Voor wie de reportage in NINA magazine gemist heeft dit weekend, hieronder het interview. Bedankt NINA! 
De blog voor Women over fifty, WIFTY, ziet het groots

Vijftigplussers zijn sexy

Hélène Van Herck (54) startte samen met Ann Lemmens (58) een duoblog met een prettige hoek af voor vrouwen van vijftigplus. Vandaag bestaat Wifty twee jaar. Hélène over flirten, Wifty-brood, een vagina met spinnenwebben en de nieuwe puberteit.

«Toen ik bijna vijftig was, lag ik in bed te ­denken: mijn God, ik word vijftig. Als ik nog iets wil doen, een boek schrijven, een film maken, wat dan ook, moet ik het nu doen. Alleen wist ik niet wat. Voor mijn vijftigste verjaardag vroeg mijn man wat ik wilde: een juweel van Tiffany en Co of een jaar vakantie. Het werd het laatste. Tijdens dat sabbatjaar kreeg ik een berichtje van Ann Lemmens, die net hetzelfde dacht: er zijn zoveel leuke vrouwen van vijftigplus, we moeten eens ­samenzitten! Na enkele brainstorms waren we eruit: een duoblog voor Wifty’s: Women over Fifty. Uit een soort nood: in de magazines voor onze leeftijd vonden wij niets voor onszelf terug, dus gingen we het maar zelf doen. Aanvankelijk volgden vooral vrienden en kennissen ons, maar dankzij onze evenementen werd de groep steeds groter. Onze eerste Wifty-party was in najaar 2013 en als snel organiseerden we avonden rond single zijn en daten, rond erfenisrechten, mode … maar altijd met cava en lekkers. Intussen zitten we aan 30.000 bezoekers per maand.»

Op welke posts krijg je de meeste reacties?
«Het artikel van onze natuur-arts over de fabel van lactose- en glutenvrij eten is de wereld rondgegaan. Persoonlijke verhalen scoren ook erg hoog, zoals het verhaal van Steffie, 53, die haar eigen fashion room opent, of het verhaal van de Wifty-moeder wiens dochter van 26 met kanker in het ziekenhuis ligt. ­Vrouwen mailen ons dat ze vooral de mix geweldig vinden: we posten luchtige en ernstige artikelen. De ene dag posten we over ‘vervangt soja vrouwelijke hormonen?’ maar net zo goed ‘Sandra Bullock, 50, verkozen tot mooiste vrouw van het jaar’.»

Over Bullock gesproken. Is het een internationale trend dat rijpere ­vrouwen meer aandacht krijgen?
«Ja. We worden eindelijk ‘minder onzichtbaar’. Tot voor kort werd er over vijftigplussers geschreven als vrouwen met nog net geen looprek en incontinentieluier. Daarom hebben we onze Wifty-campagne gedaan: een foto van elf dynamische vrouwen tussen de 51 en 62, als statement tegen de foute beeldvorming. Het gaat erom dat we gezien worden. Grote merken tonen nu vrouwen van 50+ in hun campagnes, Twiggy voor Chanel, Joni Mitchell voor YSL, Tilda Swinton voor Nars, voorbeelden genoeg. Sarah Jessica Parker van Sex and the City is net 50 geworden, en zie haar! De straffe madammen van ooit worden allemaal vijftig. Debbie Harry van Blondie is zelfs al dik in de zestig en wat een bangelijk mooie vrouw is dat! Na je vijftigste ben je helemaal nog niet ‘oud’ of ‘out’.»

Vrouwen als Madonna krijgen nochtans bakken kritiek. Er heerst nog steeds een stigma van ‘na je vijftigste is zus en zo ongepast.’ Wat kun je niet meer doen als je 50+ bent?
«Zelf zeg ik altijd: doe waar je zin in hebt. Echt waar. In onze recente mini-enquête zeiden sommigen lezeressen: ‘de blog is te Ab Fab, te happy shiny, ik ben niet hip of mooi’. Maar wij zeggen: what the fuck? Trek je nergens iets van aan. Ken je de foto’s van de New Yorkse fotograaf Ari Seth Cohen? Hij fotografeert bejaarde vrouwen in de meest vrolijke, gekke outfits op straat: zalig! Alles kan, op alle leeftijden. Op onze post over Sandra Bullock als mooiste vrouw, reageerden sommige vrouwen: ‘Ja, maar dat is allemaal botox’. Ik weiger daarnaar te kijken. Ik wil kijken naar wat er mooi is. Vrouwen van vijftigplus zijn fantastisch. Dit zijn de mooiste jaren van ons leven. Je hebt je hele leven gewerkt, kinderen opgevoed, een huishouden ­gerund … Eindelijk heb je je zaakjes geregeld, je weet wie je bent en wat je kunt en je kunt eindelijk volop beginnen genieten. Je kunt je fouten alsnog rechttrekken of achter je laten: scheiden, ander werk zoeken, gaan reizen, iets nieuws studeren … Vijftig worden is bevrijdend. We weten eindelijk een beetje waar het over gaat in het leven.» (lacht)

Je spreekt van een nieuwe puberteit. Wat bedoel je daarmee?
«In de puberteit ben je te jong om uit te gaan en te seksen, te oud om het kind uit te hangen. En je hormonen slaan op hol. Wij zijn te jong om bij de senioren te horen en te oud om ons nog druk te maken over wat je leest in veel meisjesbladen. En onze hormonen gaan ook aan de haal met ons. Maar dat houdt ons niet tegen om volop in het leven te staan.»

