Oerritme van Leen Steyaert

 

Ik herlees met veel interesse het boek ‘Leef en eet volgens je OERRITME‘ van onze menopauzeconsulente Leen Steyaert. Echt héél boeiend, zeker voor vrouwen omtrent 50.

Mij interesseert vooral het hoofdstuk over bio-identieke hormonen. Die zouden niet alleen goed zijn om menopauze klachten te verminderen, maar vooral anti-aging gericht werken. We zullen allemaal sterven, daar is geen ontkomen aan, maar het is wel de bedoeling om oud te worden in optimale gezondheid en gevrijwaard te blijven van kanker, aderverkalking, artrose, hart- en vaatziekten…

Op blz 80 vind je een hoofdstuk gewijd aan Wifties. How cool is that!

Ik citeer:

Vitale wifties

Als natuurlijke of bio-identieke hormonen in een juiste dosis, op de juiste manier (via de huid) en in de goede verhouding met andere hormonen worden toegediend, zijn er geen problemen te voorzien. Restaureren en boetseren, zei mijn leraar altijd. Dit betekent dat een te laag niveau van hormonen moet worden aangevuld, ook al je eigen hormonen op een natuurlijke manier beginnen af te nemen. Daarom is het ook belangrijk het natuurlijke ritme van de hormonen te volgen. Om een goede omzetting van je hormonen te bevorderen, eet je het best veel kruisbloemigen, zoals ik eerder al beschreef.

De hedendaags vrouw van vijftig – we noemen haar tegenwoordig Wifty (woman in her fifties) – is een andere vrouw dan de vijftigjarige van 100 jaar geleden, die in stilte kon lijden en haar verminderde stressbestendigheid kon verbergen door zich terug te trekken en het kalmer aan te doen. Vrouwen werkten vroeger zelden buitenhuis en hadden naast hun huishouden niet veel extra taken of verantwoordelijkheden. De wifty van nu is nog zeer actief, en ook tijdens en na de menopauze wil ze in het leven blijven staan. Daarom zijn bio-identieke hormonen eigenlijk een must voor sommige vrouwen. Ook al heb je niet veel klachten, ze zullen je lichaam hoe dan ook langer sterk en vitaal houden. Het is echter belangrijk dat je, in samenspraak met je arts, zelf beslist of dit voor jou een oplossing kan zijn en dat je deze beslissing niet volledig aan je gynaecoloog of behandelend arts overlaat. Als je sterke bijnieren hebt en je je even goed voelt als voor de menopauze, volstaat wellicht gezonde (authentieke) voeding, eventueel aangevuld met kruiden en supplementen. Denk zeker ook aan de noodzakelijke jaarlijkse screenings.

Vergeet echter de belangrijkste boodschap van de menopauze niet: zorg goed voor jezelf. De menopauze is de laatste wake-upcall om je lichaam te resetten, je oude patronen en je oude leven los te laten en de toekomst positief tegemoet te gaan. De energie die je vroeger had om voor je kinderen of voor anderen te zorgen, kun je nu voor jezelf benutten om je gezondheid te optimaliseren en nog zo lang mogelijk voluit van je leven te genieten.

Meer lezen? Het boek ‘Oerritme’ van Leen is uitgegeven door Manteau en is te koop bij Standaard boekhandel.

Leen Steyaert

 

Te lezen op de cover flap:

Slaapproblemen, vermoeidheid, depressie, ADHD en obesitas zijn dé ziekten van deze tijd. We beseffen dit niet, maar de oorzaak lig vaan in de verstoring van onze ‘innerlijke klok’ of ons ‘circidiaanse ritme’. Wetenschappers krijgen stilaan een beter inzicht in de manier waarop deze ritmes werken, hoe ze ons leven bepalen en hoe we ze kunnen aanwenden om optimaal te functioneren.

Het hedendaagse leven staat mijlenver van dit oerritme. Ons lichaam is vaak in conflict met wat het dagelijks leven, ons werk en andere verplichtingen van ons eisen. Dit maakt vele mensen ziek.

Oerritme is een pleidooi voor een natuurlijker leven, dichter bij dat van de oermens, maar wel op maat van de 21ste eeuw.

Leen Steyaert legt uit hoe onze levensstijl onze hormonen in verwarring brengt en hoe je de balans kunt herstellen door op de juiste manier en de juiste momenten gebruik te maken van licht, door beter te focussen op ritme en timing, door slaapmanipulatie, authentieke voeding en het eten van de juiste voeding op het juiste tijdstip.

En zelfs een quote van Wifty!

Wifty quote