Leen Steyaert

 

Leen Steyaert is Vlaanderens allereerste menopauzeconsulente én ook Wifty’s menopauzeconsulente vanaf dag 1. Leen heeft een eigen praktijk waar ze dagelijks vrouwen helpt die in de overgang zijn. Ze schrijft ook boeken rond dit thema met interessante én leuke tips & tricks, want heel belangrijk: menopauze is geen ziekte.

Horen hartkloppingen bij de overgang?

Iedereen heeft wel eens hartkloppingen. Soms word je wakker na een nare droom en is je hart helemaal van slag. Ook in periodes van vermoeidheid of stress kunnen lichamelijke klachten gepaard gaan met hartkloppingen. Sommige vrouwen hebben in de overgang extra last van hartkloppingen. Jij ook? Ontdek hier of dat normaal is en hoe het komt!

Soms voel je je hart in je oor kloppen als je op je zij ligt in bed. Vooral als je op je linkerzij ligt… Meestal is daar niets verontrustend aan: je hart zakt in die houding gewoon wat onderuit en het gevolg daarvan is dat je de pulsaties dan beter kan voelen of horen. Je hebt dan het gevoel dat je hartkloppingen hebt, maar het ritme van je hart is volledig normaal.

Sommige vrouwen hebben regelmatig last van hartkloppingen in de overgang. Waar komen deze dan vandaan?

Hartkloppingen overgang: oorzaak

Tenzij je verliefd bent, zijn hartkloppingen niet erg aangenaam. Hartkloppingen in de overgang komen wel vaker voor. Dit is een reactie van je autonoom zenuwstelsel op de hormoonschommelingen.

Dit zenuwstelsel bestaat uit een sympathisch gedeelte, dat je in actie brengt, en een parasympatisch gedeelte, dat je terug in rust brengt. Als beiden niet goed op elkaar zijn afgestemd, kan dat heel wat lichamelijke reacties veroorzaken zoals stressgevoelens, bloeddrukschommelingen, schommelende bloedsuikerwaarden, angstaanvallen enz. Deze reacties gaan dikwijls gepaard met hartkloppingen.

Opvliegers en je hart

Bij een vrouw in rust klopt het hart zo’n 60 à 70 slagen per minuut. Bij grote inspanningen loopt dit algauw op tot 160/180 per minuut. Bij hartkloppingen voel je je hartslag feller en verhoogt het tempo doorgaans ook tijdelijk. Ook kan je hart soms een slag of een paar slagen overslaan zodat het hartritme even wat ontregelmatiger is.

Opvliegers en nachtelijk zweten kunnen hartkloppingen uitlokken in de overgang. Als ze kort aanhouden zijn ze volkomen onschuldig. Hormoonschommelingen maken dat de elektrische geleiding van je hart veel gevoeliger wordt, waardoor zelfs de kleinste schommeling hartkloppingen kan uitlokken.

Op middelbare leeftijd verdraagt je hart ook minder goed stimulerende voedingsmiddelen zoals cafeïne, alcohol, zoetstoffen en andere opwekkende stoffen. Het kan enkele uren duren voor je lichaam de cafeïne van één kop koffie heeft verwerkt. Cafeïne heeft een stimulerende, maar vooral een uitputtende werking op het zenuwstelsel.

Hartkloppingen: naar de cardioloog?

Als je hartkloppingen gepaard gaan met hoofdpijn, misselijkheid, een droge mond en een slap gevoel raad ik aan om naar de huisarts gaan. Die kan een cardiogram maken van je hart en/of je doorsturen naar een cardioloog. Het is sowieso zeer sterk aan te raden om rond je vijftigste een cardiologisch onderzoek te laten doen. Zo weet je zeker of je hart het goed doet. Hart- en bloedvatziekten zijn immers een groot risico voor vrouwen na de menopauze. Ze hebben op die leeftijd het risico van mannen ingehaald. Tot de overgang worden vrouwen immers beschermd door hun vrouwelijke hormonen, maar daarna is er een duidelijke toename van het aantal acute hartinfarcten bij vrouwen. Oestrogenen houden de bloedvaten namelijk soepel en elastisch en houden cholesterol en bloeddruk laag. Wanneer de productie van dit hormoon afneemt, worden je bloedvaten stugger en harder.

Bij veel vrouwen stoppen hartkloppingen van zodra ze hormoonsubstitutie krijgen. Helpt de hormoonsubstitutie niet, kijk dan eens of je vaak last hebt van stress. Stress is nl. vaak ook een grote oorzaak als het op hartkloppingen aankomt. Door stress kan je ademhaling te snel gaan en kun je zelfs gaan hyperventileren. Daarbij treden ook hartkloppingen en hartritmestoornissen op.  Als de oorzaak echt stress is, ga je best op zoek gaan naar de oorzaken van je stress en moet je daaraan werken.

Bekijk je leven eens vanuit je hartkloppingen. Stel je de vragen: doe ik mijn  job nog graag? Is mijn relatie nog oké? Ga ik met de juiste personen om? Je hoeft jezelf niet te pushen. De overgang duurt jaren, dus je hebt de tijd om te groeien in je bewustwording.

Zelf doen bij hartkloppingen

De volgende zaken kan je zelf doen als je last hebt van hartkloppingen in de overgang

  • Pas je levensstijl aan, eet gezond en vermijd stimulerende stoffen (bv. cafeïne)
  • Slaap voldoende
  • Beweeg regelmatig
  • Let op je ademhaling en breng rust in je leven
  • Hartgespan en meidoorn zijn kruiden die je hart kalmeren. Ook magnesium heeft een goede werking op de hartspier en kan hartkloppingen sterk verminderen.

Bron: Leen Steyaert voor www.avogel.be – Afspraak maken met Leen kan via haar praktijk: www.siris.be

Free stock photo: pexels.com