〈 WIFTY BACK TO THE FUTURE 〉 Wat heeft 2020 jou geleerd? En wat heeft 2021 voor jou in petto? JAKOBIEN HUISMAN reageerde op onze Wifty vraagjes. Jako is reisjournalist, reisorganisator, reisbegeleider en yogaleraar, ze woont in Andalusië (Spanje).

JACKIE: “2020 begon voor mij traditiegetrouw met een detox in januari die mij zo goed beviel dat ik ermee door ben gegaan. Tot we op 12 maart hoorden dat Spanje in een lockdown zou gaan. Ik was zo van mijn melk dat ik spontaan een fles wijn heb gekraakt. De rest van het jaar verliep mijn geest een lang proces dat je een schoolvoorbeeld van de Hegeliaanse these – antithese – synthese theorie zou kunnen noemen.

In het begin was ik enorm bang. Een paar verre vrienden die – voor zover ik wist – gezond waren en mijn schoonbroer vielen ten prooi aan Covid (ze genazen alle drie). Ik was zo in paniek dat ik mijn dochter vanuit Schotland terug naar huis liet komen en ik riep zelfs iedereen die ik kende op om toch vooral binnen te blijven. Ik was deel van de angstpsychose die ons allemaal in een ijzeren schroef hield.

Na die eerste strenge lockdown hier in Spanje beseften wij langzaamaan dat wij een groot deel van ons bedrijf zouden kwijtraken. Al onze reizen werden een na een geannuleerd. We vielen terug op letterlijk niks. We zijn olijfboeren, maar de meeste olijfolie was al verkocht en de helft van het jaar moesten wij nog zien te overbruggen Wij zijn zelfstandigen, hebben weinig reserves en kregen geen overheidssteun. Wat wij ‘hebben’ zit in onze boerderij die we over de jaren heen langzaam hebben verbouwd en omgetoverd tot een natuurlijk paradijsje.

Ergen in de zomer kwam voor mij de backlash – ik voelde wrok tegenover de beleidsmaatregelen die totaal indruisen tegen wie ik volgens mijzelf was. Mijn motto is ‘Er bestaat niet zoiets als een risicovrij leven’. Ik had een zee van tijd en begon bijna letterlijk álles over Covid te lezen wat ik kon vinden – in wetenschappelijk, sociaal, psychologisch én filosofisch opzicht – en ik begon mijn eigen conclusies te trekken. Ik leerde enorm bij over virussen en hoe ze werken en het grappige is dat heel veel daarvan al ter sprake was gekomen in de lessen anatomie van mijn yoga-opleidingen.

Vooral de manier waarop een virus ingang maakt in een mensenlichaam heeft meer te maken met dat specifieke mensenlichaam dan met het virus. Iets wat ik in mijn angstige periode initieel had afgedaan als mumbo-jumbo bleken veel moderne, westerse wetenschappers juist te bevestigen. Je hebt veel zelf in de hand. Daarna, toen we alweer de winter ingingen kwam voor mij de berusting. We hebben heel veel geluk dat we van onze boerderij, van ons land kunnen leven. Het is met veel minder ‘extra’s’ die onze reizen met zich meebrachten, maar het is wel een luxe. De luxe van het land, dat wist ik natuurlijk al, het is de reden waarom we naar hier kwamen, maar nu belééf ik het ook echt.

Ik tel dus mijn zegeningen. Ik leef de laatste jaren sowieso al vrij gezond, maar ik heb nu geleerd hoe belangrijk dat écht is. Daarnaast heb ik geleerd dat de manier waarop ik en mijn partner in het leven staan redelijk uniek is. Ik heb geleerd dat de grondtoon van de mensheid angst is en dat angst écht het tegenovergestelde van liefde is. Die grondtoon van angst zorgt voor een teruggrijpen naar veiligheid als houvast in het leven. Slechts een handvol mensen leeft écht in vrijheid. Dat zijn mensen van álle leeftijden. En dan heb ik het niet over de vrijheid om te reizen of te bungee-jumpen maar de vrijheid om te vertrouwen op jezelf.

