Natuurlijk is ons boek (Not So) Happy Single ook interessant voor NIET singles. De getuigenissen zijn herkenbaar (iedereen heeft singles in zijn entourage) en de boeiende reacties van onze negen experts zijn interessant voor iedereen. We lijsten de experts even op voor jullie:
🔺 DIRK DE WACHTER – Psychiater en psychotherapeut
“Dat mensen hun leven alleen inrichten zie ik niet als de oorzaak van de toegenomen eenzaamheid. Vroeger waren mensen vaak eenzaam bínnen een relatie. De eenzaamheid heeft zich verplaatst. Vergeet ook niet dat veel singles niet echt alleen door het leven gaan. Sommigen hebben seriële relaties, anderen een latrelatie. Hun verbintenissen zijn misschien vrijblijvender, maar zeker niet ongelukkiger.”
🔺 VEERLE DOBBELAERE – Mental coach
“Veerkracht is niet ‘niet vallen’, het is weten hoe je terug op je benen moet gaan staan nadat je bent gevallen. Ja, angst creëert spanning en het is vermoeiend. Toch is het belangrijk dat je het jezelf toestaat om bang te zijn.”
🔺 PAUL VERHAEGHE – Klinisch psycholoog en psycheanalyticus
“Ik voorspel dat het idee van ‘die ene echte ware’ voor een deel gerelativeerd zal worden. Het zal zeker niet verdwijnen, want het is de essentie van verliefdheid. Maar het idee dat die ene, echte ware voor de rest van ons leven is, ik denk dat zelfs de jongste, huwbare generatie daar nu al niet meer in gelooft.”
🔺 JUTTA BORMS – Arts en yogini
“Ik geloof sterk in het principe dat je fysiek aantrekt wat je geestelijk bezighoudt. Om die reden ben ik ook afgestapt van het idee om voor elk tekort in het lichaam voedingssupplementen voor te schrijven. Ik leer mijn patiënten om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun gezondheid door te zorgen voor hun eigen mentale gezondheid. En waar nodig help ik hen bij het detecteren van een blinde vlek.”
🔺 MIEKE MIEVIS – Seksuologe en relatiedeskundige
“Een onenightstand houdt op eender welke leeftijd een paar risico’s in: in welke mate is hij te vertrouwen? Doe je het veilig? Verwacht je niets méér? Voor de rest hangt het van je mate van geilheid af of je het al dan niet ziet zitten om eens goed van bil te gaan. Leeftijd heeft daar niks mee te maken.”
🔺 ANNEMIEKE DUBOIS – Heart hunter en personal matchmaker
“Veel mensen hopen stiekem dat ze ooit de man of vrouw van hun leven tegen het lijf zullen lopen, maar ‘dé liefde van je leven’ bestaat niet. Je evolueert constant en doorloopt gedurende je leven allerlei ontwikkelingsfasen. We moeten echt af van het beeld van die ene ware ideale man of vrouw. Iemand die de perfectie nastreeft, komt van een kale reis thuis.”
🔺 CHRIS VERLINDEN – Vicepresident Parship BE/LUX
“Online daten heeft enorm veel troeven, via welk platform dan ook. Het is een heel flexibele tool om op zoek te gaan en om het stuur in eigen handen te houden. Je kunt het thuis op de sofa doen, relaxed, als de kinderen naar bed zijn, zonder dat je er je vrienden of familie bij betrekt. Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen.”
🔺 ANNICK RUYTS – Tv-reporter en auteur ’Slapeloos’
“In het donker piekerend naar je plafond staren maakt dat je je heel alleen voelt. Zelfs als je partner lekker naast je ligt te ronken en zeker als je alleen in bed ligt. Want alles wat klein is, wordt ’s nachts heel groot. Ook verdriet en gemis.”
🔺 ANN CUYVERS – Erotisch counselor
“Flirt opnieuw! Niet per se met een potentiële partner, maar met het leven zélf! Accepteer dat sensualiteit, wat niets meer of minder is dan ‘energetisch zijn’, bij het leven hoort. Dat zelfzorg ook betekent dat het vuurtje in je buik moet branden.”