Jutta Borms (49) is een in de klassieke geneeskunde opgeleide arts, die al gauw in haar huisartsenpraktijk merkte dat er soms ‘andere’ dan de klassieke methoden nodig waren om mensen weer gezond te krijgen. Al bijna twintig jaar verdiept ze zich in de holistische geneeskunde. Die gaat ervan uit dat je pas gezond kunt zijn als je de mens als geheel ziet, als alles in je lijf én in je hoofd goed zit. Maar ook: dat je zélf verantwoordelijk bent voor je gezondheid, door bijvoorbeeld in eerste instantie voor een goede weerstand te zorgen. We interviewden haar voor ons boek ‘(not so) Happy Single’, daar heeft ze het over zorg & zelfliefde met aanvullend deze zelfzorgtips:
INTERMITTENT FASTING
“Ik geloof in het principe van intermittent fasting. Eet enkel tussen 12 en 20 uur en houd het daarvoor en daarna bij water. Veel mensen voelen zich beter als ze hun spijsverteringssysteem zestien uur laten rusten. Ook een intermittent lifestyle triggert mijn interesse.”
YOGA-INVERSIES
“De voordelen van yoga zijn gekend, en een halfuurtje yoga elke ochtend is ideaal, maar als je er één yoga-oefening mag uitkiezen, kies dan dagelijks voor een inversie, een omgekeerde pose waarbij je hart boven je hoofd komt. Niet voor niets zie je vaak foto’s van yogi’s in kopstand. Die pose is enkel geschikt voor ervaren yogi’s. Je kunt hetzelfde effect krijgen met downward facing dog (neerwaarts kijkende hond) of zelfs door op handen en knieën te zitten (kat-/koehouding) en je hoofd naar de grond te brengen. Duw hierbij zachtjes met de kruin van je hoofd op de vloer. Houd de pose acht ademhalingen aan. Dit soort yogaposes verhoogt de aanmaak van antioxidanten.”
TONGSCHRAPEN
“Dit is een ritueel dat net als bijvoorbeeld oil pulling uit het oosten komt. Gedurende de nacht stapelt zich op de bovenkant van je tong een laagje afvalstoffen op dat je er met een speciale tongschraper van af kunt halen. Dit is vaste prik bij detox-retreats, maar je kunt het gewoon thuis doen, elke dag bij het tandenpoetsen. Oil pulling, of ‘olietrekken’, is een gewoonte die stamt uit de ayurvedische geneeskunde waarbij je eetbare olie, bijvoorbeeld kokosolie of biologische sesam- of olijf- olie, in je mond swisht om je tanden schoon en zelfs witter te maken.”
PROBIOTICA
“Zorg zeker voor een gezonde darmflora en een gezonde lever. Om te beginnen doe je dat door matig te zijn met alcohol, suiker en sigaretten. Ik ben niet voor een totaalverbod, maar ontlast toch af en toe je lever door een detox. Het microbioom van je darmen is na je huid de tweede barrière voor virussen en andere pathogenen. In de geneeskunde spreken we over de agressor en het terrein. Een agressor kan een bacterie of een virus zijn, maar bijvoorbeeld ook suiker, en het terrein is in dit geval je darmen. Je kunt het terrein versterken door het aantal goede bacteriën in je darmen te vergroten. Voeg daarvoor dagelijks een natuurlijke vorm van probiotica aan je dieet toe. Dat kan simpelweg kefir zijn, of kombucha (maar geen commerciële drankjes, die vaak vol met suiker zitten). Let ook op met zuivelproducten die belastend kunnen zijn voor de darmen. Er bestaan ook probiotica in capsules. Die kun je bijvoorbeeld een nachtje in wat kefir of havermelk laten staan voor je ze inneemt voor meer effect.”
OMEGA 3
“Bijna alle Belgen hebben een tekort aan omega 3-vetzuren, of om precies te zijn, een disbalans tussen omega 3- en omega 6-vetzuren. Zelfs wie overwegend plantaardig eet, krijgt in verhouding veel meer omega 6 binnen, maar kan zijn of haar omega 3 bewust verhogen door supplementen. Deze vetzuren helpen laaggradige ontstekingen voorkomen die moeheid en pijnlijke gewrichten veroorzaken. Laaggradige ontstekingen kunnen ongemerkt na jaren ontaarden in hooggradige inflammatie, wat uiteindelijk kanker kan veroorzaken.”
UIT ONS BOEK (NOT SO) HAPPY SINGLE, meer info: https://www.notsohappysingle.be