Terug verliefd worden na 50. Na een scheiding, na een breuk, na een lange tijd single. Yep, verliefd zijn is heerlijk, maar niet voor iedereen…

Want wat als je ALTIJD verliefd wordt op de verkeerde man? 

Dat overkomt Tine (56) al heel haar leven. Haar vriendinnen houden hun hart vast als ze enthousiast verkondigt dat ze weer smoorverliefd is en dat het deze keer de ware is.

Ze zien een patroon – ze valt écht op foute mannen – maar zelf ziet ze dat niet. En telkens weer eindigt de relatie desastreus en wordt ze gekwetst van hier tot in Tokyo.  

Over die foute mannen gaan we het niet hebben, daar maken we geen woorden aan vuil, maar de emotionele impact op Tine laat wel sporen na. Ze balanceert op de rand van een depressie, drinkt te veel en haar zelfvertrouwen wankelt. 

Ziek worden van negatieve liefde, dat is ook niet de bedoeling, dan ben je beter af zonder, toch?

Maar dat is allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Of niet? Blijkbaar is er een pil in de maak tegen de liefde. Een pil die maakt dat je niet meer verliefd wordt. Science fiction?

Liefde is een drug, een chemische reactie, dat weten we al langer. Al dat leuke romantische gedoe er rond hebben we zelf verzonnen.

Volgende de Britse neuro-ethicus Brian D. Earp kan de wetenschap een anti-liefdespil ontwikkelen. Verliefdheid is een neurobiologisch fenomeen onderverdeeld in aantrekking, lust en gehechtheid. Dus kan je in principe verliefdheid en liefde behandelen als een verslaving of een depressie. 

Een medicijn tegen de liefde. Handig voor mensen die verslaafd zijn aan ongezonde relaties

‘In sommige gevallen is liefde tegelijkertijd zo schadelijk en onweerstaanbaar dat de persoon in kwestie niet meer rationeel kan nadenken. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van huishoudelijk geweld, kan dat levensbedreigend zijn. Al mag medicatie zelfs in dat geval niet de eerste oplossing zijn.’ zegt Brian D. Earp. ‘Als iemand die misbruikt wordt, toegang krijgt tot medicatie en daardoor de band met haar misbruiker kan verbreken, kan het gebruik ervan gerechtvaardigd zijn. Op voorwaarde dat het veilig en efficiënt is uiteraard.’

Het is inderdaad niet de bedoeling om onmiddellijk naar die anti-liefdespil te grijpen als je relatie niet goed zit. Een beter idee is om bijvoorbeeld samen met vriendinnen te reflecteren over een relatie die fout liep.

Hoe wij dat doen als één van onze vriendinnen een gebroken hart heeft? We hangen een groot wit blad papier aan de muur en schrijven links de goede dingen en rechts de slechte dingen op over MISTER WRONG. Na een paar glaasjes champagne komen alle emoties los, MISS HEARTBROKEN krijgt inzicht en kan zo beter loslaten.

Tuuuuuuurlijk! Het lijstje met slechte dingen is altijd véél langer dan het lijstje met goede dingen…

Hahaha, en DAT is dan weer de schuld – of beter gezegd dankzij MISSES VEUVE CLICQUOT! ;-)