Herkenbaar?  Een kast vol schoenen met hakken, in alle kleuren. Een bonte verzameling: hoge hakken, héél hoge hakken, extreem hoge hakken…

Draag je vaak hoge hakken? Nee. 

In onze jonge jaren droegen we vaker hoge hakken. Urenlang elegant paraderen ging toen vlotjes. De hele nacht dansen op stiletto’s, dat was een fluitje van een cent. Alhoewel we de gevoelloze tenen, pijnlijke bogen en voetbol en pijnlijke enkels nog goed kunnen herinneren na zo’n nacht. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden! 

Nu dragen we vooral zittend hoge hakken, haha. Als we uit eten gaan of ergens naartoe gaan waar we veel kunnen hangen of zitten, dan past het hooggehakte schoentje ons perfect. Maar we hebben altijd een rescue pakket mee in onze handtas: een paar ballerina’s. Op gepaste tijden schoppen dan die hakken uit en gunnen we onze voeten platte rust.

Het blijft een liefde-haat relatie, schoonheid versus comfort. 

Die schoonheid is relatief. Niet alle vrouwen lopen even elegant op hakken, als het moeite kost om op hoge hakken rond te lopen kan je het beter laten. Want strompelen, waggelen en verkrampt stuntelen is geen zicht. Het moet natuurlijk aanvoelen, alsof je nooit iets anders gedaan hebt. 

Is er een ideale hoogte, de perfecte hak die toch comfortabel is?

WAT IS DE GEZONDSTE HAKHOOGTE?

We vroegen het aan podoloog en bewegingsspecialist Dr. Emily Splichal.

Emily: “Je loopt best niet op hakken hoger dan 7,5 cm. Alles hoger dan 7,5 cm verandert de biomechanica van hoe je loopt. Je stappen worden verkort, je kan minder snel lopen en je lichaamsgewicht verschuift naar de bal van je voet, met extra druk op je knieën en onderrug. Met letsels als gevolg. En nee, een plateauzool is niet de oplossing, het effect is net zo schadelijk.

Ook een té platte schoen is schadelijk voor je lichaam, zeker als je weinig tot geen boog hebt (platvoeten). Een beetje hak, zo’n 2,5 cm, zet je voet in een meer stabiele positie.” 

Conclusie: Draag schoenen met hakken die variëren tussen de 2,5 cm en de 7,5 cm. Het negatieve effect op evenwicht en spieren, met letsels als gevolg, is niet te onderschatten. Vermijd uitersten en neem altijd een paar ballerina’s of slippers mee in je tas.

En aan alle mannen die ons zo graag op hoge hakken zien, loop ook eens een uurtje rond op stiletto’s… Gedeelde smart is halve smart! ;-)
 

Bron: Instyle – Foto door Snack Toronto via Pexels