Monique wil haar Wifty-gevoel terug.

Monique wil haar Wifty-gevoel terug.

 

We kregen een openhartige brief van Wifty Monique. De euforie van 50 worden en nog een half leven boordevol wilde plannen voor je hebben klinkt allemaal geweldig. Maar wat als er het een en ander tegenslaat? Je ouders die ziek worden, je gezondheid die niet mee wil, je relatie die op de klippen loopt, dierbaren die wegvallen… Waar haal je dan de kracht om positief naar de toekomst te kijken?

Liefste Wifty,

Ik ben het Wifty gevoel kwijt… het gevoel dat vrouwen na 50 een unieke, energieke, met humor doorweven boodschap meedragen komt niet meer door bij mij. 

De kracht en de lef die jullie uitstralen is mij vreemd geworden. Het gevoel van bevrijding heeft plaats gemaakt voor het steeds weer moeten bedwingen van angst. Het nastreven van een droom… het aangaan van nieuwe uitdagingen… ik zie het niet meer.  

Ik ervaar enkel verlies…van dierbaren, van jeugdigheid, van niet bewust beleefde jaren. Ik spartel nog een beetje tegen als een marionet aan een touw, maar de grond begint onder mijn voeten weg te zakken. 

Met je verleden in het reine komen is misschien essentieel om sereen te kunnen voortleven op je oude dag. Mijn verleden was niet echt rooskleurig….en een van levenslust bruisend persoon ben ik nooit geweest. De levensbalans is niet zo positief…maar kwetsuren hebben toch hun plaats gekregen. Het voelt echter alsof het vanaf nu enkel nog bergaf kan gaan. Met een beklemmend gevoel kijk ik naar de toekomst. 

En toch…mijn eerste Wifty-jaren stemden mij zo hoopvol voor de toekomst. Ik voelde mij jonger dan ooit…zelfzeker en gretig uitkijkend naar wat nog komen zou. Het is weg…

De lange afstandsrelatie die ik had met mijn Amerikaanse vriend is beëindigd. We zijn als vrienden uit elkaar gegaan. No hard feelings! Het was een leuke tijd waar ik met de glimlach aan terugdenk.

Ondertussen heb ik de zware taak op mij genomen om mijn dementerende moeder bij mij in huis te nemen. Een harde confrontatie met de aftakeling van het menselijk lichaam….in al zijn lelijkheid. Ik doe het…maar niet met de glimlach….Ik voel zoveel weerstand bij mijzelf, boosheid, afkeer soms…en dan weer spijt en schuldgevoel. 

De zorgende rol als moeder viel mij zwaar….maar dit is nog zoveel moeilijker. Waarom lukt het mij niet? Ik hou van mijn moeder. Waarom kan ik dit niet met liefde doen? Het voelt soms zo onnatuurlijk. De rollen zijn nu omgedraaid…zij is nu afhankelijk van mij.

Ik hou niet van dat gevoel. Maar een rusthuis is een stap te ver voor mij. Ik voel dat het mijn plicht is om haar te verzorgen…hoe hoog de tol ook mag zijn.

Ben ik hierdoor mijn Wifty-Gevoel kwijt? Ik denk het niet. Is het dan toch de menopauze? Ik ben 56 en heb nooit last gehad van enige kwaaltjes. 

Ik weet het niet….maar ik wil mijn Wifty-gevoel terug. 

Is er een Wifty-Dokter in de zaal?

Monique