“Wat is er toch aan de hand met mannen op datingsites?”, vraagt Susanne zich af na date 12. Velen zijn zo niet klaar voor een relatie: of ze zijn getrouwd of virtueel gescheiden of hebben meer nood aan een therapeut dan aan een lief. Om maar te zwijgen van de filous die eerder een sponsor zoeken dan een lief. Oh help.

Begin dit jaar schreef Susanne zich met frisse moed in op een aantal betaal datingsites (PARSHIP en Elitedarting) en ging ze ook op ontdekking op Tinder. “Je telt zelfs al niet meer mee als je nooit ge-Tindert hebt’ knipoogt ze.

Tot nu passeerden 12 dates. De vele kennismakingstelefoontjes na een eerste contact of swipe  tel ik niet eens mee.

Stuk voor stuk waren het bijzondere contacten met leuke mannen. Echter… NUL relatiemateriaal. Er zijn een 3-tal die in de friendzone zijn blijven hangen. Dit is oké.

En neen , ik ben niet té kieskeurig. Ik besef heus wel dat het geen zin heeft om een strakke wishlist te hanteren, dat iedereen een rugzakje heeft, dat er overal iets is, dat er ook een rimpeltje meer zit. Maar te vaak botst je op een situatie waarvan je zo hard aanvoelt dat de man totaal niet klaar is voor een (lat)relatie.

Vele mannen zouden eerst eens langs een psycholoog, seksuoloog of therapeut (m/v) moeten passeren. Gun ajb eerst tijd voor jezelf om alles terug eens op een rij te zetten. Elke breuk moet je eerst kunnen plaatsen voor je verder kan. Ik heb het ook gedaan. Weten waarom ik steeds in dezelfde val trap en de foute man kies. Leren hoe je een profiel écht moet lezen. Welke vragen ik beter wel of niet stel? Welke rode vlaggetjes ik sneller moet herkennen. En de vragen die na zo’n eerste afspraak blijven spoken veel sneller op tafel gooien.

Mannen op datingsites weten vaak niet eens waarom ze er zijn? Wat ze teweeg brengen? Wat ze willen. Ik kijk dan ook met heel veel plezier terug naar wat ik heb beleefd. Verbazing, ontroering, verbijstering, ongeduld, vernedering… en ook liefdevol.

Hier komt een kleine greep uit Susanne zoekt een man ;-):

1. na enkele maanden (!) kreeg ik een telefoontje ‘ kent u x…. ik ben zijn vrouw’’.
2. na een erg leuke middag, goed gelachen, heel relaxed, biechtte de man op dat hij na 7 jaar nog steeds getrouwd is. Hij had nog steeds geen werk gemaakt om de documenten te tekenen. “Ik wil haar gezicht niet meer zien”. Euhm, liggen haat en liefde niet heel dicht naast elkaar? Ach, hij heeft duidelijk geen zin om dat laatste flinterdunne draadje dat hen verbindt door te knippen. Zij was zijn grote liefde en dat is ze nog steeds.
3. weduwnaars. Het blijft iets apart. Of het verdriet van dit ongewild scheiden zit nog zo vers en rauw… en voel je dat het enorm veel inspanning vraagt om zich te concentreren op het gesprek. Of dan hoor je dat zijn partner nog maar anderhalf jaar geleden is overleden. Het was zijn grote liefde overleden…. en nu al daten. In het leven kan veel maar klopt dit wel? Op t einde van die date voelde ik dat hij te berekend was. Hij wilde asap een vrouw omdat hij niet alleen kan zijn.
4. Hij was er dan toch niet klaar voor. Na enkele afspraken wist hij het nu wel zeker.
5. Virtueel gescheiden. “Aha, dan ben je nog steeds getrouwd!” Ik heb nog altijd spijt dat ik de verbazing op dàt gezicht niet op foto heb. Haha.
6. Hij bleek een absolute liefhebber van de bergen en had totaal niets met zee. M.a.w., hij had duidelijk mijn profiel niet doorgenomen.
7. Hij zocht een sponsor ipv een lief.
8. Hij zit met zo goed als iedereen in ruzie: kinderen, ouders, weinig vrienden.
9. Hij vroeg redelijk dwingend om mijn geboortejaar want zijn toekomstige partner moest zeker 5 jaar jonger zijn. Zodra ik in mijn auto zat wenste ik hem met heel veel plezier een jongere vrouw toe die hem binnen 10 jaar dumpt wegens … te oud. Karma.
10. Zijn foto’s moeten van járen geleden zijn want de persoon die zich voorstelde bleek onherkenbaar. En in zijn nadeel.
11. Het eerste telefonisch contact was met een kandidaat die na twee volzinnen in zijn dialect verder ging. Spijtig, het was niet het leukste dialect. Wat me nog meer verbijsterde was dat hij hijgde – het was meer rochelen – en dat ging zo hard (roker?) dat ik compleet van mijn á propos was… en niet op een leuke manier.
12. Tijdens de hele date keek hij meer naar de andere vrouwen dan naar jou… zelfs na een grappige opmerking hierover dwaalden zijn ogen keer op keer af naar de andere vrouwen in het restaurant. Check please!

Waarom smijt 80% van de mannen zich op datingsites (betalend én/of fun) zonder eerst eens zich af te vragen OF ze ervoor klaar zijn? Wat willen ze en wat niet? Lees ook even de profielomschrijvingen beste heren, het bespaart enorm veel tijd uit als je alvast enkele gemeenschappelijke raakvlakken hebt.

Hoeveel kostbare uren ben ik kwijt omdat ik te vaak ’therapeute’ moest spelen. Omdat meneer nog geen strik rond zijn voorbije relatie(s) heeft gebonden en mooi geklasseerd in het compartiment ‘verleden’ in zijn hart. Hoe vaak heb ik mijn extra pakje papieren zakdoekjes moeten aanspreken om hun kleine en grote verdrietjes mee te helpen opdrogen.

Waar blijft die ene man? Vrij van lasten, stevig gegrond, zaakjes op orde, leuk om te bewonderen, prettig om mee op stap te gaan, mee op  intellectueel vlak, die mijn humor begrijpt, die ontzettend graag lacht, vrienden heeft, plezier in het leven, gul in vriendschap, en op t einde van de dag heel graag naast mij in bed rolt, zalig zoent, …

Waar zijn ze? Hallo universum, iemand thuis?… 🤣🤣

Free photo by Irina Sergeeva @Unsplash