Menopauzeconsulente Leen Steyaert.

Leen Steyaert is Vlaanderens allereerste menopauzeconsulente én Wifty Guest vanaf dag één (april 2013). Leen heeft een eigen praktijk waar ze dagelijks vrouwen helpt en ze is auteur van bestsellers zoals ‘Stralend door de menopauze’, ‘Oerritme’ en ‘Stop de rush!’. Ze testte voor ons de veelbesproken Cryo sauna.

Goed en koud nieuws voor Wifties!

Gisteren had ik de eer om op de persconferentie de nieuwe Cryo sauna van Diana Horemans voor te stellen. Ik was niet alleen. Enkele bekenden zoals Dominique Monami, Ilse Heylen, de directeur van de topsportschool Frans Van den Wyngaert, Dr. Cuypers van het brandwondencentrum en enkel topsporters van onze nationale Hockey ploeg de Dragons zoals Arthur van Dooren waren ook op de voorstelling van de Cryo sauna, een hemel op aarde die de aandacht moet krijgen die het verdient.
Cryo sauna is het tegenovergestelde van een warmte sauna. Je leest er veel over, maar wat doet het met je? Een ijsbad voor sporters daar hebben jullie alvast van gehoord en over de benefits ook. En jullie hebben zeker al wel eens een ijszak op een blauwe plek of zwelling gelegd.

Nochtans is een ijsbad een beetje een gruwel vooral voor wie er minstens 10 minuten moet inzitten. Een opmerking die vandaag door meerdere sporters werd beaamd. 

De Cryo sauna geeft snel herstel bij sporters en een wonderlijke genezing bij brandwonden en talrijke aandoeningen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Gedurende 3 minuten wordt je lichaam aan extreme koude van -110 graden C° blootgesteld. Wees niet ongerust, je gevoelige delen worden beschermd. Je gaat de sauna steeds in met je ondergoed aan en krijgt een muts, een maskertje op je mond, handschoenen en dikke sloffen aan. Deze gevoelige delen van je lichaam mogen niet blootgesteld worden aan deze extreme koude.

Je denkt dat 3 minuten zo om zijn, maar ik moet toegeven dat toen ik de eerste keer in de koude sauna zat, die 3 minuten er wel 10 leken. Er is een groot raam in de sauna waar je nog contact hebt met de buitenwereld en er is een luidspreker.

Je krijgt als het ware een koude shock, maar één die je heel goed kan verdragen. Ik vind het zelf veel minder ingrijpend dan een koude douche of het gevreesde ijsbad. Dit komt omdat je eigenlijk niet echt bibbert. De tijdsduur is hiervoor te kort maar je bloed begint wel heel goed te stromen. Door de koude vernauwen je bloedvaten en het bloed gaat krachtiger naar je vitale organen stromen. Vermits je bloed ook zuurstof transporteert krijgen die organen ook meer zuurstof. Het is de bedoeling dat je een beetje ter plaatse rondtrappelt op het moment dat je in de cryo zit. Dus het is een heel grappige bedoening!

Cryo therapie heeft een positieve invloed bij huidaandoeningen, burn-outs, sportletsels, maar wat doet het nu vooral voor de menopauze?

Een koude sauna werkt in op je feel good gevoel.

Door je lichaam een extreme koude prikkel te geven gaat het de aanmaak van endorfines stimuleren. Dat zijn hormoonachtige stoffen die een remmende werking hebben op je stressniveau en ook de afgifte regelen van je neurotransmitters serotonine en dopamine. Die hebben invloed op je stemming, geheugen, het nemen van initiatieven, doorzettingsvermogen, seksuele activiteit en zelfvertrouwen. Mooi meegenomen niet?

Een koude sauna vermindert je opvliegers.

De echte reden waarom vrouwen opvliegers krijgen is nog niet helemaal geweten. Ja, natuurlijk heeft het te maken van de schommelingen van je hormonen omdat je regelcentrum in je hersenen de hypothalamus het wat laat afweten maar er zijn vrouwen die vanaf hun menopauze blijvend vapeurs hebben. Blijkbaar heeft de koude sauna een heel goede invloed op het herstel van het evenwicht van je hormonen en zien we dat vrouwen met hardnekkige opvliegers terug rust krijgen in hun leven omdat deze verdwijnen of sterk verminderen.

Een koude sauna heeft invloed op je ontstekingen.

Ken je het gevoel dat je denkt dat je een oude tante bent geworden omdat je gewrichten stijf zijn als je uit bed komt of een half uurtje in de zetel hebt gezeten? Wel dat is een teken dat je ontstekingen hebt aan de binnenkant van je lichaam. We noemen dit laaggradige ontstekingen. Doordat we deze chronische kleine ontstekingen hebben kunnen onze grotere ontstekingen zoals tennis- en golf ellebogen en “frozen shoulders” niet genezen. Geen nood, enkele cliënten van de cryosauna kwamen vertellen hoe ze genezen waren van deze vervelende kwalen door de koude sauna.

De koude sauna helpt je gewicht op peil te houden.

Wisten jullie dat je je lichaam bruin en wit vet produceert? Een baby heeft veel bruin vet omdat dit vet het kleintje beschermt tegen de koude, een babytje kan immers nog niet rillen om op temperatuur te blijven. Naarmate we ouder worden verdwijnt ons bruine vet en maken we alleen nog maar wit vet als we niet bewegen, als we dikker worden én als we geen kou meer lijden. Koude is immers de trigger om bruin vet aan te maken.

Het witte vet slaagt energie op en bevindt zich voornamelijk rond de organen en achter de huid. Vooral buikvet is wit vet en we raken er zo moeilijk vanaf vooral als we in de menopauze komen! Bruin vet daarentegen beschermt ons tegen de kou en is nodig om de lichaamstemperatuur in het lichaam te regelen. Dit komt omdat dit gezonde vet zal de energie die je uit je voeding binnenkrijgt omzetten in warmte maar ook je witte vetten verbranden.

Goed nieuws, als je een trui minder aanzet en je verwarming maar op 16 graden zet dan maak je al bruin vet aan. En maak zeker een ommetje naar de Cryo sauna die dit proces zal versnellen. Daarbij komt nog dat je energieker, fitter en gelukkiger zullen voelen.

Zelfs Daisy, het schoothondje van de cryo, is van haar probleem vanaf. Twee keer per weekt mag ze mee in de sauna omdat ze al jaren aan ongeneeslijke jeuk leed. Sedertdien is ze volledig van haar jeuk verlost!

Ice, ice, Wifty!

Meer info: Cryo Sauna