Leen Steyaert

Leen Steyaert is Vlaanderens allereerste menopauzeconsulente én ook Wifty’s menopauzeconsulente vanaf dag 1, drie jaar geleden. Leen heeft een eigen praktijk waar ze dagelijks vrouwen helpt die in de overgang zijn. Ze schrijft ook boeken rond dit thema met interessante én leuke tips & tricks, want heel belangrijk: menopauze is geen ziekte. 

Door de wisselende hormoonproductie in de overgang kan je als vrouw uit balans raken. Bij de ene is dat feller dan bij de andere. De gevolgen kunnen ook op mentaal vlak voelbaar zijn. De vrouwelijke hormonen progesteron en oestrogeen hebben immers niet alleen een invloed op je lichaam maar ook op je geestelijk welzijn. Soms kan deze invloed zo sterk zijn dat je gedrag er ook door wijzigt. Er onttrekt zich als het ware een mist in je hoofd. Ook last van brain fog door de overgang? Dit kan je eraan doen…

Ik zie in mijn praktijk veel vrouwen die klagen over vergeetachtigheid, een haperend geheugen en ‘niet meer goed kunnen nadenken’. Ze kunnen zich niet meer herinneren waar ze hun autosleutels hebben gelegd, kunnen niet op namen of woorden komen, … . Hun gedachten lijken gehuld in een dikke mist (brain fog) waardoor ze niet meer helder kunnen denken. En ze vrezen dat dit in de jaren na de menopauze nog erger zal worden.

Met andere woorden: ze vrezen dat dit tekenen zijn van beginnende dementie of symptomen van de ziekte van Alzheimer. Laat me je onmiddellijk geruststellen: vergeetachtigheid en geheugenstoornissen zijn typische en zeer normale overgangsverschijnselen die vanzelf weer verdwijnen.

Brain fog in de overgang

Op één of andere manier brengt de overgang een drukte in je hersenen mee. Daardoor kunnen ze niet meer helder nadenken en krijgen ze het gevoel dat ze gek worden. De precieze oorzaak hiervan is nog onduidelijk.Testen wijzen uit dat er subtiele verschuivingen plaatsvinden in de geheugenfunctie. Daardoor wordt het uitvoeren van meer complexe taken moeilijker. Vooral als je je niet honderd procent op je doel concentreert of je niet focust op wat op dat moment belangrijk is. Na verloop van tijd gaat deze brain fog weg en verdwijnen de klachten.

Alzheimer of multitasken?

De kans dat je op middelbare leeftijd spontaan een degeneratieve mentale aandoening krijgt, zoals dementie of de ziekte van Alzheimer, is miniem. Hersencellen vernieuwen zich voortdurend.Maar vrouwen zijn het vaak gewend om probleemloos te multitasken. Telefoneren, schrijven, koffie zetten, vergadering voorbereiden, planten water geven, kleren wassen, strijken, koken, huiswerk van de kinderen begeleiden… ? Geen probleem! Maar als dat dan ineens minder vlot gaat, stel je je daar uiteraard vragen bij.Je kan je geheugen vergelijken met een (super-)computer: alle kennis en informatie die je hebt, zit mooi in mapjes. Je kunt nieuwe informatie ‘downloaden’ en opslaan in je korte- of langetermijngeheugen. Heb je informatie nodig? Dan open je snel dat mapje en haal je eruit wat je nodig hebt.Momenteel leven we in een maatschappij met een overaanbod aan informatie. Hierdoor kan je ‘computer’ overbelast geraken en af en toe crashen. Zeker als hij al wat ouder is of niet goed onderhouden werd (bv. als je er niet zo’n gezonde levensstijl op na hebt gehouden).Bovendien heb je tijdens de overgang te maken met meer vermoeidheid, onderbroken nachten, stress en andere factoren die maken dat je hersenen tijdelijk niet optimaal functioneren. Geen wonder dat je brein dan soms even halt roept of hapert.

Mijn tips bij brain fog:

 • Leer je focussen op één ding. Vergeet multitasking eventjes. Mindfulness kan je hierbij helpen.
 • Zorg voor een stabiele suikerspiegel. Suikerdips hebben als gevolg dat je helemáál niet meer kunt nadenken.
 • Onderzoek heeft aangetoond dat veel mensen met geheugenproblemen tekorten hebben aan vitamine C, vitamine B-complex (vooral vitamine B1, B6 en B12), foliumzuur,  selenium en zink. Laat daarom je waardes checken bij de dokter als je denkt dat dit bij jou het geval kan zijn. Verse, gevarieerde en onbewerkte voeding levert je lichaam (en hersenen) alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Let daarom op je voeding!
 • Gebruik proanthocyanidinen (dennenschors, druivenpitten); 40-120 milligram per dag volstaat.
 • Beperk alcohol tot één glas (125 ml) per dag. Overmatig alcoholgebruik heeft een invloed op de frontale hersenkwabben, die voornamelijk verantwoordelijk zijn voor zelfcontrole, het sociale functioneren en intellectuele vaardigheden.
 • Stop met roken. Roken heeft niet alleen invloed op je longen, maar ook op je hersenen.
 • Vermijd de zoetstof aspartaam, die in veel lightproducten zit. Veel vrouwen ‘overleven’ de overgang op lightproducten omdat ze geheel ten onrechte van mening zijn dat dit de juiste (of de enige goede) manier is om hun gewicht te behouden. Lightproducten bevatten niet alleen aspartaam maar ook zeer veel overbodige en vaak toxische chemische smaakstoffen. Dit kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, brain fog, depressie, moeheid en stofwisselingsproblemen.
  Daarnaast zijn light-producten niet de oplossing om gewichtstoename te vermijden: ten eerste blijft je zin in zoet bestaan, ten tweede vergroten deze vervangers je hongergevoel!
 • Neem Ginkgo biloba (40-80 mg per dag): extract van deze plant verbetert de bloeddoorstroming naar de hersenen. Verschillende onderzoeken bevestigen dat voldoende hoge doseringen (driemaal 80 milligram per dag) een positieve invloed hebben op het geheugen.
  Bovendien heeft het een preventieve werking voor wat betreft Alzheimer. Salie heeft dit laatste effect eveneens. Een kopje saliethee per dag is al voldoende om dit preventieve effect te bekomen. Saliethee beperkt ook het overmatig transpireren door opvliegers.
 • Omega 3-vetzuren (en meer bepaald DHA) en onverzadigde vetzuren uit olijfolie, walnoten en avocado zijn een belangrijk onderdeel van de celmembranen en dragen bij tot gezonde hersencellen.
 • Vitamine D-tekort verlaagt de werking van het denkend brein.
 • Beweeg! Lichaamsbeweging is goed voor je hersenen. Mens sana in corpore sano, een gezonde geest in een gezond lichaam.
 • Sluit je niet op. Onderhoud je sociale contacten. Ze houden je geest levendig.
 • Train je geheugen met kruiswoordraadsels, sudoku’s of andere geheugenspelletjes. Er bestaan massa’s boeken met leuke oefeningen om je brein aan het werk te zetten.
 • Als je heel vergeetachtig bent, kan je alles wat je moet onthouden opschrijven in een boekje dat je altijd bij je hebt. Maak lijstjes en overzichten van alles wat je belangrijk vindt of wat je zeker niet mag vergeten. Vergeet dan wel niet om af en toe in je boekje te kijken ;-)! En: de écht belangrijke dingen vergeet je meestal gewoonweg niet.
Bron: www.avogel.be