega’s.

 

Schermafdruk 2015-04-07 13.21.25

2. Bewijs je waarde

Na jarenlang in het werkveld gestaan te hebben, beschikken oudere werknemers over heel wat vaardigheden en talenten die jongeren nog niet bezitten. Mays citeert vier domeinen: probleemoplossend denken, inschattingsvermogen, people management en leiderschap. “Ervaren werknemers kunnen vaak veel sneller dan jongeren problemen herkennen en een manier vinden om ze op te lossen. Daarvoor kunnen ze terugvallen op de successen die ze vroeger geboekt hebben.”

 

3. Breid je netwerk uit

Veel 50-plussers hebben in de loop der jaren een indrukwekkend netwerk uitgebouwd. Door dit op de juiste manier in te zetten zou het mogelijk moeten zijn om vrij snel aan een nieuwe job te raken.

Mays en Sloane raden dan ook aan om dit netwerk ten volle te benutten om nieuwe mensen te leren kennen: “Wie elke maand kennismaakt met enkele tientallen nieuwe mensen zal heel snel op interessante jobmogelijkheden stuiten. Door gebruik te maken van sociaalnetwerksites zoals LinkedIn kan dit bovendien op een vrij eenvoudige manier.”

 

4. Concentreer je op kleine bedrijven

Volgens Mays hebben kleine bedrijven meestal minder problemen met de leeftijd van hun werknemers dan grote bedrijven en is het dus interessanter om daar te gaan solliciteren. “In veel gevallen geven ze de voorkeur aan personen met een ruime ervaring die hun bedrijf echt vooruit kunnen helpen”, zegt de auteur. “Het loont dus om je focus te verleggen van grote, internationale bedrijven naar kmo’s.”

 

5. Hou vol

Door de crisis is het natuurlijk moeilijker voor iederéén om aan een job te raken. Het is dus belangrijk om de moed niet op te geven en om, wat er ook gebeurt, je zoektocht onverschrokken verder te zetten. Blijf steeds geloven in jezelf en blijf positief, ook al krijg je soms negatieve feedback of heb je slechte ervaringen.

Bron: jobs.aol.com
Bron artikel op vacature.com

Laat weten wat je van zulke tips & ideeën vindt? Welke tip of idee wil JIJ aan de vacatures van deze wereld geven? Hieronder kan je je mening kwijt of mailen naar ann@wifty.be

 

(@Ann)