We kregen de volgende vraag van Wifty J. voor onze menopauzeconsulente Leen Steyaert:

‘Stralend door de menopauze’, een geweldig boek! Dat naar mijn bescheiden mening iedere 50er zou kunnen lezen, zodat je begrijpt wat er gebeurt én dat de menopauze een nieuw begin kan zijn! Wat ik mis is een onderwerp over een afwijkend hartritme. Ik heb er last van en volgens mij ook veel andere vrouwen. Hoort dat overslaan van het hart ook bij de menopauze ?
Graag zou ik hierover advies willen.
Alvast hartelijk bedankt! J.

Antwoord van Leen Steyaert: 

Beste J.,

Een afwijkend hartritme en hartkloppingen is niet typisch voor de menopauze maar het komt wel vaak voor tijdens de menopauze. Als je alle mogelijke verschijnselen die vrouwen omtrent 50 jaar kunnen hebben allemaal op een lijst zou zetten dan wordt die lijst wel heel lang.

En dat is nou net wat ik wil vermijden. Wifties en ook veel jongere vrouwen gaan als ze de eerste verschijnselen van de menopauze ervaren op het internet zoeken en komen tientallen symptomen tegen die wel allemaal aan de menopauze worden toegeschreven terwijl die helemaal niet eigen zijn aan de menopauze. We noemen dit de atypische overgangsverschijnselen. Deze kunnen op andere momenten ook voorkomen en op andere leeftijden ook. Je zou er echt depressief van worden mocht je deze verschijnselen allemaal aan de menopauze toeschrijven.

Nu goed, dit atypisch verschijnsel hartkloppingen of hart overslaan kan best lastig zijn. Je hart is je vreugdecentrum en je levenskracht. Dit kan je bijkomende gevoelens van angst en vermoeidheid geven. Vandaar de gezegden “de angst slaagt zich om het hart, zijn hart vasthouden, zijn hart volgen.”

Meestal krijg je die klachten wanneer je opvliegers hebt,  je hoeft die opvliegers zelfs niet eens  te voelen om hart overslaan te hebben. Het zijn vasomotorische reacties, dus reacties op de bloedvaten en die zijn onschuldig. Het kan ook zijn dat je die krijgt doordat je vermoeid bent en slecht slaapt. Je kan dan heel subtiel gaan hyperventileren zonder dat je het zelf merkt en daardoor kan je weer hartkloppingen en hart overslaan krijgen. Het is een beetje een vicieuze cirkel. Ook veel emotionele problemen of verdriet of angst voor afwijzing vertaalt zich in deze verschijnselen. Je lichaam is heel slim en wijst je perfect aan waar je probleem zich situeert, alleen zijn wij die taal en communicatie met ons lichaam een beetje verleerd. Daarom is menopauze en de Wifty periode hét moment om te helen en te luisteren naar je lichaam.

Wat kan je doen? Uiteraard gelden hier ook alle andere toepassingen voor de menopauze die je in mijn boek kan lezen maar specifiek kan je druppeltjes nemen bijvoorbeeld Vanocomplex, Aurin: 3 tot 6 maal per dag 10 druppels. Ook ademhalingsoefeningen kunnen dit probleem perfect oplossen. Mocht je nu echt heel de dag door hartkloppingen hebben laat je hart dan eens onderzoeken door een cardioloog. Als wifty is dit altijd een goed preventief onderzoek.