Ik heb ook gezien dat die manier van in het leven staan uit je opvoeding voortkomt maar ook een keuze is. Dat de meeste mensen enkel empathie kunnen hebben met mensen die op dezelfde manier in het leven staan en dezelfde processen doorgaan, wist ik al, maar het is door de pandemie extra in de verf gezet. Mijn grootste les is geweest dat yoga écht helpt. Niet de asanas – de fysieke oefeningen – maar als levensfilosofie. Hou het klein, hou het bij jezelf, laat je niet opjagen door situaties, blijf trouw aan je principes. Ik heb geleerd dat het niet uitmaakt hoe je jezelf of anderen zíet of hoe zij jou zien. Een paar steunpilaren in je leven hebben is wel fijn, maar wees je eigen beste vriend en vertrouw op jezelf. Je hebt als bewust mens zélf trouwens altijd een verantwoordelijkheid om niet klakkeloos te volgen wat andere mensen, een leraar, de wetenschap, een overheid je zegt.

Als je bij die kracht in jou stilstaat – écht stil staat in volle bewustzijn – dan voel je je vrij en vallen de frustraties, de angst en twijfels, de boosheid en de blokkages weg. Dan stroomt het leven weer door je. 

Wat heeft 2021 voor mij in petto? Opnieuw een detox natuurlijk, waar ik nu midden in zit, maar deze keer de gulden middenweg :-) Ik hou het bij de maand januari. Daarna hopen we praktisch gezien langzaamaan onze reizen weer op te starten. Door het grote aantal bezoekers op onze website merken we dat mensen ernaar snakken om weer te reizen. Niet alleen om verre, exotische landen te bezoeken maar ze hunkeren naar alles wat daarbij hoort: nieuwe mensen leren kennen, culturele en culinaire horizonten verkennen, uit je comfort zone treden, verbroederen…

Mijn partner en ik kijken daar natuurlijk ook enorm naar uit. Ik merk aan de boekingen die ook langzaam weer op gang komen dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden: de mensen die nu boeken, dragen vrijheid ook hoog in hun vaandel. Het worden dus leuke trips :-) Vooral onze ruiter- en motorreizen trekken mensen aan die ‘onder zich uit zijn’ en een open mind hebben. Daar zitten meteen ook een aantal van onze fysiek oudste gasten tussen: veel zeventigers en bij de paardrijtrektochten zelfs een sporadische tachtiger. We hebben ook twee nieuwe plannen voor dit jaar: we gaan onze boerderij – onze rots in de branding tijdens de pandemie – uitbreiden met een casita. De paardenstal bouwen we om tot een kleine hide-out, midden tussen de olijfbomen, omringd door de bergen, met zicht op het meer en de Middellandse Zee. Een tiny house waar je het gezelschap van paarden en geitjes zal hebben en verder alle rust. Massage, yoga, een paardrij- of motortocht kan je à la carte bestellen. Een mini-resort voor een retour à la campagne, ideaal voor mensen die een urban of digital detox willen. 

Daarnaast zijn we – en dit is voortgekomen uit wat we in 2020 geleerd hebben – een aantal verre reizen aan het uitwerken onder de noemer ‘The Great Escape’. We richten ons daarbij op bestemmingen waar men op vergelijkbare wijze in het leven staat als wij zelf. Ik kan er momenteel nog niet veel over kwijt omdat we de contacten nu leggen en het scoutwerk binnenkort gaan doen, maar om even heel kort door de bocht te gaan: het zullen reizen zijn voor mensen die het woord corona letterlijk en figuurlijk niet meer kunnen hóren (lacht).

Jakobien Huisman

Yoga With Jackie

www.traveldoncarmelo.com

www.fincadoncarmelo.com