Een jaar geleden gingen we in eerste lockdown. Tegen de zomer zijn we er vanaf dachten we toen. NOT. We doen ons best, maar eerlijk, we zijn dat mondmasker en die social distancing kotsbeu en hebben dringend nood aan positive vibes. Tijd voor de Wifty lente vraagjes aan auteur en menopauzeconsulente Leen Steyaert.

Hoe start jij een vrolijke lentedag? Heb je een ochtendritueel?

LEEN: “Mijn dagen start ik nooit op dezelfde manier. dit hangt sterk vanaf van wat ik die dag te doen heb. De dagen dat ik geen consultaties doe beginnen zonder ontbijt dus intermitterend vasten, waarbij je slechts gedurende 8 opeenvolgende uren per dag eet, met maximum 2 maaltijden. Na een frisse douche doe ik een snelle huidreiniging met verschillende producten. Ik wissel heel veel af qua merken, omdat ik er van overtuigd dat elke product voordelen en minder goede eigenschappen bevat. Momenteel gebruik ik Caudalie, zeer betaalbare natuurlijke producten, en ik heb net een reeks gebruikt van Dr Jucheim, dat ligt wel in een  iets hogere prijsklasse, maar is zo zuinig in gebruik is dat je er dubbel zo lang mee doet, dus uiteindelijk zijn ze niet duur.
De dagen dat ik advies geef eet ik een gezond ontbijt omdat het dikwijls lang duurt voor ik een volgende maaltijd  kan verorberen. Ik neem al jaren supplementen, ik wissel ook veel af naargelang de behoeftes: omega 3 , Vit D, Vit B12 en B complex , Aswaghanda en Rhodiola, Vit K en Silicium.
Ik kies steeds voor goede merken: Nutrogenetics, Care by Nature, Biotics, Nutrisan en Bonusan, om er maar een paar te noemen. Ik geloof sterk in voedingssuppletie, het werkt gewoon. ik neem liever wat kurkuma in plaats van een pijnstiller als ik eens last heb van mijn rug of gewrichten.”

De lente staat voor buiten, wat zijn jouw favoriete buitenactiviteiten?

LEEN: “Het kriebelt dat is zeker, de eerste zonnestralen motiveren mij al een 2 tal weken om terug meer naar buiten te gaan. Ik heb nog nooit zoveel binnen gezeten. Het was wel gezellig die winteravonden voor de open haard, maar nu heb ik zin om te wandelen, te fietsen, naar zee te gaan of leuke plekken te bezoeken. Nog even geduld, als de lockdown opgeheven wordt kunnen we dit weer samen met vrienden doen.”

Stel je voor dat je een bloem bent, welke dan? En waarom?

LEEN: “Ik ben zot van tulpen. Ze zijn er in alle kleuren en het liefst zie ik ze in  een gemengd kleurenboeket in mijn grote zilveren champagne emmer. Tulpen ontgoochelen nooit en ze zijn voor iedereen betaalbaar. Ik zet ze graag in de gang, daar is het fris en dan blijven ze minimum een week mooi. Ik geef ze heel veel water zodat ze kunnen groeien naar het licht. Ik kan er soms echt naar zitten kijken en genieten.”

Wat of wie bezorgt jou lentekriebels?

LEEN: “Ondertussen heb ik 3 kleindochters en er is nog een babytje onderweg. De meisjes spelen het liefste buiten en als ik ze bezig zie dan gloeit mijn hart van liefde. Laarsjes aan en hun gele oliejekkertjes en hop naar de paardjes gaan zien, daar kan niets aan tippen. Dat is een super lentegevoel. De lente kondigt ook altijd een nieuw begin aan, we popelen om terug uit ons kot te komen en ons te baden in het licht van de zon en het gezelschap van mensen.” 

Foto’s eigendom van Leen Steyaert, gepubliceerd met haar toestemming. Voor meer info over Leen: www.siris.be