Haha. Wie dacht dat ook op haar 20ste? Vrouwen van 50 zijn oud & out. Seksen zal er ook niet meer bij zijn. Het idee of beeld dat oudjes van 50 hét deden…brrrr. Gelukkig weet ik nu beter. En mijn dochters groeien op bij een mama die van 50+ een feest probeert te maken.

Over de menopauze circuleren  amusante wijsheden. Zoals ‘ je seksleven is voorbij zodra je in de menopauze bent.’ Dat onze mama’s daar nog tegenaan botsten, is amper te geloven.

” Iedereen die de grote 5-0 nadert,
is ongerust voor
de hot flashes of ‘vapeurs’
en het nachtelijk zweten.”

Menopauze. Langs de ene kant ben je ongerust voor de hot flashes of ‘vapeurs’ en het nachtelijk zweten. Wie kent niet die ene vrouw of eigen moeder die plotsklaps rood aanloopt en staat te transpireren alsof het 42 graden buiten is en net de 100 m heeft gelopen.

Maar er is ook een grote opluchting omdat je EINDELIJK alle maandverbanden, tampons, anticonceptiepillen, spiraaltjes enzovoort kan buiten smijten. 

Anyway. Ondanks de overdaad aan informatie blijven bepaalde ‘weetjes’ hardnekkig de ronde doen.  Vroeger kregen vrouwen eigenaardige adviezen. Het strafste vind ik wat rond 1950 circuleerde. Er werd toen gesuggereerd dat bestraling (!) en slaapmiddelen zouden helpen.  Thank God there’s Dr.Oz, Leen Steyaert én Wifty ;-)!

Je seksleven is voorbij zodra je in de menopauze bent.
Vrouwen die dat ooit als ‘wijsheid’ voor hun kiezen kregen, beklaag ik. En vrouwen -en godbetert mannen- die dat nog steeds denken, zijn niet beter af. Het is zeker waar dat hormonale veranderingen een invloed kunnen hebben op het libido en goesting in seks. Het duurt iets langer om op kruissnelheid te raken ;-).

” Geen zorgen meer om zwanger te raken.
Geen kinderen in huis.
Héérlijk!
Vrouwen voelen zich nu
stukken vrijer.”

Maar er zijn heel veel vrouwen die net het tegenovergestelde ervaren! De hoofdreden is dat ze zich geen zorgen meer hoeven te maken over zwangerschap of maandstonden die vaak als spelbederver werden ervaren.  Vrouwen voelen zich stukken vrijer.

En wat te denken van dé grootste stoorzender of stressfactor voor, tijdens, na het vrijen: kinderen in huis. Oef. Er is terug tijd en ruimte voor meer intimiteit met de partner. En voor wat experimenteren. Wist je dat vooral  ‘oudere’ getrouwde koppels vaker de weg vinden naar erotische winkels, naar seksspeeltjes? Just sayin.

” Vaginale droogheid!
Ja, die is er.
So what!?!
Met een gel is dat zo opgelost. “

En dan is er de vaginale droogheid! Ja, die is er. So what!?!  Dat laatste wordt door vrouwen als het meest vervelende ervaren. Er zeker geen drama over maken. Met een goede tube glijmiddel of vaginale gels gecombineerd met een pak humor van de vrouw zelf en haar partner is dit zo opgelost.

De tubes vind je  in elke supermarkt. Vaak tussen de maandverbanden en shampoos. Of zoals bij Kruidvat aan de kassa ;-). Of gewoon bij je apotheker.

Trouwens, een studie bij 46.000 vrouwen tussen 50 en 79 gaf aan dat de helft ervan nog seksueel actief was in het voorbije jaar. Driekwart van de overblijvende groep zei dat ze tevreden zijn over hun seksleven.

Wacht, ik heb nog enkele leuke mythes over de menopauze gevonden . Wat denk je van…

 

1) Menopauze gebeurt in één nacht.
Yeah right. Ik zie het voor me. Op je 50 ’s morgens waker worden en: ‘Hellooow menopauze!’ 

Menopauze is een overgangsfase. Onze menopauze experte Leen Steyaert heeft het op deze webstek al genoeg gezegd en uitgelegd. Laten we het nog eens duidelijk herhalen: de menopauze is pas een feit als je een héél jaar – de volle 12 maanden dus – geen maandstonden of beetje bloedverlies of spotting had.

De eierstokken stoppen met het produceren van verschillende hormonen zoals oestrogeen en progesteron.  Deze verandering in onze hormonenhuishouding zorgt voor de kleine ongemakken of bijwerkingen zoals nachtelijk zwetenvapeursmoodswingsveranderingen in je slaappatronen én vaginale droogte. Dat laatste wordt door vrouwen als het meest vervelende ervaren.

2) Menopauze is er op 50.
Er bestaat geen exacte leeftijd.  Het is waar dat de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw een laatste keer haar maandstonden krijgt, rond 51 is.  Maar er  zijn evenveel vrouwen die de eerste symptomen van menopauze hebben rond hun 45. Of op nog jongere leeftijd.  Anderen ondervinden het pas voorbij 51. Ik heb bijvoorbeeld tot op mijn 53 nog een paar keer beetje bloedverlies gekend.

Vergeet zeker niet dat de perimenopauze (dat is de periode voor je de laatste keer je maandstonden krijgt) tot 4 à 5 jaar kan duren. En wil je weten hoe jij ervoor staat, kijk dan naar je moeder! Artsen blijven herhalen dat erfelijkheid nog de beste indicatie kan geven.

Ken je nog meer gekke of bizarre ‘wijsheden’ of mythes over menopauze? Deel ze hier!