Steve McCook

 

Tot voor kort was Steve McCook een onbekende, ietwat teruggetrokken levende, anonieme half-Schot, half Fransman. Tot er twee zotte madammen zijn weg kruisten.

Ze noemden zich “Wifty”  en ze waren zeker niet Nifty, noch Mufty.

Of ik voor hen niet wat recepten wou schrijven uit de “gezonde keuken”, vroegen ze me. Maar eigenlijk heb ik altijd gedacht dat ze gewoon stiekem massaal wilden proeven van mijn pralines en truffels. DE SNOEPERS!

Snoepers kwam ik in het voorbije jaar voldoende tegen in de WIFTY community, in alle betekenissen van het woord. En voor deze dames heb ik maar 1 advies = doe zo voort, jullie zijn goed bezig.

Voor de WIFTY’s die wel willen snoepen, maar niet durven (ja, helaas, ik kwam ze ook tegen) : Please stoppit !! and dare to enjoy and have fun !

….

Oudjaar en Nieuwjaar zijn voor een Schot vermoeiende tijden. Het is ontzettend belangrijk om het nieuwe jaar op een traditioneel correcte wijze in te zetten en daar gaat heel wat werk aan vooraf, zowel in de keuken als daarbuiten. Een nieuw jaar dat je correct inzet brengt plezier, geluk en voorspoed.

In de aanloop naar het nieuwe jaar worden de symbolische nieuwjaarsgiften voorbereid, met name shortbread en Black bun. 

Dus ook ik houd vast aan deze voor de Belg ietwat vreemde traditie van “Hogmanay” en waar ik nog het meest van houd is net na nieuwjaar aan “First Footing’ te doen. De overlevering wil dat de eerste vriend of buur die voet in je huis zet nadat de klokken het nieuwe jaar hebben ingeluid, op één of andere manier van veel betekenis zal zijn voor de mensen in dat huis in het nieuwe jaar, dat hij Geluk brengt.

En deze “vreemdeling” brengt dan allerhande lekkers mee: zout, Whisky, Shortbread en Black BunDeze zaken zijn dan meteen symbolische geluksbrengers .

De gast mag dan op zijn beurt genieten van spijs en drank in het huis waar hij binnenstapte. Dat “First Footing” kan zo gans de nieuwjaarsnacht en de eerste januari doorgaan in diverse huizen. Als je een grote en donkerharige man bent, dan geniet je traditioneel de voorkeur als “First Footer”, dus Steve Mc Cook is in deze tijd een welgekomen gast.

Nu, hier in België is deze gewoonte niet zo bekend, dus soms keken mensen een weinig verbaasd als ze vlak na middernacht een rijzige Schot voor hun deur zagen staan. De meegebrachte cadeaus onder zijn arm stemden de meesten echter gerust.

450px-Stonehave_fireballs_2003Een andere geruststelling, hij heeft de traditie van het zwaaien met de vuurballen niet mee naar ons land gebracht… Daarbij maken de Schotten ballen met kippengaas van ongeveer 60 cm diameter die gevuld worden met takjes, krantenpapier en vodden. Deze ballen worden aan een ketting van ongeveer een meter lengte bevestigd. De inhoud wordt in brand gestoken en de mannen zwaaien er dan mee in het rond terwijl ze door de straten stappen onder begeleiding van drumbands en doedelzakspelers.  

Een oud gebruik in de Highlands is ook het zegenen van de kamers van het huis, de stallen en dieren met het water uit een wad. Dan worden alle ramen en deuren gesloten en worden er brandende jeneverbestakken door het huis rondgedragen tot iedereen moet niezen van de rook. Dan worden ramen en deuren wijd open gezet om met de koude lucht het nieuwe jaar binnen te laten.

Maar laat ons eerlijk zijn: die jeneverbes rook stinkt tot je er de tranen van in de ogen krijgt, dus dat gebruik gaan we ook overslaan.

IMG_7153

Laat me nog even uitleggen hoe je de Black Bun maakt: eerst maken we het deeg. We doen de bloem, het bakpoeder en een snuifje zout in een grote kom. Meng er de boter en de shortening onder tot je precies broodkruimels krijgt. Meng er 4 soeplepels koud water onder en roer tot een deeg. Verpak dit deeg in cellofaan en leg het in de koelkast. We Verwarmen de oven op 160° .

We mengen alle ingrediënten voor de vulling met net genoeg melk om het vochtig te maken.

Bestrooi het werkblad met bloem. Rol driekwart van het deeg groot genoeg om de zijkanten en bodem van een 900 gram bakblik te bedekken. Beboter het bakblik en leg het deeg er in en druk netjes aan.

Druk de vulling er goed in en druk de ingrediënten goed aan .

Rol het overblijvende kwart deeg op de afmetingen van de bovenkant van het bakblik. Maak de bovenrandjes van het deeg in het bakblik lichtjes nat en druk de bovenkant er goed op aan. Snijdt de overmaat af.

Bak de Bun gedurende 2uur, laat nadien 1 uur afkoelen. Haal de bun uit het bakblik en snijdt in plakjes… Smakelijk !

Dus als er vlak na Nieuwjaar een Schot voor je deur staat met een doos shortbread en Black Bun, please invite him in. You will certainly enjoy it…

En of ik dan nog nieuwjaarswensen heb? Natuurlijk! Ik wens alle zakkenvullers en graaizuchtigen een acute aanval van scheurbuik en schurft. Ik wens al wie mensen in de kou laat staan een chronisch defecte verwarming, maar ik wens vooral dat jullie, Wifties, je eigen stralende mooie zelf mogen blijven en kunnen blijven genieten van lekkere dingen!

Happy Hogmanay!

x Steve

shortbread_1290_16x9-1

RECEPT SHORTBREAD

175 g bloem

50 g fijne rietsuiker

110 g zachte boter

fijne rietsuiker om te bestrooien

Verwarm de over voor op 180 °C

Zeef de bloem met een snuifje zout in een kom en roer de suiker erdoor. Snij de boter in blokjes en kneed dit luchtig samen met de bloem totdat je een deegbal hebt. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap van 1/2 cm dik. Steek rondjes uit van 6 cm doorsnede en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Bak in het midden van de oven in 15-20 min gaar. De koekjes horen lichtgeel te zijn. Haal uit de oven en bestrooi de nog warme koekjes met wat fijne rietsuiker. Laat op een rek afkoelen.

INGREDIENTEN BLACK BUN

200 g meel

200 g rozijnen

400 g bessen

1 theelepel vierkruiden

1 theelepel gemalen gember

75g donkeer muscovado suiker

25g melasse suiker

100g gehakte citrusschil

½ theelepel natriumbicarbonaat

1 soeplepel brandy of whisky

1 ei, lichtjes opgeklopt

3  soeplepels melk

een gulle snuif gemalen peper

voor het deeg

200 gram meel

½ theelepel bakpoeder

50g boter , koud en in blokjes

50g “vegetable shortening” (bvb kokosvet) of ossewit (smout)