‘Scheiden is hard op 59. Dankzij mijn vrienden ben ik erdoor geraakt. Ik geniet en focus me op ALLE voordelen. Ik doe wat ik wil en ga en sta waar ik wil.’ Rita (60)

Schermafdruk 2017-01-31 10.22.36

‘Opvallend veel scheidingen bij zestigplussers’, ging het in het nieuws. Daar schrokken we flink van. Scheiden op 40 is al geen sinecure. Laat staan als je ouder bent.

Scheiden. Jezelf proberen te heruitvinden. Een nieuwe vent. Een tweede vent. Ach, je bent jong, je kan het incasseren.

Scheiden op 50 lijkt mij al minder evident. Maar nog doenbaar. Onderschat de sexy Wifties niet.

Scheiden op je 60 is helemaal niet meer zo eenvoudig. Met de beste wil van de wereld kan ik me niet voorstellen dat je helemaal terug opnieuw moet beginnen.

“Scheiden
na 30 jaar huwelijk
betekent ook
alle herinneringen
halveren.”

Vaak zijn de kinderen het nest uitgevlogen en sta je aan de vooravond van je pensioen of ben je al met pensioen. Ineens vallen àlle structuren en houvast binnen handbereik wég.

Ik bewonder heel hard de vrouwen die door dit proces heen moeten. Die – en laten we eerlijk zijn – ingeruild werden voor een jongere versie. Want zulke foempen zijn die mannen natuurlijk. ZELDEN de man tegengekomen die zijn partner omruilde voor een OUDER exemplaar. Zelden!

Kathy (61): “Mijn man heeft me inderdaad ingeruild voor een jongere vrouw. We waren meer dan 35 jaar samen! De eerste periode werd ik doodmoe van de vele waarom-vragen die door mijn hoofd spookten. Wie was die man? Waarom? Wat heb ik fout gedaan?  En de ergste vraag: waarom zag ik het niet aankomen? De signalen waren er… Ik werd gek van het alleen-zijn. Huilbuien en slapeloze nachten. Kinderen woonden al alleen. Straks komen er kleinkinderen. Momenten die je nooit meer kan DELEN! Of ik open sta voor een nieuwe liefde. ZEKER. Maar ik heb tijd nodig. “

De advocaat  adviseert om snel duidelijke  informatie in te winnen zoals:

 • of je recht hebt op alimentatie
 • hoe je aanspraak kan maken op een eigen woning
 • hoe de inboedel kan verdeeld worden
 • of je aanspraak maakt op een deel van zijn pensioen…

De therapeut:

 • opgepast voor dé valkuil van het scheiden op latere leeftijd: ouders praten met hun (jong)volwassen kinderen alsof het hun gelijken zijn. Niet doen!
 • praat veel met vrienden
 • schaam je nooit om professionele hulp in te roepen, zeker als je voelt dat het té lang duurt voor je vaste grond onder je voeten krijgt
 • stap je een nieuwe relatie in, blijf realistisch! Het gepuzzel met al die nieuwe gezinnen, families, huizen,…

” Met 60+  is
je toekomst
kleiner dan
je verleden. “

 • Ontmoet je een nieuwe partner, dan kun je binnen een paar maanden aan het sterfbed van zijn moeder staan of moet je je nieuwe partner zelf verzorgen.

Grijp je kansen 

Kruip niet in de slachtofferrol. Emotioneel niet. Financieel niet. Blijf werken als je kan. Het helpt je om structuren te behouden. Werken sleurt je er dikwijls door. En je blijft financieel sterker.

Rita (60): ‘Twee jaar geleden zijn we gescheiden. Mijn scheiding sloeg ALLES onder mijn voeten weg. Mijn zelfvertrouwen was weg. Mijn vrouwelijkheid was wég. Ik voelde me … niets meer. Je voelt je ook enorm voor de zot gehouden.

