Leen Steyaert

Onze menopauzeconsulente Leen Steyaert reageert op de vraag van lezer P.: “Beste Wifty, ik kreeg van mijn vrouw de opdracht om mijn vraag aan jullie te stellen. Vrouwen in de menopauze, daar valt veel over te lezen, maar wat met mannen? Ik ben 52 jaar en ik voel de laatste tijd ook veranderingen in mijn lichaam, het haar op mijn hoofd wordt dunner en het haar op mijn armen verdwijnt, mijn libido staat op een laag pitje en ik heb last van warmteopwellingen. Mijn vrouw denkt dat ik in de penopauze zit. Bij wie kan ik terecht met mijn vragen? En kan ik ook hormonen nemen om alles op peil te houden? Groeten, P.”

Leen Steyaert: Beste P., het dalen van de testosteron spiegel is een normaal verschijnsel maar komt niet voor bij iedere man. De symptomen zijn niet specifiek maar toch zijn 33 procent van alle ziekten bij een man gerelateerd aan een tekort aan testosteron. 

De andropauze of penopauze zijn eigenlijk woorden afgeleid van de menopauze maar dekken de lading niet; ANDROS wil zeggen: man, en PAUZE is een stopzetting van een bepaalde gebeurtenis. Penopauze wat wil dat dan zeggen, een stopzetting van de penis? Niet dus.

Een midlifecrisis is dan weer iets totaal anders. Dit heeft eerder te maken met sociale en psychologische oorzaken en gevolgen van stress. Ook mannen met een uitstekende testosteronspiegel kunnen in een midlifecrisis terechtkomen. 

Mannen hebben niet zoals vrouwen een drastische daling van hun vrouwelijke hormoon, oestrogeen. Bij 50+ mannen signaliseert zich wel al dikwijls een daling van hun vruchtbaarheid met een vermindering maar geen volledig verlies van hun testosteron.

Wat je wel kan vergelijken is de aanpassingen en de overpeinzingen van 50+ mannen en vrouwen. Je realisseert je dat meer dan waarschijnlijk de helft van je leven voorbij is en dat er nog zoveel dingen zijn die je nog wilt doen. En je voelt ook dat je gezondheid achteruitgaat en er hier en daar kwaaltjes de kop opsteken.

Aan de andere kant kan je bewuster kiezen voor jezelf, al die levenservaring maakt je alleen maar sterker en zijn er nieuwe dingen om naar uit te kijken zoals kleinkinderen, misschien een nieuwe partner, nieuwe hobby’s enz.. 

Maar laat ons het bij de andropauze houden: het testosterongehalte daalt behoorlijk, maar niet bij elke man evenveel en ook niet op dezelfde leeftijd. Bij 10 tot 15% komt dit voor op middelbare leeftijd, bij 20% bij de 60 jarigen en bij 50 % bij de 70 jarigen. 

Terwijl we bij vrouwen van een plots verlies van hormonen kunnen spreken zien we bij mannen dat de testosteron veel trager daalt, normaal gezien met 1% verlies per jaar. Daarom dat dit proces vaak ongemerkt gaat. De verschijnselen of symptomen die mannen daarbij krijgen zijn dan dikwijls ook niet specifiek. Veel van de verschijnselen die we bij mannen kunnen waarnemen liggen dikwijls aan het normale verouderingsproces.

Sommigen mannen krijgen inderdaad warmteopwellingen maar die kunnen ook te wijten zijn aan bijnieruitputting of vermoeidheid. Meestal ervaar je een aantal gecombineerde symptomen:

 • Motivatie en concentratie daalt
 • Libido daalt 
 • Minder assertief
 • Erectieproblemen (viagra helpt niet bij een te laag testosterongehalte)
 • Vetopslag vooral in de buik (stijging van oestrogeen)
 • Slechte nachtrust
 • Lusteloosheid , mindere vitaliteit
 • Vergeetachtigheid
 • Verminderde beharing 
 • Verminderde spierkracht
 • Karakterverschuiving 

Heb je die verschijnselen rond de leeftijd van 75 jaar is dit te wijten aan het verouderingsproces. 

Krijg je dit op de leeftijd van 50/55 jaar en ben je een grote brombeer (grumphy old men) dan is de kans groot dat een beetje testosteron smeren (of een tablet) je goed zal doen. 

Veel artsen staan er niet voor open omdat je bij het toedienen van testosteron niet altijd een verhoging van het testosterongehalte ziet maar subjectief, en dit is geen placebo effect, merk je wel dikwijls een groot verschil. 

Andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, psychische problemen en suikerziekte kunnen ook deze klachten geven. 

Maar zorg eerst voor een gezonde levensstijl, die is voor 50 plussers belangrijker dan ooit! Voldoende slaap, weinig stress, ontspanning, tevreden zijn met wat je hebt, alcoholgebruik beperken en niet roken. Roken vermindert drastisch het testosterongehalte (gevolg: veel onvruchtbaarheid bij rokers).  

Ook ondersteunende supplementen zoals ginseng, tribulus terrestris en gingko kunnen soelaas brengen. Sport is voor een man onontbeerlijk en doet de vetmassa dalen en verhindert ook dat testosteron in oestrogeen wordt omgezet.

Bekijk alles positief, een blije mens blijft langer gezond. En het grote voordeel van de andropauze is dat het leven als man nu minder gericht moet zijn op presteren, actie en dominantie. De daling van je testosterongehalte brengt je rust en zorgzaamheid! :-) 

Succes, Leen

helene@wifty.be