Detoxen. Is het een modewoord of is het iets dat écht het verschil kan maken? Vele topmodellen zoals Elle Macpherson – The Body- plannen één detoxdagje per week (maandag) in.

In het ‘Mijn 6:1 Vastendieetboek’, kregen we nog meer uitleg. Het is een superhandig dag- en doeboek dat je van a tot z begeleidt bij succesvol detoxen. Een voorsmaakje!

Verjongen, gezonder worden, gewicht verliezen! Iedereen heeft de mond vol over detoxen en aan een hele keukenkast supplementen en middelen worden ontgiftende eigenschappen toegeschreven. Maar wat heeft je lichaam nu écht nodig om te ontgiften en vitaal en gezond te blijven?

De waarheid over detox is kort en bondig:

 • Ontgifting is een lichamelijk proces, geen enkel product kan die taak van je lichaam overnemen.
 • Het belangrijkste ontgiftingsorgaan is het spijsverteringsstelsel
 • Efficiënte ontgifting vindt enkel plaats wanneer we vasten

 

Door te vasten en je lichaam goed te ondersteunen elimineer je efficiënt toxines, vertraag je het verouderingsproces, voorkom je ernstige ziektes en verlies je op een gezonde manier gewicht.

 • Wanneer je vast wordt het hele oppervlak van je darmen (ongeveer 2 tennisvelden groot!) een pool voor ontgifting. Wanneer je gewoon eet, sluit je deze superdetox uit.
 • Wanneer je vast, komen je cellen in herstelmodus terecht, waardoor je het risico op ouderdomsziektes (kanker, alzheimer, parkinson) sterk reduceert.
 • Regelmatig vasten voorkomt welvaartsziektes als hart- en bloedvataandoeningen en suikerziekte.
 • Wanneer je vast, voedt je lichaam zich aan vetweefsel. Deze efficiënte vetverbranding zorgt voor gezond gewichtsverlies.

 

Tot zover de theorie. Maar hoe pak je dat nu aan?

We gidsen je doorheen jouw ideale detoxdag! Gezond en efficiënt vasten is een echte kunst. Ze berust vooral op de combinatie van de volgende bestanddelen: overvloedig drinken, voldoende bewegen, een trage en aandachtige eetwijze, stressreductie.

De ideale detoxdag is een dag waarop je een gezonde dosis werk kan afwisselen met momenten van zelfzorg. Het is dus zeker niet zo dat een vrije dag de voorkeur geniet!

7 u. Rise and shine!

 • Begin je dag met een wisseldouche: neem een lekker warme douche en spoel vervolgens armen en benen – indien mogelijk je hele lichaam – af met zo koud mogelijk water: daag jezelf uit!
 • Na een goede nachtrust (8 uur) bevindt je lichaam zich al in vastenmodus. Wij raden je aan om niet te ontbijten, maar de dag te beginnen met drinken: enkele flinke tassen hete thee, op smaak gebracht met kaneel en citroen. Als je toch iets eet, doe dat dan uiterst langzaam en aandachtig en beperk je tot 200 kcal. Op die manier blijft je lichaam zoveel mogelijk in herstelmodus.

 

10 u. Halfweg de ochtend.

 • Zorg ervoor dat je gedurende de voormiddag steeds drinken voorhanden hebt en doorbreek het dagverloop regelmatig met een adempauze.
 • Beoefen stoelyoga (heerlijk!)
 • Gebruik een reminder op je smartphone om één keer per uur even de ogen te sluiten en af te stemmen op je lichaam en je adem. 1 minuutje is voldoende: neem vijf ademtochten alsof je aan een bloem ruikt.
 • Rek en stretch je lichaam regelmatig

 

16 u. Het vieruurtje ànders.

 • Gedurende de eerste detoxdagen kan je bepaalde ongemakken tegenkomen: hoofdpijn, lichte misselijkheid, spierpijn… Deze ongemakjes illustreren dat je lichaam aan het elimineren is: aan jou om het optimaal te ondersteunen door overvloedig te drinken! Een kopje groentenbouillon doet wonderen!
 • Vang de dip rond 16 à 17u op! Die ontstaat door de stress van het verkeer en onze beloningsgevoeligheid na de dagtaak. Blijf smaakvolle, maar zoetstofvrije dranken drinken en las onmiddellijk na het werk een goed beweegmoment in: zwemmen is ideaal, maar je kan ook met de fiets naar het werk komen op je vastendag.

 

18 u. Aan tafel!

 • Na de beweging volgt de maaltijd, niet omgekeerd! Probeer dat principe ook op andere dagen te huldigen. Je maaltijd is een stressreductiemoment als je vast! Bereid een maaltijd van maximaal 600 calorieën (ongeveer 1/3 van een gewone maaltijd), die bestaat uit groenten en een gezonde proteïnebron (gevogelte, vis, vleesvervanger). Kruid je maaltijd overdadig!
 • Neem een drietal diepere ademtochten vooraleer je de maaltijd aanvat.
 • Laat de geuren en kleuren tot je doordringen.
 • Kauw tot je hap bijna helemaal vloeibaar is: je vertering begint in de mond!
 • Leg tijdens het kauwen je mes en vork neer
 • Rek je maaltijd tot een twintigtal minuten

 

20 u. Relax!

 • Blijf ook ’s avonds voldoende drinken en doe eens iets anders dan voor de tv hangen: je krijgt er enkel honger van! Een goed boek, een flinke avondwandeling, een saunabezoek, een massage… Het is eens wat anders en zo maak je van je detoxdag een echte verwendag!

 

Wie optimaal wil genieten van de gezondheidswinst én het gewichtsverlies die zulke dagen met zich meebrengen, zal regelmatig zo’n dag inlassen. Gewoon omdat het leuk is en de dagelijkse sleur doorbreekt. Als je dit regelmatig blijft doen, zal je merken dat je ook op andere dagen meer gezonde gewoontes begint toe te passen. Een win-win.

 • Wie wil genieten van de gezondheidsvoordelen vast volgens de 6:1 formule: één dag per week gun je jezelf herstel
 • Wie daarbij ook graag gewichtsverlies realiseert, last een tweede vastendag in (bijvoorbeeld maandag en donderdag) en vast volgens de 5:2 formule

 

Voor véél meer tips en een échte begeleiding van dag tot dag verwijzen we je graag naar het  ‘Mijn 6:1 Vastendieetboek’. Daarin vind je alle uitleg over de kracht van vasten, naast meer dan 70 suikervrije, glutenvrije en zuivelarme recepten!

Bestel je het boek rechtstreeks bij de auteurs via ikdoemee@zeseen.be of www.zeseen.be, dan krijg je een korting van € 2,00 op de winkelprijs én een gratis basiscursus bij de vastenstrategie er bovenop. Bovendien verzenden we gratis naar België en Nederland, dus voor maar € 17,95 haal je de complete gids direct bij jou in huis. Zo kan jouw start voor een gezondere levensstijl of goede voornemens voor gewichtsverlies alvast niet meer stuk!

De professionals van ‘Mijn 6:1 Vastendieetboek’ zijn Johan Van Eeckhout en Lies Barzeele. Hun boek vind je in betere boekhandel. Wil je mee doen? Neem een kijkje op www.zeseen.be – ikdoemee@zeseen.be

 

detoxen Mijn 6 : 1 VastendieetboekUitgeverij Aerial Media –
winkelprijs € 19,95
160 pagina’s
NUR 440
ISBN 978-94-026-0175-6