Stef Mintiens op zijn bakfiets waarmee hij elke zaterdag soep uitdeelt in Gent.
En zijn FREEGO: Free Food To Share.

 

Stef Mintiens is natuurarts en ijvert al meer dan 25 jaar voor een gezonde voeding en levensstijl. Hij kijkt voor Wifty regelmatig met een basic gezond verstand naar de verhalen die over gezondheid & voeding de ronde doen en haalt ze door een sceptische mangel om over te houden waar het écht om gaat. Een paar weken geleden had hij het lumineus idee om een Freego voor zijn deur te zetten. Boordevol eten om gratis mee te nemen. Free Food To Share. En die Freego verovert ondertussen de wereld én alle harten!
Stef over zijn Freego avontuur:

Wie Wifty Hélène ooit ontmoette weet het, het zit in de genenpoel van onze familie: totaal onaangekondigd en onverwacht is het daar, het zotte idee. En dan is er niks meer dat de uitvoering nog kan stoppen, tenzij er budgetbeperkingen in de weg staan.

Sommige ideeën zijn een compleet fiasco en laat de mensen met onze genenpoel achter met een hoop blauwe plekken en een kater. Maar neen, zelfs dan zijn we niet geleerd. Het duurt meestal niet lang vooraleer weer het volgende gekke, gestoorde, maffe initiatief de kop opsteekt en dan zijn we weer vertrokken.

[typography font=”Lobster” size=”30″ size_format=”px”]En sommige ideeën, niet zelden de gekste, blijken een schot in de roos.[/typography]

Het volstaat om in één persbericht iets te lezen over armoede, in een ander artikel iets op te pikken over de gigantische hoeveelheden voedsel die worden weggegooid en een bevriend hotelmanager die tijdens een meeting over het nakende kerstfeest voor kansarme kinderen waar je mee je schouders onder zet vraagt “of er soms iemand aan tafel iets kan aanvangen met afgedankte minibar frigootjes?” En BAM daar is het: het volgende compleet gestoorde idee.

Een normaal en weldenkend mens krijgt dan in zijn linker hersenhelft quasi onmiddellijk de nodige ontradende noodsignalen en knipperlichten:

  • “Je gaat miserie krijgen met de voedselveiligheid, dus doe het maar niet!”
  • ” Dat wordt een vuile boel op je trottoir!”
  • “Je gaat de verkeerde mensen aantrekken die gaan kamperen aan je huis!”
  • “Moet je dan ook geen camera’s hangen om te controleren of het wel bij de juiste mensen terecht komt?”

[typography font=”Lobster” size=”30″ size_format=”px”]Maar dat stukje veiligheidsvoorzieningen is in onze familie vergeten onder ons schedeldak.[/typography]

Dus enkele dagen later stond hij voor de deur: dé Freego. Twee kleine minibar koelkastjes in een houten sokkel gemaakt van watervaste planken en een balkje. Sober maar doeltreffend.

Gevuld met soep die ik de avond voordien had gemaakt om rond te delen aan daklozen en bedelaars, maar dat plan werd als bij toeval gedwarsboomd door een defect achterwiel van de bakfiets. 

En je weet hoe dat gaat hè, met zo een nieuw speelgoedje, je bent nieuwsgierig naar hoe je gekke idee wordt onthaald. Je fietst meer dan gebruikelijk even toevallig voorbij. Maar je merkt al bij de tweede doortocht dat je Freego compleet leeg voor je deur staat. 10 liter soep, mooi verdeeld in porties, weg op een uurtje of zo?!

De derde dag krijg je een telefoontje van een lokale krant die via Wifty en de sociale media over je Freego heeft gehoord en daar even een kort stukje wil over brengen.

[quote float=”left”]Ik kan het je warm aanbevelen. Delen, da’s echt leuk.[/quote]

En vanaf dat ogenblik is het alsof er hoog op een bergtop een sneeuwmassa rommelend begint te trillen en zich lawine gewijs in beweging zet met een niet te stoppen dynamiek. Het leek wel of gans de pers die dag compleet niks boeiends vond om over te schrijven. Misschien was er heel wat ruimte gereserveerd om te berichten over rellen na een zoveelste stakingsmaandag, maar was er bij gebrek aan rellen plaats teveel…

Okee, toegegeven, de beide heren die voor de ogen van de VRT cameraploeg de Freego wilden ontvreemden hebben daartoe een schitterende bijdrage geleverd. Of de heren er een trauma aan over gehouden hebben weet ik niet. De VRT jounaliste en ikzelf wel ei zo na een natte broek van het lachen.

En dat de wereld momenteel helemaal door draait werd bewezen door dat deze slapstick ook de gelijknamige Nederlandse TV haalde. 

De fijnste mediaervaring voor mij was tot nu het bezoek aan Reyers Laat, waar Kathleen Cools me de kans gaf om toch een beetje verder te kijken dan alleen de grap met de Freego dieven. Zeer vriendelijke mensen daar bij de VRT en Kurt “Von Trapp” Rogiers is zo charmant dat we echt niet anders meer konden dan prompt kaarten bestellen voor zijn musical. 

Dit alles bewijst toch twee dingen: 

Ten eerste: De kracht van de media, want door al die heisa hebben enkele mensen met restaurants of catering bezigheden de weg naar de Freego gevonden en zijn ze er samen voor verantwoordelijk dat er nu letterlijk elke dag tientallen porties heerlijk vers en gezond eten niet worden weggegooid maar worden gedeeld onder de mensen hier in Gent.

[typography font=”Lobster” size=”30″ size_format=”px”]Mission accomplished![/typography]

 
Ten tweede: Dat onze gekke familie zich toch niet voldoende heeft verspreid in ons landje, want er zijn nog te weinig mensen die die alarmknop onder hun schedeldak kunnen afzetten en tot actie overgaan.
 

Bent U toch zo iemand? Dan is er goed nieuws want een grafisch vormgeefster heeft aangeboden om van de minibar-koelkastjes in mijn garage artistiek verantwoorde Freego’s te maken.  

[typography font=”Lobster” size=”30″ size_format=”px”]En zo eentje kan er dan ook voor jouw deur, als je durft.[/typography]

Ik kan het je warm aanbevelen…. Delen, da’s echt leuk.

Wil jij een Freego voor je deur? Of wil je Stef helpen? Reageer hieronder, stuur een mailtje naar wifty@wifty.be of neem contact op met Stef via Herbatheek Gent: http://www.herbatheekgent.be

[highlight]FREEGO staat op de Koning Albertlaan 75 in Gent[/highlight]

helene@wifty.be
 
Grote foto Stef: Yves Masscho