Langer werken. Steeds vaker verschijnen artikels, meningen, visies over en van vijftigplussers.  En daar worden we op de Wifty-Redactie heel blij om. Vier jaar geleden zijn we gestart om onder andere de heel foute beeldvorming omtrent 50+ bij te stellen.

De vijftigplussers van nu kun je onmogelijk nog vergelijken met de vijftigers van pakweg dertig jaar geleden. En wie dat niet doorheeft, leeft op een andere planeet.

Steeds vaker verschijnen mooie 60- en 70-plussers in modecampagnes. Het blijft nog bij uitzonderingen. Maar Rome was ook niet gebouwd in een dag, moeten we maar denken.

Kan het ook zijn dat verwijzingen naar ‘senioren’ verdwijnen als het gaat over 50+? Het is opvallend dat er zelden nog over senioren wordt gepraat, tenzij het over de échte senioren gaat, 80+ dus.

Hoe zit dat met langer werken. Werken tot 67? Meestal krijg je niet eens die kans want op 50/55+ is kans groot dat je mag vertrekken.

Maar als er artikels verschijnen die ook dat beeld en perceptie bijsturen, dan juichen we dat toe. Zoals…

– dat werkgevers vijftigers NIET als aangroeiende ballast mogen ervaren

– een leven lang in één beroep of op één werkplek vastgepind worden is uitzichtloos met een meet die op 67 ligt

– pas als de arbeidsmarkt aan dynamiek wint, draagt een carrièrewissel op 45 of 50 minder risico’s.

– je moet die lange carrière fysiek en mentaal volhouden

– geen evident model wanneer een derde van alle werkenden ouder dan vijftig zal zijn

en dus zijn nieuwe ideeën nodig.

– In een economisch model dat dertigers en veertigers bij de vleet opbrandt (!), is een tweede of derde carrière een ontmoedigend vooruitzicht

(Bron: Artikel van Karel Verhoeven in De Standaard van 18 augustus 2015)

Hoe meer zulke opiniestukken verschijnen, hoe meer àlle partners overtuigd raken dat 50/55+ een added value betekent op de werkvloer!

Telkens een klein stapje verder. Laten we duimen dat er steeds meer journalisten ook beseffen dat 50+ niet gelijk staat aan oud&out. Een vijftiger is geen moegestreden held op Ambiorix-sloefenuitgeblust, gedoemd tot onkruid wieden in zijnen hof. 

Langer werken? Ja, zeker. Graag zelfs. Maar aub op een werkbare en haalbare manier. Van 55-plussers niet dezelfde productiviteit verwachten als van iemand van 28. Dat staat gelijk aan een langzame doodslag.