Na een enquête op Wifty over menopauzeklachten kwam uit dat in de Top 10 van alle klachten droge huid, droge ogen, droge slijmvliezen en droge vagina staan. Omdat we daar veel vragen over krijgen interviewden we menopauzeconsulente Leen Steyaert over dat resultaat. 
Hoe komt het dat onze huid, ogen en slijmvliezen droger worden tijdens en na de overgang?
Het vrouwelijk hormoon oestrogeen heeft veel functies in heel het lichaam en heeft een grote invloed op alle slijmvliezen en bindweefsels. Met het drastisch dalen van je oestrogeen in de overgang gaan deze slijmvliezen uitdrogen waardoor je last kan hebben van droge ogen, droge neus, een droge vagina en zelfs een droge keel. Naarmate je ouder wordt, wordt ook de huid droger en slapper omdat je collageenproductie zeer sterk achteruitgaat.
Kunnen we iets doen om dat te voorkomen?

Ouder worden doen we allemaal, gelukkig maar! Maar we kunnen wel de verschijnselen van het verouderen zoals droogte van huid en slijmvliezen sterk terugdringen en soms zelfs opheffen.

Je kan een heleboel dingen doen afhankelijk van de sterkte en de locatie van de klachten. Als je geen voorstander bent van bio-identieke hormoontherapie (doet dit soort klachten verdwijnen) kan je bijvoorbeeld duindoornbesolie supplementen gebruiken, zoals Membrasin. Belangrijk is dat je zeker in het begin en hoge dosis neemt en daarna een onderhoudsdosis. Duindoornbesolie bevat omega 3-6-7 en 9 vetzuren en vitamine A. Die zorgen ervoor dat je slijmvliezen vochtig blijven en regenereren. Doorgaans zijn de resultaten zeer goed zolang er therapietrouw is. Als je stopt met het supplement komen de klachten na enkele dagen of weken terug.
Hoe ga je om met een droge vagina? 
Hormonale disbalans kan de oorzaak zijn van droogteklachten. Een droge vagina kan bijzonder pijnlijk zijn, zelfs zonder aanraking, laat staan hoe pijnlijk het kan zijn tijdens het vrijen. Soms is de weefselverslapping zo groot dat er meer nodig is. De laatste nieuwe vaginale lasers zorgen er niet alleen voor dat de slijmvliezen, maar ook het bindweefsel versterkt. Niemand hoeft met zo een probleem te lopen. Uiteraard is de eerste persoon je partner tegen wie je het moet vertellen zodat hij begrip heeft voor het feit dat vrijen soms onmogelijk is niettegenstaande je een glijmiddel gebruikt. Uiteraard moet je verder hulp zoeken. Maar ook hier kan duindoornbesolie soelaas bieden, van binnenuit met Membrasin capsules en/of de Vaginal Vitality Cream van Membrasin voor in- of uitwendig gebruik verlicht de symptomen.
Ik wil even toch ook van de gelegenheid gebruik maken om wat te melden over incontinentie. Veel vrouwen hebben namelijk ook een droge vagina én urineverlies die niet altijd verholpen kunnen worden door de zogenaamde kegel oefeningen te doen. Die versterken de bekkenbodem. Zelfs een intensievere therapie bij de kinesist is niet altijd voldoende. Hier verwijs ik ook graag naar de bekkenbodemtrainingsstoel die na 6 zit sessies met trillingen en vibraties de bekkenbodem versterkt en strak trekt. Gewoon een kwartiertje relax, je houdt zelfs je kledij aan. De resultaten zijn soms verbluffend en bevrijden je van incontinentie, en kunnen je seksuele activiteiten opnieuw leven inblazen. Droge vagina, incontinentie, het zijn problemen die zich dikwijls aanmelden als de overgang aanbelt en helemaal niet hoeven. Schaam je niet maar spreek erover met je arts of hulpverstrekker. Laat je alsjeblief helpen, deze klachten zijn te verhelpen. Wacht niet tot je nog veel ouder bent. Hoe jonger je bent om deze klachten te verhelpen hoe groter de kans is dat je op oudere leeftijd seksueel actief kan blijven en je geen luier moet dragen zoals een groot deel van de ouderlingen. Met aan de alarmbel trekken bedoel ik, als je op je 35 jaar bij het hoesten al een druppel urine verliest dan is de grens al overschreden en moet je handelen.
Waarom is duindoornbesolie zo goed?
Duindoornbesolie is één van de zeer interessante supplementen waarvan we kunnen zeggen dat de natuur in een potje is. Het is een natuurlijk product dat de omega 3-6-7-9 vetzuren, palmitoleïnezuur en vacceenzuur bevat en ook veel antioxidanten (A, C, E), mineralen en andere bioactieve stoffen. Studies tonen aan dat het niet alleen een zeer positieve werking heeft op de slijmvliezen en de huid maar ook een heel goede invloed heeft op hartziekten en veralgemeende ontstekingen (stille inflammatie) in je lichaam waar je je soms niet van bewust bent, maar die heel wat problemen kunnen veroorzaken en het gevolg zijn van een slechte levensstijl. Duindoornbesolie kan ook uitwendig gebruikt worden voor de gerimpelde en droge huid en zelfs voor huidziekten zoals psoriasis, acne en eczeem. Duindoornsap kan je ook drinken of confituur van maken. De zuivere duindoornbesolie is zo zuiver dat hij gemakkelijk oxideert, dus eens je verpakking open is moet je het snel opgebruiken.
Voor meer info over duindoornbesolie check de website van Membrasin  en krijg een exclusieve Wifty korting met de kortingsCODE: WIFTY25
Foto: Sven Van Roy voor Wifty