Hoe zit het met jouw goede voornemens? Was het de bedoeling om die hardnekkige lockdown kilo’s kwijt te raken? En wilde je (terug) gezonder gaan eten? Ha, niet evident hè?!  Je wil wel, zeker met de lente in zicht, maar hoe zorg je ervoor dat je een blijvend resultaat hebt? En je niet na een paar maanden terug naar af bent? Hilde Deweer,  auteur van het eerder uitgegeven Koken voor een maatje minder, helpt je hierbij graag op weg. In dit tweede boek bundelde ze een gevarieerde verzameling recepten om die nieuwe maat te houden. Meer dan 80 gezonde en smaakvolle gerechten, van ontbijt tot avondmaal, boordevol groenten en vezels en beperkt in vetten en koolhydraten.

Keep it simple is het motto. Je vindt er alleen maar gemakkelijke recepten met niet al te veel ingrediënten. Zowel klassiekers als originele bereidingen voor elk type keukenprins(es): snelle gerechten (5 ingrediënten in huis halen en max. 30 min. bereidingstijd), slimme gerechten (waarbij de oven of het fornuis het meeste werk doet), of trage pruttelpotjes. Je maakt ook kennis met de vaste gasten, producten die regelmatig terugkomen en je dus best permanent in huis hebt. Kortom, een no-nonsense en praktisch kookboek, dat je met de bijhorende foto’s het water in de mond doet komen.

Maar eerst vroegen we Hilde om te reageren op onze Wifty vraagjes, dat is een van onze goede voornemens, meer te weten komen over de mensen die we leuk vinden.

Wat heb jij in petto voor 2021?

HILDE: “Ik hou ervan om plannen te maken: reizen, weekendje weg, etentje met familie of vrienden … maar helaas is dit momenteel niet aan de orde. Er stond heel veel op de agenda voor 2020, superleuke uitstappen en activiteiten, en die heb ik maand na maand moeten schrappen. Ik hoop in 2021 een aantal daarvan opnieuw te kunnen inplannen. 

Ik zou sowieso graag wat meer tijd doorbrengen met mijn kleinkinderen Gaspard (5 jaar) en Marcel (3 jaar) zodra de coronacijfers dat toelaten. En ook een inhaalmanoeuvre maken voor de sociale contacten die ik in 2020 heb gemist.
Voor de rest verder doen zoals gewoonlijk, geen grote ommezwaai: zoveel mogelijk genieten en op tijd en stond samen met mijn man een fikse wandeling maken in de natuur. Ook een paar online kookworkshops organiseren, en misschien toch nog een kilo of twee extra afschudden. Dan ben ik er een dikke tien kwijt en kom ik uit op een mooi rond getal ☺. Ik heb niet de ambitie om superslank te zijn: ik ben te grof gebouwd en een te grote levensgenieter …”
 

Wat is jouw geheim om gelukkig en gezond ouder te worden?
HILDE: “Ik heb een goede gezondheid en een goede relatie, al wie mij lief is stelt het goed, ik doe de dingen die ik graag doe, ik heb geen stress meer en voel me wel in mijn vel. Dat zijn wat mij betreft de ultieme ingrediënten voor ‘geluk’. Gelukkig zijn is voor mij vooral ook stilstaan bij wat je hebt en dat koesteren, genieten van het moment en van de kleine dingen, positief in het leven staan, niets ‘for granted’ nemen en de opportuniteiten die je pad doorkruisen met open armen aannemen. Het is misschien een cliché, maar het is wel de realiteit.