Zowel jij als Ann hebben een jongere man.
«Anns vriend is acht jaar jonger, mijn man is zes jaar jonger. Waarom niet? We zijn nog sexy en aantrekkelijk!»

Een vriend was naar een diner geweest met veertigers en belandde de avond nadien op een Wifty-avond. Hij zei: «Sorry, die veertigers kunnen nogal zeuren, maar die vrouwen van 50+, dat was pure fun!»
«Haha. Maar het klopt wel. Doordat we de Wifties mooie ­aandacht geven, herontdekken mannen de schoonheid van vrouwen van vijftig. Waar vroeger mannen vaak een jongere vrouw kozen en daar nu soms spijt van hebben – ik heb zo’n vrienden, want die jongere vrouw wil nog een kind, heel begrijpelijk, of ze worstelt nog met haar carrière – zien die mannen Wifty’s nu met nieuwe ogen. Voor hen is het een eye- opener. Vijftigplussers zijn sexy! Fotograaf Roger Dyckmans, die recent is overleden en met wie we onze campagne hebben geshoot, zei dat ook: ‘Hélène, die Wifties, wat een vrouwen! Ze hebben zoveel te vertellen. Ook op foto: ze zijn zo mooi om te fotograferen, met hun levenswijsheid én levenslust.»

Goedele Liekens zegt dat 50+ de beste flirters zijn, omdat ze weten dat het niet gaat om uiterlijk maar uitstraling.
«Wij amuseren ons op de dansvloer, we staan niet krampachtig te checken ‘ligt mijn haar goed’, ‘heb ik touche?’. Nee, het gaat om plezier maken en dan bén je aantrekkelijk. En als we flirten, is dat los van de uitkomst.»

Wordt de seks beter? Goedele zegt van wel, omdat vrouwen van ­vijftigplus meer zelfvertrouwen hebben. Op je dertigste panikeer je over je eerste cellulitis, nu denk je: dat ik me daar zo druk in heb gemaakt.
«Je bent in alles veel relaxter omdat je het plaatje door hebt. Je denkt: heb ik mij nu echt zoveel jaren laten vangen door media, opvoeding, praatjes? We ­organiseren avonden waarop Ann Cuyvers van de Erotische Verbeelding komt vertellen over speelgoedjes en glijmiddel. Er wordt nogal wat afgelachen, hoor! Er is geen schroom, geen taboe meer op die leeftijd. Als Ann zegt: ‘Glijmiddel gebruik je best als een dagcrème: elke dag een beetje aanbrengen om alles gesmeerd te houden’, dan schiet iedereen in de lach. Dat je niet meer menstrueert is een geweldig cadeau, maar sommige vrouwen negeren de onderbuik na het stoppen van de menstruatie. Wij stimuleren vrouwen om hun onderbuik liefdevol aandacht te blijven geven, zodat het geen ‘vergeten hoekje met spinnenwebben’ wordt. (lacht) Seks wordt ook minder prestatiegericht. Vroeger deed ik heel erg mijn best, met jarretelles en zo. Ik dacht dat seks spannend en spetterend en hevig en passioneel móést zijn, anders hield je niet van elkaar. Nu is er nog vurige seks, maar het kan net zo goed rustiger.»

Eén ding blijft bikkelhard: als je na je 50ste opnieuw aan de slag moet.
«Helaas. Ann was vorig jaar werkloos en heeft strijd ­moeten leveren om opnieuw een job te vinden. We gingen met minister Muyters en Fons Leroy van VDAB praten, we zijn Wifties Back on Track aan het uitwerken, waarbij vijftigers spontaan kunnen solliciteren of zich via ons platform voorstellen.»

Jullie blijven alsmaar nieuwe paden inslaan.
«Dat is het leuke aan een blog: al wat je bedenkt, kun je uitvoeren. Bij ­Vanessa van Gezond Gebak riep ik: ‘Kunnen we geen Wiftybrood bakken? Met de helft granen voor de hormoontjes en de helft voor de lekkere smaak?’ Een week later lag ons eigen Wifty-brood er. Zalig, toch?»

Heeft het verkocht?
«Niet om rijk van te worden. Maar het zijn allemaal zaadjes die je plant en zo wordt onze community alsmaar groter. We hebben volgers tot in Zuid-Afrika.»

Hoe zie je Wifty in je wildste dromen evolueren?
«Als een internationale beweging van Wifties. Dat is ons doel: vrouwen van 50+ wereldwijd bij elkaar brengen. Als een soort anarchistische beweging die zich niet neerlegt bij de wetten en regels van de maatschappij, maar zelf bepaalt wat ze wilt. Een plek willen we ook ooit, een vaste stek. Nu doen we onze events op verschillende locaties. Op de laatste Wifty-party vroeg een man: ‘Kun je die feestjes maandelijks doen?’ Ik zei: ‘Zeg, al dat werk.’ Hij zei: ‘Ja maar, we hebben niet zoveel tijd te verliezen.’ Ik dacht: je hebt gelijk, dat idee neem ik nu mee.»

Ga je met Wifty door tot in het graf?
«Zeker weten. Eens Wifty, altijd Wifty. We hebben een Wifty Queen verkozen, en zij is Wifty Queen forever. Tot haar dood, dan pas gaan we ze vervangen. Mijn mama is 78 en zij is ook een Wifty. Wifty, dat ben je voor het leven!» •

NINA – weekend magazine bij Het Laatste Nieuws – Tekst: Ineke Van Nieuwenhove – Foto’s: Annelie Vandendael en Roger Dyckmans
Screen Shot 2015-05-10 at 16.58.20