Gisteren zag ik twee ‘oude’ vrienden op een terrasje. Luc & Luc wonen allebei in het buitenland, hen samen treffen in Antwerpen is op zich al bijzonder.

De ene Luc was meer dan 35 jaar geleden DJ in mijn stamcafé (den Alma). Na schooltijd in blauw schooluniform een dansje doen? Jazeker. De andere Luc opende in 1982 zijn boetiek ‘Pink Reptile’. Punk, new wave, new romantic, blitz, new beat… bij hem kochten we onze blitse kleren.

Vanaf 1997 zetten Luc & Luc de Kammenstraat op de wereldkaart. Luc met zijn vintage store ‘Naughty I‘ en de andere Luc met zijn ‘Fish & Chips‘, een concept-store in zijn pure onbezoedelde vorm. De fantastische sfeer bij Fish & Chips en in de Kammenstraat leidde in 1998 tot het ontstaan van Laundry Day. De ene Luc organiseerde een straatfeestje met 1 live bandje, 1 discobar en zo’n 500 bezoekers. Ondertussen telt Laundry Day zo’n 65.000 festivalgangers.

Mannen worden knapper naarmate ze ouder worden, zegt men. In hun jonge jaren waren Luc & Luc al heel knap. Ik was getuige, menig meisje viel in katzwijm in hun buurt. ;-) En toegegeven, ze worden nog knapper met de jaren.

Laundry-Day-Luc vertelt met passie over zijn plek aan zee in the middle of nowhere, Fish-&-Chips-Luc deelt fier mee dat hij binnenkort opa wordt.

“Mijn god, zijn we al zo ver?” reageer ik verrast. Overvallen door een vloed jeugdherinneringen kan ik me maar moeilijk voostellen dat hij alweer aan een volgende generatie toe is.

“Ik weet niet wat zo’n kleinkind met ons leven zal doen” mijmert Fish-&-Chips-Luc “We zullen wel vaker in België zijn.” Hij glimlacht breed.

En we klinken op de toekomst, ik ben blij dat het goed met hen gaat.

Lucky Luc & Lucky Luc, voor altijd the Kings of the Kammenstraat!

helene@wifty.be