Scammer alarm. Vertrouw bij het online daten op je intuïtie en gezond verstand. Is de foto te mooi om waar te zijn of klinkt zijn verhaal én liefdesverklaring te mooi om waar te zijn, dan IS het te mooi om waar te zijn. Oplichters willen maar één ding: je centen!

We durven de online dating Wifties niet uit te nodigen die te maken hadden met scammers. Fraude, bedrog en misleiding. Het is iets dat helaas erbij hoort.

Oplichters worden steeds inventiever en slaan de laatste jaren massaal toe op het internet. Ook daar azen ze op slechts één ding: GELD! Ze lokken slachtoffers in de val met ongelooflijke verhalen van pech en tegenslag en gaan zo aan de haal met hun centen.

Dé GOUDEN VUISTREGEL: heb je de persoon in kwestie NOOIT gezien, geef NOOIT geld! Hoe zielig zijn verhaal is of hoe ‘verliefd’ hij lijkt te zijn op jou. Het is dikwijls een gewiekste bende die achter het klavier zit aan de andere kant van de wereld. Soms merk je dat al in hun taalgebruik. De ene dag is het vlotter en correcter Engels dan de andere dag. Ze wisselen elkaar af om de buit te kunnen binnenhalen. Beschouw het als een callcenter van scammers. Het walhalla van oplichters die het vooral gemunt hebben op vrouwen (en mannen van 50plus.

De site van temooiomwaartezijn.be heeft als doel te waarschuwen voor deze oplichting. Het is een initiatief van de federale overheidsadministratie, met name de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie en de FSMA. En Wifty kreeg de toestemming om dit hier te delen. 

Zorg ervoor dat je weet met wie je te doen hebt.

Hoe ver ga jij voor de liefde van je leven? Heel ver wellicht. Oplichters weten dat en zetten de charmes in van knappe mannen (en vrouwen) om je hart te stelen. En daarna je centen.

GOUDEN REGEL 1: leer je iemand kennen via e-mail, sociale media, een datingapplicatie of chatbox? Wees op je hoede en laat je niet misleiden. Als je weet met wie je online te doen hebt, bespaar je jezelf een flinke teleurstelling én een financiële nachtmerrie.

GOUDEN REGEL 2: ziet de foto van de man er te knap uit  en denk je bij jezelf  ‘hm, zo knap en geen vrouw?’. Luister naar je intuïtie en maak een screenshot van de foto’s.  Een goede truc is om de foto’s door de image search van google te gooien. Vaak vind je de échte persoon die achter de prachtige foto’s zit. En weet je wat: het zijn 8 op de 10 keer volbloed gays. (Opgepast: het lukt niet altijd. Soms vind je totaal geen spoor. En dat op zich zou je ook niet moeten vertrouwen. Iedereen laat een digitaal spoor achter. Dus blijf vertrouwen op je intuïtie.)

GOUDEN REGEL 3: krijg je na enkele dagen gemoedelijk chatten ineens een van de pot gerukt verhaal, dan is het overduidelijk een scammer.

Voorbeelden:

  • hij zit voor een opdracht in het buitenland en plots is zijn bankrekening geblokkeerd. In de chats had je al meegekregen dat hij single is of weduwnaar, geen kinderen en dat hij alleen jou vertrouwt…
  • hij werd overvallen en is beroofd van portfeuille, paspoort, cashgeld… ocharme.
  • directe aanpak: je houdt van me, ik zit krap in cash en of je me kan verder helpen met kleine som.
  • hij of iemand in zijn directe familie werd getroffen door een erge ziekte
  • hij heeft concreet afgesproken. Die en die dag zal hij landen in Zaventem. Je hebt zeer concrete afspraken om elkaar te ontmoeten… en enkele uren voor vertrek heeft hij brute pech (beroofd, geld weg, aktetas weg,…)

Hun werkmethode blijft hetzelfde.

Scammers zoeken potentiële slachtoffers vaak via datingsites en -applicaties zoals Tinder, maar ze gebruiken ook e-mail, chat of sociale media zoals Facebook om in contact met je te komen. De eerste kennismaking kan zelfs via telefoon gebeuren.

Daarbij maken ze steevast gebruik van een vals profiel. Dat kan een fictieve naam zijn, maar evengoed een gestolen identiteit van een werkelijk persoon. Hun eerste streefdoel: een vertrouwensband met je opbouwen.

Meestal verklaren de oplichters op korte tijd hun liefde en proberen ze je te overtuigen om hen te contacteren via een ander communicatiekanaal dan datgene waarin de eerste kennismaking tot stand kwam.

Oplichters proberen je vertrouwen te winnen, ze spelen gewiekst in op je emoties en werken op je gemoed.

Maar al te vaak vraagt je droomprins(es) na een tijdje om geschenken, persoonlijke gegevens en vooral: geld. Om naar België te kunnen reizen om je te ontmoeten, om voor de achterblijvende familie te zorgen, om de ziekenhuiskosten van het dochtertje te betalen, om een erfenis vrij te krijgen, om schoolgeld te betalen, enz.

Alle redenen zijn goed om centen te onfutselen. Nadat je verschillende bedragen hebt betaald, blijft het plots stil aan de andere kant. En jij blijft alleen en gedupeerd achter.

Houd je portemonnee ALTIJD dicht!

Denk je da je slachtoffer bent geworden, meld het ons op wifty@wifty.be. Wij zorgen dat het bij de juiste instantie terecht komt.

 

Free photo by Mubariz Mehdizadeh @ Unsplash