Schermafdruk 2014-10-31 23.14.43
Hoeveel Wifties hebben dit gehoord bij de aanvang van menopauze? Ik niet. Gek eigenlijk. Voor mij staat menopauze gelijk aan bevrijding. En hoe!  Het is een beetje jammer dat het niet uitbundiger wordt gevierd.

Ik vergelijk het met de eerste keer dat je je maandstonden krijgt. Dat overvalt je als een bom. Niet meer, niet minder. Ik liep nauwelijks nog. Mijn billen kneep ik tegen elkaar omdat ik het gevoel had dat iedereen dwars door mijn kleren zag dat ik HET had. En dat gepruts met maandverband. Mijn god.

Elke vrouw die in de menopauze zit, verdient een superfeestje. Dat moet je toejuichen! Vrij. Geen gezever met maandverband, tampons, uitrekenen, de pil. Vrij vrijen. VRIJ VRIJEN. Hoe mooi klinkt dat toch.

Arts, familie, kinderen, partner,  vriendinnen horen mee te vieren.  De impact  van menopauze op mezelf en de rest van mijn dierbaren is te vergelijken met het gevoel dat ik had toen ik voor de eerste mijn maandstonden kreeg. Herinner je ook nog hoe keigênant je je voelde toen alle blikken op het familiefeestje jouw richting uitgingen omdat je   moeder ondanks zwaar protest HET toch vertelde aan haar moeder, zussen en oudere nichtjes. Arghhhh.

Heel verlegen werd je onder die ongevraagde aandacht. En toch een beetje trots. In één klap hoorde je bij dat legertje coole en wijze meisjes die HET hadden. Langs de ene kant wil je dat de grond onder je voeten openging en je voor altijd verdween. Langs de andere kant was er die mysterieuze spanning.

Het kind was meisje geworden en ging in rechte lijn naar jonge vrouw. Ik herinner me nog waar ik stond en wat ik aan had.

Ben je in de menopauze dan is een dikke proficiat verdiend! De nieuwe vrouw omtrent 50 ontdekt vooral de voordelen.  Ik hoop alvast dat steeds meer vrouwen ook een welgemeende proficiat te horen krijgen.

Blij dat we zover zijn. Fijn dat we aan een nieuw hoofdstuk kunnen beginnen. Fysiek en mentaal. Dat alles wat nu komt een cadeau is. Want laten we eerlijk zijn: buiten enkele ongemakken die voor de ene vrouw iets ambetanter is dan voor de andere,  is menopauze slechts een voetnota in ons bestaan.