“Ik ben 53 en ik ben 20 jaar gehuwd geweest, met een man. We zijn 5 jaar geleden gescheiden en ik ben nu stapelverliefd op een vriendin.”

Dit bericht stuurde Karine naar Wifty. Ze vertelt aan Wifty wat haar overkwam na haar scheiding.

Karine: “Na de scheiding had ik totaal geen interesse meer in mannen, mijn man had me bedrogen en ik was er kapot van. Wat ik het ergste vond waren de leugens. Dat bedriegen op zich kon ik nog plaatsen, na 20 jaar huwelijk kan een slippertje wel eens gebeuren. Maar hij bleef ontkennen en zeggen dat ik gek was. Terwijl ik met heel mijn wezen voelde dat het wel zo was.  

Toen het zwart op wit uitkwam was ik eerst heel boos, uit frustratie en onmacht. Hoe kan je nu liegen tegen de vrouw waar je meer dan 20 jaar lief en leed mee deelt? Leg dat maar eens uit aan je 2 puberende kinderen.

Maar al snel volgde er een gevoel van opluchting. Doe maar, dacht ik, ik heb je niet meer nodig. Dat had zeker te maken met het het feit dat ik op dat moment 48 was. Moest ik jonger geweest zijn dan zou ik gepanikeerd hebben. Maar er overviel me een soort van rust, ik had te lang in een leugen geleefd. Na 20 jaar met veel liefde voor ons gezin gezorgd te hebben en met de 50 in het verschiet… hoog tijd om mezelf terug te vinden.

Het leven als single beviel me, het laatste wat ik wou was terug een man in huis. Trouwens, mannen deden me niet veel meer. Ik vulde mijn vrije tijd met yoga en karaoke. Ik zing graag, ik kan er al mijn gevoelens in kwijt.

Een paar maanden geleden kreeg ik een heel lief smsje van een lesbische vriendin, dat raakte me diep. We bleven smsen en de berichtjes werden minder formeel, ik werd er opgewonden van. Heel confronterend, ik voelde me nooit eerder seksueel aangetrokken tot een vrouw. 

En nu kan ik maar aan één ding denken, ik wil haar!  

Ben ik nu lesbisch? En hoe moet het verder? Doe ik alles stiekem als in een geheime affaire? Is het een bevlieging? Wat vertel ik mijn kinderen? Ik heb zoveel vragen.

Dat ik na mijn 50 verliefd zou worden op een vrouw, dat stond niet op mijn bucketlist. Maar ik ben heel dankbaar, want het voelt goed.

Help, ik ben verliefd… op een vrouw!” 

 

Noot van Wifty: Hetero, homo, bi of aseksueel is voor het leven, denken we.  Maar dat is niet zo, seksuele voorkeur of afkeer is afhankelijk van veel factoren: hormonale, psychische en andere chemische factoren kunnen je seksualiteit beïnvloeden en veranderen naarmate je ouder wordt. Vooral lesbische gevoelens kunnen onderhevig zijn aan hormonale veranderingen. Aan de Connecticut State Univerity werd een enquête afgenomen onder 200 getrouwde lesbiennes. De belangrijkste vraag was: “Ligt seksuele geaardheid al vast bij de geboorte?” Het onderzoek stelt dat dat bij vrouwen niet het geval is. Veel vrouwen voelen zich pas op latere leeftijd aangetrokken tot andere vrouwen. 2 op de 3 lesbiennes ontwikkelen hun lesbische gevoelens pas na hun 30. Het is nog niet duidelijk waarom veel vrouwen zich pas op latere leeftijd lesbisch worden, maar de kans is groot dat hormonale veranderingen een belangrijke rol spelen.