Midlife crisis? Welke crisis?

Wacht, even googelen: ‘Een midlifecrisis is een emotionele staat van twijfel en onrust, en komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Een persoon voelt zich oncomfortabel bij de gewaarwording dat zijn of haar leven half voorbij is. Het speelt zich af ergens tussen vijfendertig en vijftig jaar en men wordt geconfronteerd met zingevingsvraagstukken waardoor men uit balans gebracht wordt.’ Elliott Jaques, een Canadese psychoanalist, introduceerde de term in 1965. Jaques is vooral bekend voor zijn positive adult development, waarmee hij volwassenen kon helpen om zich op een positieve manier te ontwikkelen.

We zijn meer dan veertig jaar verder en het is hoog tijd om het eindelijk over een ander gevoel te hebben bij dat nieuwe ouder worden. We lanceren een nieuwe term:

Midlife Kick

We schrappen definitief ‘crisis’ en gaan voluit voor de kick, en zien midlife als een bevrijding, een nieuw begin. Niet treurig zijn om gemiste kansen en verkeerde keuzes, maar wel heel gelukkig met al die ervaringen en met veel goesting uitkijken naar de toekomst. Alsof je afgestudeerd bent aan de levensschool en eindelijk alles wat je geleerd hebt, in goede en kwade tijden, kunt verzilveren. En hoe. Want je was nooit eerder zo wijs en je zag nooit eerder de dingen zo helder als nu. Mét leesbril weliswaar, maar het gevoel zit goed. Wat heb je er zin in, in dat vervolg.

Eindelijk helemaal jezelf!

Ons eerste boek Midlife Kick is gebaseerd op heel veel gesprekken die we de afgelopen jaren hadden over ouder worden. Eigenlijk begon het voor ons al begin jaren tachtig van de vorige eeuw, toen we samen op de Flair-redactie zaten. De voor- en nadelen van dertig worden werd toen al uitbundig beschreven en veertig worden was een perfect topic voor een extra bijlage.

Toen we vijftig werden lagen onze Flair-jaren al een ruime poos achter ons, maar we bleven elkaar tegen het lieve lijf lopen tijdens onze professionele omzwervingen langs andere uitgeverijen, reclamebureaus, radio en televisie.

Niemand wist raad met vijftigplusvrouwen. Cijfermatig waren ze een afknapper van jewelste voor media, adverteerders, werkgevers, politici, modemakers én machomannen. Hoog tijd dus om een duidelijk beeld te schetsen. Met heel veel goesting, passie én humor lanceerden we in 2013 het digitale platform WIFTY, een online en offline vijftigplus-community als statement tegen alle vooroordelen, foute beeldvorming en misvattingen omtrent ouder worden. Wifty is ondertussen een fenomeen, we organiseren party’s, lezingen, menopauzefeestjes…

En we schreven dit boek, Midlife Kick, over de kracht van het nieuwe ouder worden. Met onze mailconversaties, een reeks boeiende experts, 33 mooie zwart-witportretten van bijzondere midlife kickers (zonder Photoshop) en een paar AbFab-woorden om te onthouden.

Midlife vanuit een ander perspectief! ?