Wij hebben een zwak voor duo’s. Twee mensen die samenwerken met hetzelfde doel voor ogen, we love it!
Dus vielen we op de zussen Eveline & Virginie Colpaert, allebei menopauzeconsulent. Samen runnen ze ‘BLOOS voor vrouwen‘, een praktijk in Gent waar alle vrouwen terecht kunnen met hun vragen en zorgen over de menopauze. Op consultatie, een workshop volgen of een heerlijke relaxatiesessie? Eveline & Virginie helpen vrouwen in de overgang. Ook vrouwen die niet in de menopauze zijn, of vrouwen die denken dat ze er nog te jong voor zijn, of vrouwen die de menopauze al achter de rug hebben… Iedereen meer dan welkom!
 
“Wij richten ons vooral op lekker en gezond eten, veel en natuurlijk bewegen, zoveel mogelijk stress verminderen en gezellig samen dingen doen met andere vrouwen. Zo helpen wij jou je veerkracht te vergroten zodat je sterk, gelukkig en gezond van je leven kunt genieten.”
EVELINE (45), links op de foto, is getrouwd met Geoffroy, ze hebben twee zonen van 15 & 17 jaar. Eveline behaalde eerst een licentie voedings- en dieetleer (nu biomedische wetenschappen optie voeding) aan UGent en daarna ook een graduaat in voedings- en dieetkunde aan de Rega Hogeschool in Leuven. Ze werkte als diëtiste thuis en specialiseerde zich nog meer in gezonde voeding. In januari 2015 werd er bij haar een hormoonafhankelijke borsttumor ontdekt. Er volgde een operatie, chemotherapie, bestralingen en ze krijgt nog steeds een antihormonale therapie.
Eveline: “Ik was en ben nog steeds een “intensieve” patiënte die altijd heel veel vragen heeft, sceptisch is naar behandelingen toe en mij moeilijk kan overleveren aan behandeling van buitenaf.
Sinds mijn ziekte wil ik vooral goed voor mijn lichaam zorgen. Ik probeer voor 80% gezond te leven. Ik besef nu echt hoe zalig het is om je fit te voelen. Ik ben erg overtuigd van het belang van zelfzorg en preventie en hoop zoveel mogelijk vrouwen te sensibilliseren.”
VIRGINIE (49), rechts op de foto, is getrouwd met Luc, ze hebben twee zonen van 20 & 24 jaar. Virginie en Luc vertrokken na hun studies kine naar de USA omdat Luc daar verder chiropraxie ging studeren. Virginie werd daardoor al snel blootgesteld aan het meer holistisch en anders benaderen van ziek zijn en gezond zijn, wat een grote invloed heeft gehad op haar manier van denken en leven.
Virginie: “Die holistische aanpak komt van pas bij onze benadering van vrouwen in de overgang. Straks word ik 50 en ben ik een ervaringsdeskundige wat hormonale schommelingen betreft. Ik ben vooral gefascineerd door het effect van bewegen op onze gezondheid en meer specifiek door natural movement.”
WIFTY: “Zo leuk, twee zussen samen, wanneer besloten jullie om samen te gaan werken? En vanwaar de keuze om menopauzeconsulenten te worden?”
VIRGINIE: “We zaten allebei In dezelfde situatie. Eveline is getrouwd met een huisarts en ik met een chiropractor. We hebben allebei 2 zonen en het leek toen allemaal heel logisch dat wij meer een ondersteunende functie hadden in de drukke zelfstandige praktijk van onze mannen, zodat we ook voor onze kinderen konden zorgen. We voelden wel al jaren iets kriebelen om samen iets uit te bouwen en te ondernemen. We wisten gewoon nog niet goed waar we nu precies naar op zoek waren.
In 2015 kwam er plots een doorbraak, maar helemaal niet zoals we gehoopt hadden. Eveline kreeg de diagnose borstkanker en moest zware chemotherapie en bestralingen ondergaan. Ze was pas 42 en had dit helemaal niet zien aankomen, het haalde haar hele wereld ondersteboven. Ik ging zoveel mogelijk mee naar de behandelingen om haar te steunen en er te zijn voor haar tijdens het lange wachten. Onze band die al heel goed was werd nog hechter. Ik bewonder de stille kracht waarmee ze alles zo moedig doorstond.
Diezelfde kracht in haar zorgde er ook voor dat ze haar behandeling kritisch benaderde en zelf op onderzoek ging. Ze werd ook geconfronteerd met een vroegtijdige menopauze als gevolg van de behandeling. Totaal onvoorbereid, er was niemand bij wie ze terecht kon met haar vele vragen. Tijdens haar zoektocht op internet kwam ze bij de studie ‘Postgraduaat Menopauzeconsulent’ terecht, een samenwerking tussen de Hogeschool Kortrijk en de KULeuven. De opleiding duurt 1 jaar. Toen ze vroeg of ik geen zin had om samen met haar aan de studie te beginnen heb ik niet lang getwijfeld. Ik was ondertussen 48 jaar en nieuwsgierig om meer te weten over wat mij binnenkort ook zou overvallen.