Maar…. dankzij mijn vrienden ben ik erdoor geraakt.  Ik geniet en focus me op alle voordelen. Ik doe wat ik wil en ga en sta waar ik wil. Haha. Ik heb me in tal van cursussen en workshops ingeschreven: wijnproeven, kookcursus, schrijven, schilderen, reizen, …

Ik voel dat mijn geluksbarometer weer stijgt. Ik ben klaar voor een nieuwe relatie… Nu die nog vinden ;-)’

Therapeut zegt:

Vrienden zijn je vangnet. Blijf ze ALTIJD onderhouden. De maatschappij is individueler geworden en dat heeft zijn voordelen: ook gescheiden mensen zonder partners kunnen gemakkelijker hun plaats vinden.”

“Blijf positief.
Hoe moeilijk je het ook hebt.
Met zagen en klagen
jaag je iedereen wég.
Geniet ten volle
van je (herwonnen) vrijheid. “

Maar als ouder kun je nooit meer opnieuw beginnen

Je blijft verbonden met je kinderen, kleinkinderen en schoonkinderen. Een nieuwe relatie betekent alert blijven op kleine details! Respecteer elkaars kinderen en kleinkinderen. Doe niet alsof er geen verschil is tussen jouw en zijn kinderen, want die zijn er wel.

Je bent NIET de oma van ZIJN kleinkinderen, want die hebben in principe al een oma. Maak onderscheid, doe dingen apart.

Denk niet te snel dat je er helemaal bij hoort als hij bij z’n gezin is, want dan krijg je klap op klap. Blijf passend op de achtergrond en doe ’t rustig aan. Relaxed.

Ondanks de nieuwe en de vele deuren die opengaan, blijft het een bijzonder moeilijk en niet te onderschatten traject waarin je MOET duiken. Je hebt geen keuze. Daar gaan we niet flauw over doen. Voor die koppels die de sprong wagen, … doe het verstandig en blijf lief en respectvol voor jezelf en voor alle betrokken partijen. 

En doe vooral je GOESTING!

Ben jij 55/60+ en ga je door een scheiding en wil je deze ervaring delen of zit je met vragen? Laat het ons weten via wifty@wifty.be

 

ann@wifty.be

 

4 Comments
 • monique

  Beantwoord

  Een huwelijk willen beëindigen is geen fout maar een recht. Mooi, maar wat doe je als je je hele leven huisvrouw bent geweest? Mijn zorgende rol was gigantisch groot. Het welzijn van mijn kinderen had ik tot hoger doel gesteld. Ik leef al vele jaren in een ‘kil’ huwelijk. Een huwelijk dat je nog nauwelijks een relatie kan noemen. Mijn echtgenoot is gepensioneerd en ik heb nog één zoon thuis met een lichamelijke beperking. Toch denk ik dat ik veroordeeld ben om in deze situatie te blijven. Bij gebrek aan eigen financiële middelen kan ik nooit in eigen levensonderhoud voorzien. Alhoewel dat ik 32 jaar (thuis) hard gewerkt heb meen ik geen recht te hebben op enig pensioen als ik uit dit huwelijk stap. Dit is heel beangstigend. Steun van vrienden is inderdaad belangrijk. Toch begrijpt men vaak niet dat ik het financiële comfort van een slechte relatie verkies boven een vrijheid die mij misschien veroordeelt om bij het OCMW een leefloon aan te vragen. ‘Vrienden zijn je vangnet’….ik weet het niet…..zonder financiële zekerheid is dit vangnet echt niet sterk genoeg om de stap te zetten.

  • Erna

   Helemaal mee eens… helaas…

  • katrien

   Ook mee eens, ook helaas

 • Jan

  Beantwoord

  Er bestaat wel de mogelijkheid om alimentatie te vragen. Afhankelijk van welk werk jouw ex partner heeft gedaan heb je wel recht op een pensioen. Maar misschien wist je dit al.

Leave a Comment