Mijn geheim om ‘gezond ouder’ te worden, dat is natuurlijk een makkelijke: ik heb gewoon een gezonde bourgondische levensstijl sinds ik samen met mijn dochter Marie het ‘maatje minder’-voedingsschema heb uitgewerkt. ‘Koken voor een maatje minder’ en ‘Een blijvend maatje minder’ zijn niet alleen kookboeken voor wie blijvend wil afvallen zonder hongergevoel, ze zijn ook een ideale leidraad voor wie gezond wil eten. Ik eet superveel groente, veel fruit en vezels, gezonde vetten, maar ook best wat kaas en volle Griekse yoghurt en af en toe zelfs een klontje boerenboter. Die laatste doen misschien de wenkbrauwen fronsen, maar in mijn boek argumenteer ik die keuzes en leg ik uit waarom ze zeker kunnen.
Daarnaast is het voor mij een must dat die gezonde voeding ook lekker is! Daarom gebruik ik heel veel smaakmakers: kruiden, specerijen, nootjes, limoen, sojasaus, honing, bouillon of fond, smeuïge kaas … Die zijn een beetje mijn handelsmerk geworden. Wie de maatje-minder-gerechten proeft, heeft zeker niet de indruk dat het om dieetkost of om caloriearme gerechten gaat.
Ik ben uiteraard geen heilige. Ik drink zeer graag een extra glaasje wijn, bubbels, een trappist … dat zijn mijn hoofdzonden. Gelukkig ben ik geen echte zoetekauw (als je chocolade buiten beschouwing laat…), voor dergelijke caloriebommetjes hoef ik met mijn gerechten al niet te veel tegengewicht te bieden.
Gezond eten, kun je leren. Je kunt je smaakpapillen stapje voor stapje trainen door producten die je niet lust in een andere textuur te verwerken of door ze te combineren met ingrediënten die je wel lekker vindt. Dat probeer ik te doen met de gerechten in mijn boeken. Maar ik voel mij zeker niet geroepen om als een nieuwe voedingsgoeroe, als een soort van culinaire moeder Teresa de Vlaming en de Nederlander te behoeden voor overgewicht. Vaak wordt geopperd dat voeding een nieuwe religie is met tal van profeten die hun dieet of hun eetmethode als het ware geloof prediken. Dat is absoluut niet mijn bedoeling, want bij het ‘maatje-minder-voedingsplan’ mag je ALLES eten. Alleen niet van alles evenveel en ook niet alles tegelijk. Er is voldoende YOLO time waarbij je alles mag eten en drinken waar je zin in hebt. De focus ligt vooral op wat wel mag en op het geleidelijk herprogrammeren van je koop- en kookgewoontes. Alleen op die manier kan je blijvend gewicht verliezen zonder jojo-effect.”

Voor welke lekkernij mogen ze jou ’s nachts wakker maken?
HILDE: “Goh, ik ben een moeilijke slaper en word dus het liefst niet wakker gemaakt ’s nachts. Ik kom overdag al niets te kort, want ik ben echt een genieter en een grote eter. 

Een lievelingsgerecht heb ik niet meteen. Er zijn zoveel dingen die ik lekker vind, eenvoudige kost ook, de lijst zou te lang worden als ik die allemaal zou noteren. Ik hou van variatie en van pure gerechten waar alle smaken elkaar optillen. 
Waar ik niet van houd, dat is van fast food genre Mc Donalds of Quick. Niet om gezondheidsredenen of omdat ze niet lijnvriendelijk zijn, ik vind dat gewoon niet lekker. Een krokant frietje dat perfect gebakken kan mij wel bekoren.
Waarmee je mij ook kunt verwennen, is met een gastronomisch etentje op topniveau. Er is dus toch iets: om mee te gaan naar een sterrenrestaurant mag je mij altijd wakker maken … “

Hilde Deweer (1958, Waregem) begeleidde als adjunct-uitgever 12 jaar lang de grote namen in de culinaire wereld en is nu lifestyleredacteur bij www.gezondheid.be. Toen zij kampte met wat extra kilo’s ontwikkelde ze het succesvolle afslankplan Koken voor een maatje minder, – 6 kilo in 6 weken. Om dit resultaat op een gezonde en haalbare manier te kunnen behouden, schreef ze het vervolg Een blijvend maatje minder.

 

Een blijvend maatje minder – Hilde Deweer – € 22,50 – Paperback – 216 blz. – Te koop in een boekhandel in je buurt of online.

Foto’s eigendom van uitgeverij Pelckmans en Hilde Deweer, gepubliceerd met hun toestemming.