Het was een zwaar jaar voor ons allebei, confronterend en heel veel werk. Maar ook een jaar vol nieuwe ontdekkingen, we kregen alle facetten van de menopauze voorgeschoteld, waardoor we een mooi totaalbeeld kregen. Daardoor kunnen we deze fase in het leven van elke vrouw zo goed kaderen en uitleggen.
We werden alsmaar enthousiaster en we voelden dat we onze kennis zoveel mogelijk met andere vrouwen moesten delen. En vooral, dat we hen op tijd wilden bereiken. Als je weet wat je te wachten staat kan je daar beter op anticiperen.
 De menopauze of moment van de laatste maandstonden gebeurt gemiddeld rond 51 jaar. De overgangsfase start meestal ergens rond 45 jaar maar kan vaak ook al vroeger beginnen. Net in die fase zijn de klachten vaak het hevigst en tegelijk wordt er vaak nog niet aan de menopauze of overgang gedacht omdat het zogezegd nog te vroeg is. En door onze ervaring met vroegtijdige menopauze door chemotherapie en nabehandelingen van kanker, willen we ook deze vrouwen bereiken. Zij komen vooral zeer plots in de overgang terecht waardoor de klachten veel heviger kunnen optreden. Vaak mogen ze absoluut geen hormonen gebruiken dus zij kunnen zeker bij ons terecht om alles te leren over de menopauze en over hoe ze het zelf allemaal best kunnen aanpakken.
WIFTY: “Hoe integreren jullie jullie beroep (kinesist, voedingsdeskundige) in dat menopauzeverhaal?”
VIRGINIE: “Onze missie is vooral vrouwen tonen wat ze zelf allemaal kunnen en in de hand hebben. Het juiste voedingspatroon en de juiste beweging spelen daar een grote rol in dus onze achtergrond komt  goed van pas. Op het internet is hier heel veel over te vinden, door onze opleiding kunnen wij een meerwaarde bieden omdat we kunnen inschatten welke informatie betrouwbaar is en welke niet.
We geven onder andere workshops rond gewicht en de menopauze waarin we uitleggen welke rol voeding en beweging spelen bij gewichtstoename, een zeer belangrijke klacht van veel vrouwen tijdens de menopauze.”
WIFTY: “Wat maakt BLOOS anders?”
VIRGINIE: “We zijn uniek omdat we een duo zijn, we pakken het samen aan. We geven ook onze workshops en lezingen als duo en we merken dat dat voor de meeste mensen een leuke extra is, zo twee zussen samen. In het centrum van Gent hebben we een loftje gezellig ingericht, als een plek waar vrouwen kunnen samenkomen voor een workshop of voor een privégesprek. We hebben plannen om er ook andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld groepslessen rond beweging, te laten doorgaan.
Wat we het liefst doen is samen brainstormen, over wat we nog allemaal gaan organiseren, en samenzitten met allerlei interessante mensen die op ons pad komen. De menopauze is echt wel hot, en wij merken steeds meer interesse voor het onderwerp, uit de meest onverwachte hoeken.
“Onze droom is om zoveel mogelijk vrouwen samen te brengen en hen bewuster te maken maar tegelijk ook de vele positieve kanten te laten zien van deze fase in hun leven. We denken dat er nog veel manieren zijn om dat te doen, dus niet enkel via workshops of klassieke consultaties. Misschien kwamen we vorig jaar tijdens jullie Menopauze Feestje in een cocktailbar in Antwerpen wel op het idee dat vrouwen samenbrengen en hen vertellen over de menopauze ook best fun kan zijn! ;-)”

WIFTY: “Leuk dat we jullie inspireren! Hebben jullie nog een paar BLOOS tips voor alle Wifties?”

EVELINE & VIRGINIE: 
– Zie de menopauze niet als een straf of een verlies maar als een nieuwe fase met meer inzichten en wijsheid.
– Probeer je zoveel mogelijk voor te bereiden, erover te lezen en te weten.
– Eet puur en lekker met focus op comfort en gemak.
– Beweeg vooral om je gezond en fit te voelen. Movement is the benefit.
– Zorg voor voldoende ontspanning en veel me-time.
– Omring je met andere vrouwen en deel je ervaringen.
Dat doen jullie als Wifties al zeer goed :-)
 
CONTACT OPNEMEN & MEER LEZEN OVER BLOOS: WWW.BLOOSVOORVROUWEN.BE