Je hele leven hangt aan elkaar van keuzes maken. De ene na de andere beslissing, hoe subtiel ook, maken wie je bent.

We volgen meestal onze intuïtie, omdat vaak blijkt dat die het bij het rechte eind heeft. Maar sommige keuzes maak je beter met je hoofd, bewust en weloverwogen.

Het helpt niet om te denken in termen als ‘goede’ en ‘foute’ keuzes. Belangrijk is dat je passende keuzes kan maken, keuzes die echt aansluiten bij wie jij bent, bij jouw leven, bij wat jij belangrijk vindt. De dingen die jij écht belangrijk vindt zijn jouw waarden.

Wil je graag weten wat jouw waarden zijn?

Schrijf in 30 seconden de 5 dingen op die voor jou het allerbelangrijkste zijn in jouw leven. In volgorde van belangrijkheid. Niet te lang nadenken!

Wanneer je top 5 snel op papier staat, is de fundering van alles wat je doet, is jouw missie heel duidelijk. Als je er moeite mee hebt om 5 waarden op te sommen, dan ben je nog aan het worstelen en weet je nog niet – of niet meer –  wat belangrijk voor je is.

Er hangt geen waardeoordeel aan je top 5. Het is niet omdat bij jou ‘gezin’ niet op de eerste plaats staat dat dat wil zeggen dat je een slechte moeder bent. Het wil alleen zeggen dat jij andere keuzes zult maken en met andere dingen het gelukkigst wordt. Dit lijstje kan je helpen om keuzes te maken die dicht bij jezelf liggen. Let wel, je waarden veranderen, je top 5 zag er waarschijnlijk helemaal anders uit op je 30 dan op je 50!

Geen woorden maar daden.

Hoe vaak hoor je mensen zeggen dat hun familie en gezin het allerbelangrijkste zijn in hun leven, maar blijkt uit hun keuzes en daden dat ze het grootste deel van hun tijd aan andere zaken besteden? Of hoe vaak hoor je mensen bezig over het milieu en hoe ze daarmee begaan zijn maar doen ze niets in de praktijk en blijft het bij cafépraat?

Het is dus een kwestie van doen. Zit niet te wachten op de veranderingen die anderen wel of niet gaan uitvoeren, begin bij jezelf. En als het toch blijkt dat je niet de beste keuze gemaakt hebt, dan weet je weer een beetje beter wat je wél wilt!

Just do it!