Reclames, het doet ons niets meer. We kijken er zelfs niet naar. Er is een overaanbod en iedereen claimt de beste of de gezondste te zijn. Perfect gephotoshopte gezichten die ons een anti-aging crème aansmeren? Daar trappen we niet in. Geef ons maar authentieke verhalen van Wifties, we laten ons graag inspireren door hun ervaringen. Wat zijn hun dagelijkse rituelen? Welke crèmes en supplementen gebruiken zij? Hoe pakken zij de ongemakken van het ouder worden aan? Hormonen ja of nee? En wat eten ze om zich goed te voelen? Yep, we kunnen nog heel wat leren van elkaar! Hieronder een dag uit het leven van…

We nodigden Dominique Steenhoudt (56) uit om haar dagelijkse rituelen te verklappen. Dominique houdt van dansen, lachen en poezen. Ze is getrouwd met Ronald, een creatieve en vindingrijke man (never a dull moment), en is mama van twee zalige dochters Elena (22) en Olivia (15). Dominique is yoga docente (zachte Hatha flow) bij B-Yoga in Brasschaat.

OCHTEND

Winter/zomer ben ik meestal het eerste wakker. In mijn bed rek en strek ik me uit als een poes, doe een twist met beide knieën links en rechts en loop stilletjes naar beneden om onze drie katers, die al tegen mij aan staan te schurken, te voeden en uitgebreid te aaien ❤️ en eventueel te borstelen.
In de tuin neem ik winter/zomer een frisse neus!
Ik cirkel mijn armen op en buig helemaal voorover. Een groet aan de dag (zonnegroet).

Dan volgt een groot glas water (Mont Roucous) met citroen/limoen of eventueel gember water. Zo noem ik het… heb steeds een potje, 1,5 l water met heel wat gemberschijfjes ±10 minuten gekookt en afgekoeld. Ik drink dit zo op, of warm het terug op met pure losse lavendel bloemetjes erin.
Verder drink ik héél de dag door x aantal glazen water.

Ik serveer me ook graag een “bullet koffie”, van Nespresso (… mildere versies) George Clooney ?? you know, met een stevige koffielepel kwalitatief goeie kokosolie met een snuifje kaneel of cacao. Ik smeer mij trouwens regelmatig in met kokosolie, zalig voor mijn huid. Een zonnebad pluk ik het liefst in de late namiddag of avondzon, heel kort dus. Meditatief moment voor mij.

Daarna volgt nog een thee, water, smoothie (op basis van kefir) samen met mijn supplementen. Ik doe er steeds een pitten mix in van lijnzaad, zonnebloem, pompoen, sesamzaad of Home made Granola (zie Martine Prenen) ❣️

Supplementen ’s morgens: Probactiol, Evening Primrose, Spirulina (Marcus Rohrer), alle dagen zonder zonlicht VITAMINE D

Ik geef minstens drie maal per week yoga les in de voormiddag, soms als ik vervang, dagelijks of beoefen yoga om mijn eigen practice te verdiepen! Ik houd mijn maaltijd vóór 10u altijd sober, om geen volle maag te hebben voor de les.

Onder de douche doe ik (bijna alle) hygiëne of beauty rituelen.
Tanden poetsen, absoluut gevolgd door tong te schrapen.
Scrub mijn huid met een handschoen.
Haren spoelen met regenwater voor mijn krullen. Olie (zelfs kokosolie) of met een keratine product om mijn krullen te temmen.
3x week een gezichtspoeling van Louis Widmer.
Ik eindig altijd met ijskoud water over gelaat en lichaam en als ik mijn haar was, ook over mijn hoofd. ZALIG!
Ik sta er altijd bij stil wat ’n luxe het is om water over ons lichaam heen te laten stromen, ik heb het anders gezien in Afrika toen ik nog vloog als stewardess, waar kinderen hun handen rond de kraan hielden om water vast te houden…

Gezichtsverzorging: Op mijn gelaat smeer ik ’s morgens Nevadiol Vichy, dagcrème (speciaal voor vrouwen vanaf de menopauze)
’s avonds ontschminken met kokosolie. Eventueel nog een likje Sérum éclat anti-taches van Caudalie.(natuurlijke cosmetica op basis van druiven)
Ik reinig mijn gebit extra met WATERFLOSS Monddouche.

MIDDAG

Indien ik een restje heb van de avond ervoor, dan verwerk ik dat wel in een salade of wrap.
Na de yogales, heb ik steeds behoefte aan proteïnen, vette vis (zalm, makreel, haring) ook een carpaccio van rundvlees met olie en kruiden.
Eventueel een eitje met zuurdesem/spelt brood
en veggie beleg of wat geitenkaas.
Misschien een tweede kop koffie plus wat pure chocolade of thee. Dan hou ik vooral van lavendel, kamille, rooibos, green tea, chai of gal en leverthee (spijsvertering stimuleren). Aan die bitter stoffen heb ik echt behoefte!

NAMIDDAG

Eet ik meestal nog wat fruit. 1 Appel, peer.. nu tijdens de zomer ben ik helemaal dol op KERSEN, frambozen, nectarines, zwarte besjes..
Heb ook altijd een portie radijzen bij de hand. Eet ik echt graag!

AVOND

Ik eet heel graag vis, maar maak ook regelmatig een maaltijdsoep waar ik van alles in verwerk. Daar drink ik graag een lekker glas wijn bij.
Ik doe mijn inspiratie op in (kook)boeken van Pascale Naessens, Martine Prenen, Leen Steyaert, mijn moeder.. en maak er mijn eigen ding van om zoveel mogelijk variatie op de tafel te brengen alsook voor de kids. 

Supplementen ’s avonds: 1x Meta Relax (magnesium + vit B)
Voorlopig tijdens de perimenopauze Femoston Low in samenspraak met mijn gynaecologe.

Nog 1 TIP :
Ik zoek het geluk in kleine dingen. Dankbaarheid. En probeer zoveel mogelijk op het ritme van mijn ademhaling connectie te maken met mens, dier en onze natuur in al zijn schoonheid. Als het soms rauw wordt in het leven, keer ik ook daar naar terug. Ook raad ik iedereen aan om regelmatig alles eens op zijn kop te zetten, letterlijk en figuurlijk. Dagelijkse gewoontes omgooien en eens lekker het tegenovergestelde doen. Heerlijk!

              B-Yoga Brasschaat: www.b-yoga.be

Wij zijn natuurlijk heel benieuwd naar jouw dagelijkse rituelen. Wil je die met ons delen om andere vrouwen te inspireren? Stuur dan een mailtje naar helene@wifty.be met vermelding: Wifty Dagelijkse Rituelen.