Schermafdruk 2017-01-18 13.23.13
En op een dag sta je aan de deur. Bàm.  Niet zonder een ‘cadeautje’ van je ex-werkgever: Outplacement. Om je hulp te bieden bij het heroriënteren, te coachen bij het solliciteren en je zo snel mogelijk elders aan een nieuwe baan te helpen. Ook Wifty Guest Hilde (52) kreeg op een dag een telefoontje van een outplacementbureau.

“Taal is alles

Eerst was er een telefoontje. Of ik kon langskomen voor de intake van het verplichte outplacement voor ontslagen 50+-ers. Ja, natuurlijk.

Heel formeel klonk ze, die dame aan de andere kant. Bijna afwijzend in haar uitnodiging.

Afstand is goed, behalve als het om zoiets persoonlijks als ontslag gaat. Dat is van mij. Dat heeft me geraakt. Daar ga je niet zo vlug over.

Goed, we zijn professionals. Geen meligheid aan de telefoon – dat begrijp ik. Toch was dit zinnetje er te veel aan: Presteert u nog?

Dé-eu? In de fitness? In bed?… Op het werk, zo bleek. Nee, verbrekingsovereenkomst, vrij om snel langs te komen dus.

Het was een aangename kennismaking, al was ik – toegegeven – met flink wat voorbehoud vertrokken.

We zaten in een hoek van 90° – recente energetische richtlijn in consultancy – tegenover elkaar.

Ze bleek een ervaren professional in vlot maatpak.

Het gesprek was eerlijk en direct, de verwachtingen langs weerskanten snel duidelijk. We delen de leeftijd van herkenning  zonder te bevragen.

Taal is bijna alles.

Er is ook ontmoeting, handdruk, context.

Respect voor wederzijdse ervaring.

Het zit goed, denk ik. We starten vanuit beider verworven prestaties. En we laten de ‘u’ alvast achterwege. “

#Hilde De Brandt

 

HildeWie is Hilde De Brandt?

“Een klein groen dorp aan de rand van Aalst, een hoofd vol vragen en altijd een boek en een hond als trouwste vriend. Zo groeide ik op. Ik hou van mensen kijken en verhalen verzinnen, de zee in Oostende, mijn fantastische dochter en haar geduldige vader. Mijn lievelingsplek is een zuiderse olijfgaard waar jaarlijks wordt bewezen dat vriendschap de beste olijfolie oplevert.

Dertig jaar werkte ik ‘buitenshuis’, eerst als journalist, dan als cultuurcoördinator en communicatiemanager. De digitale omwenteling heeft me aangezet mijn eigen ‘schrijfwinkel’ te openen. Een nieuwe tijd dwingt tot nieuwe organisatie- en omgangsvormen, tot een nieuw soort communicatie. Daar wil ik mijn passie en ervaring voor inzetten. Taal voor Straks is mijn eenmanszaak waarmee ik voltijds wil gaan schrijven. Ik wil er een droom mee realiseren en een statement maken: 52 is net jong genoeg om de grote stap te wagen.”